13Οκτ2020 Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ  ΣΤΑ «ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ» ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ώρα 10.00 π.μ. Παρουσίαση : Διονύσης Μαλλούχος


Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

ΣΤΑ «ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ»
ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τρίτη 13 -10 -20, ώρα 10.00 π.μ.
Δύο σπουδαία έργα της συμφωνικής μουσικής φιλολογίας παρουσιάζει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου/ Michalis Economou – Conductor/Composer
στο πλαίσιο της εκπομπής «Όλα τα Πρωϊνά του Τρίτου» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Διονύσης Μαλλούχος. Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από το στούντιο C της ΕΡΑ και διαδικτυακά (web radio.ert.gr/trito), την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στις 10 το πρωϊ.
Πρόκειται για τη Συμφωνία αρ.104 σε ρε μείζονα του Γιόζεφ Χάϋντν (1732-1809) και τη Συμφωνία αρ. 2 σε ρε μείζονα, έργο 36 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827).
Με την Ορχήστρα συνδιαλέγεται μουσικά το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών, με ηχογραφημένες δύο συνθέσεις θρησκευτικού χαρακτήρα των μεγάλων μουσουργών σε μεταγραφή για χάλκινα πνευστά:
Τη σύνθεση «Achieved is the Glorious work», απόσπασμα από το περίφημο Ορατόριο «Η Δημιουργία» (Die Schöpfung) του Γιόζεφ Χάϋντν σε μεταγραφή του Donald Miller
και το λιντ «The Heavens are telling» («Die Ehre Gottes aus der Natur») έργο 48 αρ.4, του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, σε μεταγραφή του Wesley Hanson.
Το μουσικό κομμάτι «Αchieved is the Glorious work» (Vollendet ist das große Werk) έχει γιορτινό χαρακτήρα. Ανήκει στίς τελευταίες ενότητες του β’ μέρους του ορατορίου «Η Δημιουργία». Περιγράφει την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του Θεού, την έκτη μέρα της Δημιουργίας. Στη βιβλική ιστορία (Γένεσις 2: 1-3) αυτή η ημέρα ήταν και το τέλος της Δημιουργίας, αφού ο Θεός ξεκουράστηκε την έβδομη ημέρα, το πρώτο Σάββατο.
Γραμμένο μεταξύ του 1801 και του 1802 το λιντ με τίτλο «Τhe Heavens are telling” («Die Himmel rühmen des Ewigen Ehre»), βασίστηκε σε στίχους του γερμανού πάστορα και ποιητή Christian Fürchtegott Gellert, που ανήκουν σε μιά συλλογή ποιημάτων δημοσιευμένη στα 1757. Πηγή έμπνευσης του συγκεκριμένου ποιήματος υπήρξαν οι εναρκτήριοι στίχοι του Ψαλμού 19, που αποτυπώνει τη μεγαλοπρέπεια του Δημιουργού όπως αυτή αποκαλύπτεται στα θαύματα της φύσης.
Την ηχογράφηση των δύο έργων επιμελήθηκε ο Κωστής Γιαννακόπουλος
Ερμηνεύουν οι μουσικοί:
Τρομπόνια : Γιώργος Κρίμπερης , Δημήτρης Πέτσας, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής Τούμπα : Σάκης Μυρώνης
Το πρώτο έργο που θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα είναι η Συμφωνία αρ.104 σε ρε μείζονα, από τις Συμφωνίες «του Λονδίνου» του Γιόζεφ Χάϋντν.
Το έργο γράφτηκε στο Λονδίνο στα 1795 και είχε την πρώτη του εκτέλεση εκεί, στις 4 Μαΐου του ιδίου έτους, υπό τη διεύθυνση του Κράμερ, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η τελευταία από τίς 12 Συμφωνίες «του Λονδίνου» (αρ. 93-104), τίς οποίες ο συνθέτης έγραψε κατά τη διάρκεια δύο ταξιδιών του στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση του βιολιστή – ιμπρεσάριου Γιόχαν Πέτερ Σάλομον.
Με τη συμφωνία αυτή ο συνθέτης βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα της ορχηστρικής του τέχνης. Διατηρεί τίς χαρακτηριστικές του αρετές, τη διαυγή σκέψη, την καθαρή φόρμα, τη φωτεινή λεπτότητα, ενώ ο συμφωνικός λόγος παίρνει εδώ ευρύτητα, πλάτος και σε ορισμένες στιγμές μια καθαυτό προφητική έξαρση.
Το έργο έχει τέσσερα μέρη:
Ι.Adagio-Allegro
II.Andante
III.Menuetto (Allegro)
IV.Allegro spirituoso
Ακολουθεί η Συμφωνία αρ. 2 σε ρε μείζονα, έργο 36 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.
Η συμφωνία αυτή γράφτηκε στα 1802 και η πρεμιέρα του έργου δόθηκε την επόμενη χρονιά. Ειναι αφιερωμένη στον Πρίγκιπα Κάρλ Λιχνόφσκι.
Είναι ένα έργο γεμάτο νεανική σφριγηλότητα, φωτεινή χαρά και δύναμη πνευματική. Αναμφίβολα, με το έργο αυτό ο συνθέτης απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το πρότυπο της ως τότε «κλασικής» συμφωνίας και ανοίγει τον δρόμο προς την «Ηρωϊκή» και τίς άλλες μεγάλες συμφωνικές εξορμήσεις του. Εδώ εγκαταλείπει το προσφιλές στον Χάϋντν και στον Μότσαρτ μενουέτο και εισάγει το σκέρτσο, πολύ πιο γρήγορο, με σπινθηροβόλα λαμπρότητα και ρυθμική φλογερότητα.
Το έργο έχει τα ακόλουθα τέσσερα μέρη:
I.Adagio -Allegro con brio
ΙΙ.Larghetto
III.Scherzo:Allegro
IV.Finale: Allegro molto
Ηχοληψία: Μιχαλης Συγλετος, Βασίλης Χανιώτης/ Vasilis Chaniotis
Επιμέλεια για το Τρίτο: Κάτια Μάντζαρη
Συντονιστείτε στο Τρίτο 90,9 fm και κατά τόπους συχνότητες.
Η Μουσική σας περιμένει στο Τρίτο!

13Οκτ2020 Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΑ «ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ» ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ώρα 10.00 π.μ. Παρουσίαση : Διονύσης Μαλλούχος