14Ιαν2022 Ο Συνθέτης της εβδομάδας – Εβδομάδα αφιερωμένη στον Arthur Honegger (1892-1955) Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας 5η εκπομπή (Audio)

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Δευτέρα 10 έως Παρασκευή 14-01-22 | 12:00-13:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας / https://www.facebook.com/staatha
Εβδομάδα αφιερωμένη στον Arthur Honegger (1892-1955)

5η Εκπομπή
Ο Honegger υπήρξε μία απ’ τις πιο σημαντικές μορφές της γαλλικής μουσικής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκε στην Χάβρη από Ελβετούς γονείς στις 10 Μαρτίου του 1892.
Σπούδασε αρμονία και βιολί εκεί σε νεαρή ηλικία, κι εν συνεχεία το 1909, σπούδασε για άλλα δύο χρόνια στο Ωδείο της Ζυρίχης όπου άρχισε να έχει περισσότερη επαφή με τη σύγχρονη μουσική. Ακολούθησε το Ωδείο του Παρισιού από το 1911 έως το 1918.
Εκεί αρχικά γνωρίζει και γίνεται φίλος με τον Darius Milhaud και τον Jacques Ibert, ενώ λίγα χρόνια αργότερα γνωρίζεται με την Andrée Vaurabourg.
Πιανίστα και θεωρητικό που έμελλε να γίνει σύζυγός του.
Σε έναν ιδιότυπο γάμο, στον οποίο σύμφωνα με την επιθυμία του (που η Andrée αποδέχτηκε), θα έμεναν σε ξεχωριστά διαμερίσματα προκειμένου να συνθέτει απερίσπαστος την ημέρα και θα συναντιόντουσαν μόνο τα βραδιά.
Με εξαίρεση ενός έτους από το 1935 έως το 1936 μετά από έναν τραυματισμό της σε αυτοκινητικό ατύχημα, καθώς και τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, όταν δεν ήταν αρκετά καλά για να ζήσει μόνος του. Απέκτησαν μία κόρη, την Πασκάλε, που γεννήθηκε το 1932.
Ο Honegger κινήθηκε ανάμεσα στον εξπρεσιονισμό και τον νεοκλασικισμό. Επιρροές όμως είχε και από λαϊκή μουσική όσο και από την Τζαζ.
Συνέθεσε περισσότερα από 200 έργα, με χαρακτηριστικότερα τα έργα φωνητικής μουσικής όπως:
Ο Βασιλιάς Δαυίδ, η Ζαν ντ’ Αρκ στην πυρά, Άμφιον, Κραυγές του κόσμου, την όπερά του Αντιγόνη σε κείμενο του Ζαν Κοκτώ, σκηνικά του Πάμπλο Πικάσο και κοστούμια της Κοκό Σανέλ, και αρκετά ακόμα.
Συνέθεσε επίσης τρία κουαρτέτα εγχόρδων, πέντε συμφωνίες, τραγούδια, μουσική δωματίου, μουσική για 44 κινηματογραφικές ταινίες και πολλά αλλά.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής είχε ενταχθεί στην Γαλλική αντίσταση.
Το 1947, ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ, υποφέρει από στηθάγχη που οδήγησε σε στεφανιαία θρόμβωση.
Αυτό υπήρξε και τροχοπέδη στην συνθετική του καριέρα.
Πλέον θα συνθέσει λίγα έργα.
Θα πεθάνει από το καρδιακό του πρόβλημα στις 27 Νοεμβρίου του 1955.