ΠΙΝΕΛΑ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Παρασκευή 14-05-21, ώρα 00.00-01.00
παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης / Giorgos Markakis
Cabo Verde – Mario Lucio
Το φαινόμενο του Cabo Verde. Τα νησιά του Λυρισμού (μέρος πρώτο)
Είναι 10 νησάκια στον ωκεανό τα οποία καταλαμβάνουν τη μισή έκταση συγκριτικά με το μέγεθος της Κρήτης. Ο όγκος και η ποιότητα της παραδοσιακής μουσικής που εκδίδεται κάθε χρόνο σε αυτά τα άνυδρα νησάκια του Ατλαντικού αντιστοιχεί στην παραγωγή μιας χώρας με έκταση και πληθυσμό 100 φορές περισσότερο !

Πως και γιατί η Μούσα της μουσικής βρήκε απάνεμο λιμάνι σε ένα τόπο που το 50% του πληθυσμού είναι μετανάστες; Πως προέκυψαν ιστορικά τα μουσικά ιδιώματα που ευδοκιμούν σε αυτόν το μαγικό τόπο;

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 17 Μαίου , ο πολυσχιδής Mario Lucio, εξαιρετικά δημοφιλής συγγραφέας, συνθέτης, τραγουδιστής αλλά και υπουργός Πολιτισμού για 5 χρόνια, μας μιλά αλλά και τραγουδά για την μοναδική πατρίδα του το Cabo Verde που αυτή τη φορά έρχεται πιο κοντά στο ραδιόφωνο μας.

Ας σημειωθεί οτι το όνομα του μικρού αυτού κράτους σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης τους ΔΕΝ μεταφράζεται. Αν και συχνά το μεταφράζουμε και το μνημονεύουμε ως Πράσινο Ακρωτήρι.

Διαδικτυακή ακρόαση:webradio.ert.gr/trito

(φωτο: Mario Lucio)

14Μαϊ2021 «Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα» Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης (Audio)