15Ιον2019     Τρεις εκπομπές αφιερωμένες στη μνήμη του Μ. Χατζιδάκι για τα 25 χρόνια της αναχώρησής του

ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
Σάββατο 15-06-19, ώρα 16:00-17:00

NICOLA PIOVANI : ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ.
O Piovani γνωρισε τον Χατζιδάκι το 1969 στη Ρώμη μέσω της Ειρήνης Παππά, εργάστηκε ως μουσικός βοηθός του στην ταινία The Martlet’s Tale και μαθήτευσε για ένα διάστημα δίπλα του, δημιουργώντας μαζί του μια σχέση που, όπως αναφέρει πάντα, επηρρέασε καθοριστικά τη ζωή του και την πορεία του στη σύνθεση. Το 1981 ο 35χρονος Piovani, προσκεκλημένος από τον μέντορά του στο 2ο Φεστιβάλ ‘’Μουσικός Αύγουστος’’ στο Ηράκλειο της Κρήτης, έδωσε την πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας μια επιλογή από τις μέχρι τότε εργασίες του στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση, με την Ιταλίδα ηθοποιό -τραγουδίστρια Lina Sastri και μικρή ορχήστρα. Από τη συναυλία αυτή που δόθηκε στις 09-08-1981 στο Μικρό Θέατρο Κήπου (το σημερινό Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις) ακούγονται συνθέσεις του από ταινίες και θεατρικές παραστάσεις των Gianfranco Mingozzi, Marco Bellocchio, Sergio Citti, Armando Pugliese, Angelo Savelli κ.α.
(Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι για τα 25 χρόνια της αναχώρησής του)

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΣ (1989)
Σάββατο 15-06-19, ώρα 20:00-22:15

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

25 Οκτωβρίου 1989 – Αίθουσα Παλλάς
ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη

– Πέντε τραγούδια από την μουσική που γράφτηκε για τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, έργο 3 (1964)
(Νένα Βενετσάνου, τραγούδι)

– «Χωρίον ο Πόθος» κύκλος πέντε τραγουδιών, έργο 30 (1977)
(Ηλίας Λιούγκος, τραγούδι)

– 7 μπαλάντες από το έργο «Καπετάν Μιχάλης», έργο 22 (1966)
(Μαρία Φαραντούρη, τραγούδι)

– Έξι τραγούδια από την μουσική για το έργο του Μπρεχτ «Ο Κύκλος με την Κιμωλία» στο ανέβασμα του Θεάτρου Τέχνης, έργο 17 (1957)
(Χορωδία της ΕΡΤ)

– «Μυθολογία», οκτώ τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, έργο 21 (1965)
(Νένα Βενετσάνου, τραγούδι)

– 9 τραγούδια από τα «Παράλογα» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, έργο 29 (1976)
(Μαρία Φαραντούρη – Ηλίας Λιούγκος, τραγούδι)

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γιαλίνη, Πανταζής Τσάρας

 

Μυθολογία!
Δια χειρών Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου

Σάββατο, 18:00, 15 Ιουνίου 2019

«Και με τον Γκάτσο αρχίσαμε να κατασκευάζουμε μύθους τον έναν μετά τον άλλο, με κοπέλες που ‘χαναν τα κλειδιά από τη Θήβα, με Ιρλανδούς και Ιουδαίους που ‘ψαχναν στην έρημο για γάμους και χαρά, μ’ ευαίσθητους ληστές στην τελευταία τους στιγμή, με ένα παιδί που σφάζει φίλους κι αδελφούς γιατί ποτέ κανείς δεν του ‘δωσε την σημασία την πρέπουσα, με τον Ορέστη που έγινε πουλί στο δάσος για να ξεφύγει από τη μοίρα του, μ’ ένα παιδί που ‘μοιαζε του Χριστού κι άλλα πολλά».
Μ.Χατζιδάκις

Οι αρχαίοι μύθοι, ως συμβολικό υλικό ζωής, παραμένουν ζωντανοί σε κάθε εποχή. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ένας μουσικός με ποιητικότητα και ένας ποιητής με μουσικότητα «μυθοπλοκούν» επάνω σε ζητήματα του καιρού τους, που, όμως, αποτελούν ζητήματα όλων των καιρών. Και, πάντα, Με την Ελλάδα Καραβοκύρη!

Η ποιήτρια και συγγραφέας Αγαθή Δημητρούκα διαβάζει αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του Μάνου Χατζιδάκι «Μυθολογία», και στίχους του Νίκου Γκάτσου από τον ομώνυμο κύκλο τραγουδιών. Τραγούδια του κύκλου ερμηνεύουν ο Γιώργος Ρωμανός, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Μαρία Φαραντούρη.

Παραγωγή-παρουσίαση: Μαρία Χατζάρα

15Ιον2019 Τρεις εκπομπές αφιερωμένες στη μνήμη του Μ. Χατζιδάκι για τα 25 χρόνια της αναχώρησής του