15Ιον2020 «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου … Κλείνω τα μάτια μου Και σ’ ονομάζω Μουσική» Μάνος Χατζιδάκις, 26 χρόνια … Τζουλιέττα Καρόρη και Διονύσης Μαλλούχος, αφιέρωμα (I) (Audio)

«…Κλείνω τα μάτια μου Και σ’ ονομάζω Μουσική» 
Μάνος Χατζιδάκις, 26 χρόνια …
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου» σε απευθείας μετάδοση. Στο β’ μέρος τους, 10.00 με 12.00 το μεσημέρι, η Τζουλιέττα Καρόρη/ Julietta Karori και ο Διονύσης Μαλλούχος «αφουγκράζονται» τον Μάνο Χατζιδάκι.
° Στίχοι από το 5ο στιχούργημα («Παιδί της Γης») του ποιήματος «Υγρασία» από τη συλλογή «Μυθολογία» του Μάνου Χατζιδάκι (1966, εκδ. Κεραμεικός).

Αυτοβιογραφικά κείμενα, επιστολές, αποσπάσματα από συνεντεύξεις και σκέψεις του συνθέτη που έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουνίου του 1994, αγαπημένα τραγούδια και σημαντικές μουσικές στιγμές μιας γενναιόδωρης προσωπικότητας, ενός ανθρώπου με ανήσυχη σκέψη και διαχρονική λάμψη.

Μεταξύ (πολλών) άλλων ακούγονται :

«Ο Ιρλανδός και ο Ιουδαίος» με τον Γιώργο Ζωγράφο (Νέο Κύμα) «Χάρτινο το φεγγαράκι» (Λένα Πλάτωνος) «Εγώ είμαι ένα σύννεφο» από τον «Κύκλο του C.N.S.» (Γιώργος Μούτσιος) «Πες μου μια λέξη»( Δημήτρης Χορν – Μάρω Κοντού) «Φιλντισένιο καραβάκι» από την «Επιστροφή» (Γρηγόρης Μπιθικώτσης) «Το τραγούδι της Ευρυδίκης» από τη μουσική για την Ευρυδίκη του Ζαν Ανούϊγ/Κάρολος Κουν – 1960) «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει» με το Τρίο Καντσόνε από τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος»/Γιάννης Δαλιανίδης, 1960. Scherzo από τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία Blue με τον Μάνο Χατζιδάκι να διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Los Angeles «Γαρύφαλλο στ’ αυτί» με τη λατέρνα του Αρμάου «Γύρνα φτερωτή του μύλου» από τον Ματωμενο Γάμο (Άρης Χριστοφέλλης / Γιώργος Μουλουδάκης, κιθάρα – Βαγγέλης Νίνα, βιολοντσέλο) Τα τραγούδια από τη σκηνική μουσική για την παράσταση «Κύκλος με την κιμωλία» από συναυλία με τον Σπύρο Σακκά (τραγούδι) και τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο «Φίλτατε μου γεροντάκο» που τραγουδά ο Μάνος Χατζιδάκις από τη μουσική του για τους Όρνιθες του Αριστοφάνη/Κάρολος Κουν «Το Φεγγάρι είναι κόκκινο» από τους «Δεκαπέντε Εσπερινούς» σε οργανική εκδοχή με τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο και γύρω του μερικούς από τους πιο σταθερούς συνεργάτες στα μουσικά του ταξίδια (Γεράσιμος Μηλιαρέσης – Δημήτρης Φάμπας, κιθάρες – Αλίκη Κρίθαρη, άρπα – Ανδρέας Ροδουσάκης, κοντραμπάσο) «Υμηττός» (Έλλη Πασπαλά από το άλμπουμ «Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά») «Ερωτικό» (Αρλέτα, από το άλμπουμ Παιδί της γης με τον Νότη Μαυρουδή να μελοποιεί Μάνο Χατζιδάκι) Διονύσης Σαββόπουλος ευχαριστών, από την εποχή των συναυλιών ομοτέχνων του που διοργάνωνε ο Μάνος Χατζιδάκις στον Σείριο.

«…Αν είμαι δράκος για Θεός ή ένα πουλί που τραγουδά περίεργα τραγούδια» °°
°° από το ποίημα του Μάνου Χατζιδάκι «Ιδιωτική Στιγμή», κύκλος «Γυμνάσματα», στη συλλογή Μυθολογία, εκδ. Κεραμεικός – 1966)

Τον ήχο φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης . Διαδικτυακά: https://webradio.ert.gr/trito