15Μαΐ2018 «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» Συναυλία μουσικής δωματίου Χριστόφορος Καραθανάσης, βιολί – Βασίλης Ρακιτζής, πιάνο

30η εκδήλωση του κύκλου «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» για την περίοδο 2017-18, στο Στούντιο Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσία κοινού (ελεύθερη είσοδος) και με απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση  την Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 στις 3.00 το μεσημέρι.
Συναυλία μουσικής δωματίου, με έργα για βιολί και πιάνο:
Χριστόφορος Καραθανάσης, βιολί
Βασίλης Ρακιτζής, πιάνο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γιάννης Κωνσταντινίδης – Σουίτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες των Δωδεκανήσων (1948)Maurice Ravel – Sonate Posthume (1897)Edvard Grieg – Σονάτα σε ντο ελάσσονα, αρ. 3, έργο 45
I. Allegro molto ed appassionato
II. Allegretto espressivo alla Romanza
III. Allegro animatoΠαρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Ήχος: Νίκος ΘεοδωρακόπουλοςΓια να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσης με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 10 ετών. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης. Σπούδασε με τον καθηγητή Ιωάννη Τζουμάνη στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό Άριστα παμψηφεί και δεύτερο βραβείο. Το 1997 απέσπασε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό βιολιού του Υπουργείου Παιδείας.
Έχει υπάρξει μέλος της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων με την οποία έδωσε συναυλίες σε πάνω από 30 πόλεις σε Καναδά,ΗΠΑ και Ευρώπη υπό την διεύθυνση διάσημων αρχιμουσικών όπως οι Kurt Masur,Yakov Kreizberg,Yoav Talmi και σολίστ τους Anne Sophie-Mutter, James Ehnes κ.α. Το 2003 ήταν μέλος της ορχήστρας νέων Gustav Mahler με την οποία έδωσε συναυλίες σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης(Λουκέρνη,Βερολίνο,Στουτγάρδη κ.α.) υπο την διεύθηνση του Γερμανού μαέστρου Ingo Metzmacher και σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο. Προσεκλήθη και συμμετείχε στην ίδια ορχήστρα το 2006 υπό τη διεύθυνση του Ελβετού αρχιμουσικού Phillipe Jordan.
Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αθήνα, σε πόλεις της Ελλάδας καθώς και στην Αγγλία με το σχήμα Oro Lexis που ίδρυσε το 2012. Το έτος 2004 – 2005 σπούδασε στην Μουσική Ακαδημία του Άμστερνταμ με τον καθηγητή Istvan Parkanyi. Έχει πάρει μαθήματα από διάσημους βιολονίστες όπως οι Christoph Poppen, Hagai Shaham, Simon Fischer καθώς επίσης έχει συμμετάσχει στο 5ο διεθνές σεμινάριο βιολιού του Λεωνίδα
Καβάκου στην Αθήνα.
Το έτος 2017 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην διδασκαλία παραστατικών τεχνών (Post Graduate certificate in ‘Performance Teaching’) του Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου.
Πρόσφατα ξεκίνησε το blog www.violinmatters.com στο οποίο γράφει θέματα σχετικά με το βιολί και την διδασκαλία του.
Από το έτος 2007 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΚΙΤΖΗΣ
Ο Βασίλης Ρακιτζής είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, και απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου και των Ωδείων Αθηνών και Άμστερνταμ.
Υπήρξε μαθητής της Πόπης και της Μαρίας Ευστρατιάδη, του Martin Roscoe, του Naum Grubert, και της Caroline Palmer, και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των Paul Badura-Skoda, Boris Berman, Martino Tirimo και Λεωνίδα Καβάκου.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Εμφανίζεται τακτικά σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Ελένη Τιμ. Μυκονίου».
Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, και είναι καθηγητής πιάνου στο Royal School και στο Hindhead Music Centre (Surrey, UK). Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει τη σύγχρονη κλασική σκηνή, συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με τη φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Η Μουσική σας περιμένει. Στο Τρίτο.

 

15Μαΐ2018 «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» Συναυλία μουσικής δωματίου Χριστόφορος Καραθανάσης, βιολί – Βασίλης Ρακιτζής, πιάνο

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |