16Ιαν2020 Τα Μήλα των Εσπερίδων «Και εκ γυναικός τα κρείττω» Παραγωγή-παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη

« Και εκ γυναικός τα κρείττω»
Στα παιδικά μου χρόνια, στις συναυλίες που με πήγαινε η μαμά μου, κυττούσα με δέος τις μαυροφορεμένες κυρίες που ανήκαν συνήθως στα έγχορδα της ορχήστρας ή έπαιζαν άρπα. Ήταν πάντα πολύ λιγότερες από τους άντρες συναδέλφους τους. Στο μυστηριακό κοκκινόχρυσο φως που τις έλουζε, σκεφτόμουν πως να ήταν η ζωή τους όταν κατέβαιναν από την σκηνή. Μερικές από αυτές τις γνωρίζαμε και όταν τις συναντούσαμε κοινωνικά ήταν τελείως διαφορετικές, πιό καθημερινές, χαμογελούσαν όπως εμείς, πρόφεραν τις ίδιες λέξεις, φορούσαν τα ίδια ρούχα. (Μια από αυτές, ήταν η μαμά της αγαπημένης μου φίλης). Υπήρχαν και οι άλλες που έβγαιναν πιό έξω και πιό μόνες στην σκηνή… αυτές πια, ήταν μυθικά πρόσωπα: οι σολίστ!!
Καμία όμως δεν ήταν μαέστρος! Δεν γίνονταν μαέστροι οι γυναίκες!
Δεκαετίες αργότερα, στο άρθρο του Classic FM που ακολουθεί, παρουσιάζονται δέκα πρόσωπα που θεωρούνται πιθανά για την θέση του μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, μετά την αποχώρηση του Sir Simon Rattle. Τα πέντε από αυτά είναι γυναίκες. Χαίρομαι που οι κόρες μας και οι εγγονές μας μπορούν να γίνουν μαέστροι, να διοικήσουν αεροπλανοφόρα, να εξερευνήσουν τον ουρανό, να επιλέξουν ελεύθερα ποιές θέλουν να γίνουν! Εύχομαι να ανοίγουν οι δρόμοι, μέσα από την προσπάθεια, την μόρφωση, την ενθάρρυνση, για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες του κόσμου.
Τα Μήλα των Εσπερίδων παρουσιάζουν τον κύκλο « Και εκ γυναικός τα κρείττω» με έργα γυναικών που γράφουν ή ερμηνεύουν μουσική και συνθέσεις εμπνευσμένες από τις γυναίκες.
Για να ακούγονται τα ονόματα και τα έργα των γυναικών που προσπάθησαν, τόλμησαν, εκφράστηκαν, μοιράστηκαν το ταλέντο τους και έδωσαν τη δυνατότητα στις επόμενες να συνεχίσουν.
Σάββατο 16.1.2021 στις 11. 00 το πρωί.
Felix Mendelssohn H Martha Argerich και η Cristina Marton ερμηνεύουν δύο μέρη (Ουβερτούρα και Scherzo) από το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, σε μεταγραφή για δύο πιάνα, από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο
Fanny Mendelssohn Τρίο για πιάνο και έγχορδα σε Ρε Μείζονα, έργο 11 Dartington Piano Trio
Lydia Kakabadse Russian Tableau
Παραγωγή-παρουσίαση Julietta Karori
Από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και τις κατά τόπους συχνότητες.
Και στο Διαδίκτυο.