16Μαρ2019 Francesca Caccini. Τα Μήλα των Εσπερίδων, παρουσιάζουν τον νέο κύκλο «Kαι εκ γυναικός τα κρείττω! (Audio)

Francesca Caccini. Τα Μήλα των Εσπερίδων, παρουσιάζουν τον νέο κύκλο «Kαι εκ γυναικός τα κρείττω!

 

Καμιά φορά, εκεί που περπατά κανείς, ανακαλύπτει ένα μονοπάτι μυστικό και ανθισμένο. Έτσι συμβαίνει και με μουσικά έργα γυναικών που χάνονται ανάμεσα στα πολύ περισσότερα και πολύ πιο γνωστά έργα των ανδρών. Όχι πως υπάρχει γυναικεία και αντρική μουσική. Αλλά λησμονημένα πρόσωπα και έργα υπάρχουν. «Η ράβδος η μυστική, το άνθος το αμάραντον» Ώσπου να πέσει ένα φως και να τα θυμίσει…

Τα Μήλα των Εσπερίδων, παρουσιάζουν τον νέο κύκλο «Kαι εκ γυναικός τα κρείττω!» Από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στις 11 το πρωί. Francesca Caccini Η πιο σημαντική Ευρωπαία συνθέτις της εποχής της. Η πρώτη γυναίκα που συνέθεσε όπερα! Η οποία όπερα, ήταν η πρώτη που παρουσιάστηκε ποτέ στο εξωτερικό. Ταλαντούχα και εξαιρετικά παραγωγική, η θυγατέρα του Giulio Caccini, εργαζόταν από πολύ νέα στην Αυλή των Μεδίκων. Συνέθεσε έναν μεγάλο αριθμό έργων φωνητικής μουσικής, αρκετά από τα οποία ερμήνευσε, μαζί με άλλα των ομοτέχνων της, δίδαξε μουσική στην Αυλή, έκανε προσωπική ιδιαίτερα επιτυχημένη καριέρα, δύο γάμους, μια κόρη στην οποία κληροδότησε το ταλέντο της.

 

Ήταν φίλη με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής της όπως ο Γαλιλαίος. Γεννήθηκε το 1587. Η κωμική όπερά της η απελευθέρωση του Ρουτζιέρο από το νησί της Αλτσίνα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1625. Το λιμπρέτο, βασιζόταν στον επικό ποιήμα Orlando Furioso του Ludovico Ariosto. Μάγισσες (μια καλή και μια στριμμένη), ένας πολεμιστής ακόμα και ένας δράκος ήταν ορισμένοι από τους ήρωες της ιστορίας και στην παράσταση εμφανίζονταν και 24 άλογα με τους αναβάτες τους! https://www.youtube.com/watch?v=U6ND6O_4a-A «Kαι εκ γυναικός τα κρείττω!» Κάθε Σάββατο στις 11 το πρωί. Γυναίκες συνθέτουν ή ερμηνεύουν μουσική. Έργα γυναικών που άνοιξαν και ανοίγουν δρόμους στην τέχνη τους και έργα εμπνευσμένα από τις γυναίκες. Από τις συχνότητες του Τρίτου και το Διαδίκτυο webradio.ert.gr/trito. Ακούτε Τρίτο!