16Οκτ2020 «Η Μουσική της Ιστορίας», ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, θα αφιερώσει τις επόμενες εκπομπές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά και τις εκπομπές του 2021, στο μεγάλο αυτό γεγονός της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας.  Παραγωγή – παρουσίαση: Απόστολος Διαμαντής

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ)
Από την Παρασκευή 16-10-20 και κάθε Παρασκευή στις 18:00-18:30
Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Απόστολος Διαμαντής
«Η Μουσική της Ιστορίας», ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, θα αφιερώσει τις επόμενες εκπομπές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά και τις εκπομπές του 2021, στο μεγάλο αυτό γεγονός της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας.
Το εκτενές αυτό αφιέρωμα, χωρίζεται σε 3 μέρη ως εξής.

1ο μέρος. Οκτώβριος 2020-Δεκέμβριος 2020: Ο ελληνισμός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1453-1821)
Θα εξεταστούν όλες οι μορφές οργάνωσης και ζωής του υπόδουλου ελληνισμού: Η οργάνωση των κοινοτήτων, ο ρόλος της εκκλησίας στην διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των κατακτημένων ελλήνων, η οικονομική ζωή με έμφαση στην ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου, η εκπαίδευση και η οργάνωση των πρώτων εκπαιδευτηρίων μετά το 1600 και τέλος τα ένοπλα σώματα και οι δεκάδες εξεγέρσεις εναντίον της οθωμανικής εξουσίας, που ακολούθησαν μετά την Άλωση.

2ο μέρος: Ιανουάριος 2021-Μάρτιος 2021. Οι προετοιμασίες για την εξέγερση.
Στο μέρος αυτό θα εξεταστούν διεξοδικά κρίσιμες ιστορικές στιγμές των αρχών του 19ου αιώνα: Η εμφάνιση της Φιλικής Εταιρείας και η αποφασιστική της δράση για την έναρξη του Αγώνα, ο επανάσταση των σουλιωτών εναντίον του Αλή Πασά της Ηπείρου, αλλά και οι δύο αποφασιστικές συσκέψεις προεστών, επισκόπων και οπλαρχηγών κατά τις οποίες αποφασίστηκε η εξέγερση τον Μάρτιο του 1821, δηλαδή η σύσκεψη της Βοστίτσας στα τέλη Ιανουαρίου 1821, υπό τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τον Παπαφλέσσα και η σύσκεψη των οπλαρχηγών της Στερεάς στη Λευκάδα, λίγες εβδομάδες μετά.

3ο μέρος: Μάρτιος 2021-Δεκέμβριος 2021: Η Ελληνική επανάσταση του 1821.
Εδώ η εκπομπή θα αναφερθεί στα κατεξοχήν επαναστατικά γεγονότα, δηλαδή στις πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι την Ναυμαχία στο Ναυαρίνο, στα πολιτικά γεγονότα και στην οργάνωση των εθνοσυνελεύσεων, στους εμφυλίους πολέμους και στον μεγάλο διεθνή αντίκτυπο της επανάστασης και τον φιλελληνισμό , σε μια εξιστόρηση και ανάλυση που θα κλείσει με την έλευση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια.
webradio.ert.gr/trito

16Οκτ2020 «Η Μουσική της Ιστορίας», ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, θα αφιερώσει τις επόμενες εκπομπές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά και τις εκπομπές του 2021, στο μεγάλο αυτό γεγονός της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας. Παραγωγή – παρουσίαση: Απόστολος Διαμαντής

ΒΙΒΛΙΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |