17Δεκ2016 Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη Μιλώντας με μορφές του αιώνα: Κατίνα Παξινού

 

 BARKOULIS MAKRAKI         Katinapaxinos

Μιλώντας με μορφές του αιώνα

Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη: Κατίνα Παξινού

To  Τρίτο Πρόγραμμα  στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα – Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», μετέδωσε τη δραματοποιημένη συνέντευξη του Έλληνα δημοσιογράφου με την πολύμορφη γυναίκα του θεάτρου μας, την Αικατερίνη Κωνσταντοπούλου-Παξινού.

Στις 17 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται ακριβώς 116 χρόνια από τη γέννησή της.

(17/12/1900-22/2/1973)

Αθήνα – 5 Σεπτεμβρίου 1939

«Το ΣΕΜΠΛΟΝ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ φτάνει από το Παρίσι στην Αθήνα, στο σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης. Σήμερα τέλειωσαν τα ψέμματα. Έρχεται η κυρία Κατίνα Παξινού έπειτα από τόσες περιπέτειες, τόσα βάσανα, που έζησε στη Γαλλία. Από το παράθυρο ενός βαγονιού του Εξπρές, η γνώριμη μορφή της προβάλλει όλο συγκίνηση. Στο πρόσωπό της έχει αποτυπωθεί η έκφραση η βασανισμένη-σημάδι έντονο των τελευταίων δραματικών ωρών που έζησε στην Ευρώπη- και τρέμει ελαφρά το χέρι της όπως μας χαιρετά…

Αγέρωχη αρχοντιά, αλλά και μέσα από τη μελαγχολία: σιωπηλή, μα ατράνταχτη η πίστη για τον εαυτό της. Πνεύμα και θεληματικότητα, μαζί με μια ανώτερη πνευματική καλλιέργεια, χαράζουν ένα δρόμο που ίσως να μην είναι εύκολος μα που αυτή που προορίζεται  να τον ακολουθήσει δεν θα σταθεί διστακτική ή έντρομη μπροστά στα οποιαδήποτε εμπόδια.»

Αυτά γράφει τότε-50-χρόνια πριν- ο Αλέκος Λιδωρίκης.

Και αμέσως μετά, στο σταθμό Λαρίσης, στο γραφείο του Διευθυντού του Βασιλικού θεάτρου Κωστή Μπαστιά, η Κατίνα Παξινού μιλάει στον νεαρό δημοσιογράφο και συγγραφέα για τις ώρες αγωνίας που έζησε στο Παρίσι και στη Μασσαλία μέχρι να κατορθώσει να βρει μια θέση στο τρένο της επιστροφής για την Αθήνα. Γιατί 5 μέρες πριν την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«…Οι εικόνες που ζωντανεύουν μπρος μου, ωμά και ρεαλιστικά από τη θερμή φωνή της, με μεταφέρουν ξαφνικά στις πολιτείες της Ευρώπης που ζούνε το δράμα του πολέμου. Μόνες οι λέξεις, οι φράσεις που συνθέτουν το ανατριχιαστικό «ταμπλώ» της αναστατωμένης Δύσης, αναπηδούν από το στήθος της κυρίας Παξινού που βιάζεται να περιγράψει, βιάζεται, θάλεγες, να λυτρωθεί από τον εφιάλτη που δοκίμασε…»

Ένα ταξίδι εφιαλτικό, ένα ταξίδι μαρτυρίου, μια συγκλονιστική αφήγηση της μεγάλης ηθοποιού.

Στο ρόλο του  της Κατίνας Παξινού, η Άννα Μακράκη.

 Στο ρόλο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη, ο Ανδρέας Μπάρκουλης.             

Μουσική Επιμέλεια:  Πλάτων Ανδριτσάκης                                                           

Ραδιοσκηνοθεσία :  Αλέξης Μίγκας                                                                                             Παραγωγή:  Δημήτρης Φραγκουδάκης

Επιμέλεια εκπομπής:  Μάρα Καλούδη

Ημερομηνία μετάδοσης:17.12.16