17Μαρ2021 «Παράθυρο στον Κόσμο» – Παραγωγή-παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη – Διονύσης Μαλλούχος (audio)

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 και «Παράθυρο στον Κόσμο» σε απευθείας μετάδοση, Τζουλιέττα Καρόρη Julietta Karori
και Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο και τις επιλογές θεμάτων και μουσικής από 10.00 π.μ. – 12.00, στο πλαίσιο «Όλων των Πρωινών του Τρίτου».
Μια σύντομη συναυλία, που στόχο είχε να ευχαριστήσει το υγειονομικό προσωπικό που τον εμβολίασε, αλλά και όσους περίμεναν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν, έδωσε προ ημερών έξω από εμβολιαστικό κέντρο της Μασαχουσέτης ο σπουδαίος τσελίστας Υο-Υο Μa. Όπως έγραψε κατόπιν σε ανάρτησή του, «αυτή την περίοδο άγχους ήθελα να βρω έναν τρόπο ώστε να συνεχίσω να μοιράζομαι λίγη από τη μουσική που μου προσφέρει παρηγοριά».
Στο Λονδίνο, η Βασιλική Όπερα του Covent Garden ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να υποδέχεται το κοινό της για παραστάσεις από τις 17 Μαΐου 2021, με πρώτη παραγωγή την όπερα «Μεγαλοψυχία του Τίτου» (Mozart).
Παγκόσμιες Hμέρες προ των πυλών, ευκαιρία για σκέψεις αλλά και εορτασμούς (διαφορετικούς φέτος, λόγω συνθηκών):
21 Μαρτίου, Εαρινή ισημερία, η Άνοιξη δηλώνει πως φτάνει άμεσα κι ας είναι ο Μάρτης άστατος… Η ίδια μέρα έχει οριστεί ως Early Music Day και αποτελεί αφορμή για εκατοντάδες συναυλίες και εκδηλώσεις γύρω από την παλιά μουσική, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
Την ίδια μέρα, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και με αυτήν την αφορμή, ο ποιητικός θεσμός που ίδρυσε και οργανώνει ο Παναγιώτης Ιωαννίδης «Με τα λόγια γίνεται» και που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας, παρουσιάζει την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, στις 19:30, στο youΤube, την εκδήλωση “Η Νέα Ελλάδα στην ξένη ποίηση”.
Όνειρο, ποίηση Δ. Σολωμού και μουσική/ερμηνεία Κατερίνας Φωτεινάκη από το CD Τζιτζίκια (2014).
Κύκλος Ποίηση και Μουσική στο Ίδρυμα Εικαστικών και Μουσικής «Β. και Μ. Θεοχαράκη» • «Και ρόδο μέσα μου πολύ»: Ένα αφιέρωμα στο έργο του Διονυσίου Σολωμού. Ποίηση, στοχασμοί, επιστολές, μαζί με μελοποιήσεις των Παύλου Καρρέρ, Νικόλαου Μάντζαρου, Θόδωρου Σπάθη και Γιώργου Κουρουπού την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 στις 20.30. Άρτεμις Μπόγρη , τραγούδι – Δημήτρης Γιάκας, πιάνο και Ιουλίτα Ηλιοπούλου, απαγγελία.
Ποίηση του Ισπανού Gustavo Becquer από το «Βιβλίο των Σπουργιτιών» (απόδοση Δημήτρης Ιντζές και Περουλής Σακελλαρίδης, Κέδρος 2018) και μελοποίησή του (Νίκος Χατζηελευθερίου σε κύκλο τραγουδιών- Σουίτα «Vertigo», CD ekfrassis).
21 Μαρτίου, επίσης, Παγκόσμια Ημέρα Δασών, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου και επέτειος γέννησης του J. S. Bach (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο).
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Με αυτήν την αφορμή, παρουσιάζεται η 9η Συμφωνία του Beethoven από τους Μουσικούς της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου. Συμπράττουν τέσσερις έλληνες μονωδοί: η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Τα πολυφωνικά μέρη της Ωδής στη Χαρά θα ερμηνεύσουν τα μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ (προετοιμασία-διδασκαλία: Μιχάλης Πατσέας, συνοδεία στο πιάνο: Παύλος Σιφναίος) και του Δήμου Αθηναίων (διεύθυνση: Σταύρος Μπερής).
Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών μέσω διαδικτύου, με μαέστρο τον διευθυντή της Λουκά Καρυτινό το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 20.30 (Ντμίτρι Σοστακόβιτς – Κοντσέρτο αρ. 1 για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 107 με σολίστ τον Άγγελο Λιακάκη και R. Schumann: Συμφωνία αρ. 4 σε ρε ελάσσονα, έργο 120).
Πρεμιέρα σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου του 1749 για το ορατόριο Σολομών, του G. Fr. Haendel. Από το πιο δημοφιλή μέρη της μουσικής φιλολογίας, είναι η περίφημη άφιξη της Βασίλισσας του Σαβά.
Σαν σήμερα πρωτοακούστηκαν ακόμα το 2ο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του F. Chopin (1830, Βαρσοβία) και τα Βαλς, έργο 39 (στην εκδοχή για 2 πιάνα) του J. Brahms (1867, Βιέννη).
Toν ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης
Από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και τις κατά τόπους συχνότητες.
Και στο Διαδίκτυο.