18Ιαν2021 «Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα» Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

ΠΙΝΕΛΑ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Δευτέρα 18.1.21, ώρα 24.00-01.00
παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης/ Giorgos Markakis
H κάθε αλήθεια μας μπορεί να κρύβει αρκετούς μύθους.
Ακόμα και αν περιγράψουμε ένα έντονο χρωματισμό σε κάποιον άλλον και τον παρακαλέσουμε να το περιγράψει κι αυτός σε κάποιον άλλο από τα μέλη μιας ομάδας, με τον ίδιο τρόπο, μάλλον θα διαπιστώσουμε ότι μετά από 5-6 ανάλογες τέτοιες αλυσιδωτές περιγραφές, το “τελικό χρώμα” που θα προκύψει μάλλον θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε πρωτοπαρουσιάσει εμείς την πρώτη φορά. Το αποτέλεσμα θα είναι -πιο αυθαίρετα μεταφραζόμενο φυσικά- όταν υπάρχουν αρκετά χρώματα μαζί.
Θυμάμαι την Bibi Andersson, να μου διηγείται μια μέρα στα παρασκήνια του Dramaten, πριν από την πρεμιέρα του Peer Gynt, ότι αυτό που θα έβλεπα θα ήταν καθαρά μια θεατρική παράσταση του Ingmar Bergman. Θα ήταν σίγουρα και αυτός κάπου ανάμεσα ή πίσω από το κοινό. Όχι όμως την αμέσως επόμενη βραδιά όταν δεν θα μπορεί να έρθει.
“ Θα είναι μάλλον μια άλλη παράσταση. Οι ηθοποιοί αρχίζουν και δίνουν λίγο από το χρώμα τους. Θα είναι Peer Gynt αλλά όχι του Ingmar Bergman” προσθέτει η διάσημη ηθοποιός.
Στον κινηματογράφο ή και στην κλασσική μουσική τα πράγματα σίγουρα διαφέρουν, αλλά ακόμα και εκεί, οι μεταφορές ή οι διαφοροποιήσεις είναι πολλές.
Οι λαϊκές παραδόσεις συνεχίζονται, διαφοροποιούνται , μεταβάλλονται ή εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία, που από εκεί και πέρα μπορεί να αποτελούν κι αυτά με την σειρά τους νέα στοιχεία της παράδοσης, που μοιάζει να είναι η ροή ενός ρυακιού που μονίμως εξελίσσεται και ρέει, δημιουργώντας και συνεισφέροντας στο Ρεύμα. Σε κάποιο ρεύμα που ονομάζεται παράδοση. O άγνωστος Markus Sieber, χτίζει μια ίσως ενδιαφέρουσα καριέρα, πάνω σε ένα άλμπουμ ενός άλλου καλλιτέχνη, ενώ ο Derek Griper, πλησιάζει για πρώτη φορά με ακουστική κιθάρα το παίξιμο του δυτικοαφρικανού Kora, που o ίδιος ο John Williams θεωρούσε αδύνατο μέχρι τότε, ενώ ταυτόχρονα ο Τοumani Diabate δεν πίστευε ότι παίζει μόνο ένας, όταν τον άκουσε να παίζει την κιθάρα για πρώτη φορά. Η κάθε αλήθεια μας μπορεί να κρύβει αρκετούς μύθους
webradio.ert.gr/trito
Χρήστος Γκάλιος: Ποτάμι