18Νοε2020 «Παράθυρο στον Κόσμο» τηλεφωνική συνέντευξη με τον συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Παραγωγή-παρουσίαση:Τζουλιέττα Καρόρη – Διονύσης Μαλλούχος

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 και Παράθυρο στον Κόσμο σε απευθείας μετάδοση (10.00 π.μ. – 12.00), στο πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου, Τζουλιέττα Καρόρη Julietta Karori και Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο, την επιλογή μουσικής και την παρουσίαση θεμάτων από την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα.
Στις 10.30 π.μ. τηλεφωνική συνέντευξη με τον συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Greek National Opera – Εθνική Λυρική Σκηνή
με αφορμή την πρώτη παραγωγή της τηλεόρασης του λυρικού μας θεάτρου, την GNO TV που κάνει πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου με την τελευταία παραγωγή της στην όπερα Μαντάμα Μπαττερφλάι του Puccini. Ηχογράφηση άριας με τη σοπράνο Ermonela Jaho.
H Nannette Streicher έφτιαχνε εξαιρετικά πιάνα και ήταν και ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Beethoven, ειδικά τα δύσκολα χρόνια του, με τη βοήθειά της ο σπουδαίος συνθέτης μπόρεσε να ολοκληρώσει κολοσσιαία έργα όπως η Σονάτα έργο 106 για πιάνο (Hammerklavier). Ηχογράφησή της με τον Μαρτίνο Τιρίμο.
Γενέθλια σήμερα για τον συνθέτη και κοντραμπασίστα Fergus Currie που γεννήθηκε στο Εδιμβούργο και ζει και δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Ηχογράφηση  του έργου του Serenade for Strings με τον Christopher Warren-Green και την Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου που κυκλοφόρησε το 2006.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν ο Γερμανός συνθέτης Carl Maria von Weber (1786), o Ουγγροαμερικανός μαέστρος Eugene Ormandy (1899) και ο Αυστριακός σολίστ βιολοντσέλου και μαέστρος Heinrich Schiff (1951 – 2016).
Αγία Καικιλία, η προστάτιδα της μουσικής.
Η μνήμη της τιμάται από ορθόδοξους και καθολικούς στις 22 Νοεμβρίου. Συνήθως απεικονίζεται με ένα ψαλτήριο ανα χείρας ή και με άλλα μουσικά όργανα. Η γιορτή της δίνει την ευκαιρία για την διοργάνωση συναυλιών και την σύνθεση έργων.
Πολλοί συνθέτες έγραψαν μουσική προς τιμήν της. Μεταξύ αυτών ο Henry Purcell, ο Marc-Antoine Charpentier, ο Georg Friedrich Handel, ο Charles Gounod και ο Benjamin Britten που κατά σύμπτωση έχει γεννηθεί την ημέρα της γιορτής της.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9
και κατά τόπους συχνότητες.