18Νοε2020 «Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα» Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

ΠΙΝΕΛΑ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Τετάρτη 18-11-20, ώρα 24:00-01:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης/ Giorgos Markakis
Ο Γιώργος Μαρκάκης παρουσιάζει μεταξύ άλλων:
Ένα μέρος από τη νέα παραγωγή του 83χρονου αμερικανού τρομπετίστα Jon Hassell, που κατά την άποψή του, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της σύγχρονης μουσικής Ιστορίας των ΗΠΑ.
Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες φωνές, που ενώ πατούν πάνω στις τοπικές παραδόσεις του τόπου καταγωγής τους, εκφράζονται και συστήνονται στο κοινό διαφορετικά. Η ΄αφοπλιστική΄ solo φωνή της Urna Chahar -Tugchi από την Κεντρική Μογγολία που καθηλώνει τον ακροατή, αυτή του Τυνήσιου Dhaffer Ussef που ακολουθεί μια άλλη πρακτική συνδυάζοντας τον αραβικό λυρισμό και την παράδοση των Sufi με τη σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα και την μαγική, 7 οκτάβων, φωνή της Sainkho Namtchylak από την Tuva που ενώνει την καταπληκτική της φωνή με αυτήν του ήχου του Duduk.
Το πνευστό εθνικό όργανο της Αρμενίας που κατασκευάζεται από το ξύλο της βερικοκιάς ηχεί και μαρτυρά, με το παίξιμο του μετρ Djivan Gasparyan, τη σκληρή αδυσώπητη μοίρα του αρμενικού έθνους που συνέχεια βάναυσα τσαλακώνεται και κατόπιν περήφανα ξεδιπλώνεται στο απόλυτα αρχέγονο σπίτι του, δηλαδή στον τόπο στον οποίο μόνιμα προσπαθεί να ριζώσει σαν την ροδιά μέσα και δίπλα στον σαρωτικό άνεμο του θρησκευτικού φανατισμού.
Έναν άνεμο που αφήνουν έξω από την μικρή Καθολική εκκλησία της Saint -Remi στην περιοχή Franc -Waret του Βελγίου δύο γειτόνοι, συγγενείς εκ μουσικής αγχιστείας. Ο Ορθόδοξος Σωκράτης Σινόπουλος/ Sokratis Sinopoulos
και ο Μωαμεθανός Derya Türkan
στο ίδιο μουσικό όργανο, μας υπενθυμίζουν πόσο καλύτερος ενδεχομένως θα μπορούσε να ήταν ο κόσμος μας, αν αποφασίζαμε να στείλουμε εύηχους μουσικούς στα Ηνωμένα Έθνη αντί για παράφωνους πολιτικούς.
webradio.ert.gr/trito
(φωτό: Derya Türkan, Σωκράτης Σινόπουλος)