19 Ιαν2018 «ΧορωδιοΓραφίες»  Αγγελική Πλόκα, μαέστρος – Ολλανδία  Χορωδία Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης – Ελ. Σινιάρη, ώρα 21.00

«ΧορωδιοΓραφίες»

Αγγελική Πλόκα, μαέστρος – Ολλανδία

Χορωδία Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης – Ελ. Σινιάρη

 Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018  ώρα 21.00 

 Μια παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ, στις ΧορωδιοΓραφίες, τη ραδιοφωνική παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, συνέντευξη με την Αγγελική Πλόκα  μαέστρο χορωδιών με καταγωγή από τα Τρίκαλα, που ζει και εργάζεται στην Ολλανδία και παρουσίαση της Χορωδίας του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης με μαέστρο την Ελιόνα – Ελένη Σινιάρη.

Στην εκπομπή ακούγονται  επίσης χορωδιακά έργα των Samuel  Βarber, του Cicero Alves με χορωδία από την Κένυα, το τσιγγάνικο τραγούδι Niska Banja από την Σερβία, καθώς και συνθέσεις των  Johannes Brahms,  György Orbán και Άλκη Μπαλτά .

Η Αγγελική Πλόκα σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας και Μουσική Παιδαγωγική στην Liszt Academy of Music της Βουδαπέστης, Κλασικό Τραγούδι και Διεύθυνση Χορωδίας στο Royal Conservatoire The Hague της Ολλανδίας, και Μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Είναι, επίσης, αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Ωδικής, Αντίστιξης, Φούγκας καθώς και Πιάνου. Τα τελευταία χρόνια έχει διευθύνει γνωστές χορωδίες σε Νορβηγία και Ουγγαρία και είναι η μαέστρος της Nieuw Kamerkoor Delft, της Cecilia International Choir of The Hague και της Amsterdams Studenten Projeckoor.  Παράλληλα έχει συνεργαστεί με διάφορες χορωδίες και ensembles, μεταξύ των οποίων η New Liszt Ferenc Chamber Choir, η Csíkszerda Chamber Choir, η Mixed Choir of the Kodály Institute, η Residentie Kamerkoor, μεταξύ άλλων.

Διδάσκει σολφέζ, θεωρητικά και τραγούδι σύμφωνα με την παιδαγωγική προσέγγιση του Z. Kodály στην Εθνική Χορωδία της Ολλανδίας (Nationale Koren-Vocaal Talent Nederland) και στο School for Young Talent (School voor Jong Talent/Royal Conservatoire The Hague).            Από το 2016 διδάσκει στη Βασιλική Ακαδημία της Χάγης (Royal Conservatoire The Hague) μουσική θεωρία, ανάλυση, καλλιέργεια ακοής, χορωδία και διεύθυνση φωνητικών συνόλων.

Για την Αγγελική Πλόκα μιλά στην εκπομπή ο Κώστας Τσούγκρας, συνθέτης-μουσικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής μουσικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

 

Η Μικτή Νεανική Χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης  “Feel For” δημιουργήθηκε το 1985 με την ίδρυση του Ωδείου. Η πρώτη μαέστρος της χορωδίας ήταν η Αναστασία Κουμπάκι.  Στον τομέα των μουσικών εκδηλώσεων η χορωδία του Σ.Ω.Θ. έχει παρουσιάσει πολλές συναυλίες και παραστάσεις στο εξωτερικό και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος, σε σημαντικές Αίθουσες και Φεστιβάλ, σε συνεργασία με Δήμους, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και την ΕΡΤ με την τωρινή της μαέστρο και πιανίστρια  Ελιόνα – Ελένη Σινιάρη.

Επιμέλεια – έρευνα – παρουσίαση:  Γιώργος Διαμαντόπουλος                                           Ηχογράφηση: Μάνος Σωτηρόπουλος

Η εκπομπή ΧορωδιοΓραφίες μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά.

Για επικοινωνία, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

19 Ιαν2018 «ΧορωδιοΓραφίες» Αγγελική Πλόκα, μαέστρος – Ολλανδία Χορωδία Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης – Ελ. Σινιάρη, ώρα 21.00

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |