20Ιαν2021 «BookFly» στο Τρίτο πρόγραμμα! Καλεσμένος ο καθηγητής φιλοσοφίας Αντώνης Χατζημωυσής για το ολιγοσέλιδο αλλά πυκνό και στοχαστικό δοκίμιο του «Αιδώς, Αγάπη , Αγωνία» (Πατάκης).

«BookFly» στο Τρίτο πρόγραμμα!

Τετάρτη 20-01-21, ώρα 17:00-18:00
Δημοσιογραφική επιμέλεια-παραγωγή- παρουσίαση: Δημήτρης Τρίκας/ Dimitris Trikas.O καθηγητής φιλοσοφίας Αντώνης Χατζημωυσής για το ολιγοσέλιδο αλλά πυκνό και στοχαστικό δοκίμιο του «Αιδώς, Αγάπη , Αγωνία» (Πατάκης).
Το βιβλίο µελετάει τρία συναισθήµατα: την αιδώ, την αγάπη και την αγωνία. Η αιδώς εξετάζεται ως το κατεξοχήν συναίσθηµα που ντρέπεται να πει το όνοµά του, η αγάπη στην πολύπλοκη σχέση της µε την ηθική και η αγωνία ως θεµελιώδης ανθρώπινη διάθεση, ικανή να αποκαλύψει βασικές αλήθειες για την ανθρώπινη ύπαρξη. Κάθε συναίσθηµα συντονίζεται µε την κίνηση της ζωής µας από το παρελθόν (όπου συνέβη εκείνο για το οποίο αισθανόµαστε αιδώ) στο παρόν (όπου ενεργείται η αγάπη προς τον άλλο) και στο µέλλον (µε την αγωνία που γεννά η απουσία βεβαιοτήτων). Η φιλοσοφική ανάλυση των τριών συναισθηµάτων ευελπιστεί να συµβάλει στην εξήγηση γιατί η θυµική εµπειρία, ερµηνευόµενη έλλογα, αποτελεί µέσο ανακάλυψης της πραγµατικότητας και πολύτιµη πηγή αυτογνωσίας.