20Ιαν2021 Παράθυρο στον Κόσμο «Το μέλλον, η ύπαρξή μας, βρίσκεται στις Τέχνες. Είναι η έκφραση της ψυχής μας.» Παραγωγή-παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη – Διονύσης Μαλλούχος

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 και «Παράθυρο στον Κόσμο» σε απευθείας μετάδοση, Τζουλιέττα Καρόρη Julietta Karori και Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο και τις επιλογές θεμάτων και μουσικής από 10.00 π.μ. – 12.00, στο πλαίσιο Όλων των Πρωινών του Τρίτου.

«Το μέλλον, η ύπαρξή μας, βρίσκεται στις Τέχνες. Είναι η έκφραση της ψυχής μας.»

Bonjour: O Γιώργος Παπαδογιάννης με τους μουσικούς του συνόλου Diminuita, σε μια μουσική Καλημέρα.
Σε λίγες ώρες ορκίζεται ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμμένα στον Νέο Κόσμο, με την ελπίδα η επόμενη μέρα να κατευνάσει τα πάθη και να γεφυρώσει τις αντιθέσεις. Η σταρ της ποπ Lady Gaga θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Jennifer Lopez θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου. «Τώρα που αναλαμβάνετε υπηρεσία, αρχίζουμε να ελπίζουμε. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τέχνες υποβιβάστηκαν. Είναι σαφές πως εσείς αντιλαμβάνεστε την σημασία των τεχνών. Όπως έχετε πει, «το μέλλον μας εναπόκειται στις τέχνες που αποτελούν την έκφραση της ψυχής μας…» Έτσι αρχίζει η επιστολή που απευθύνει στον Πρόεδρο Joe Biden και την Αντιπρόεδρο Kamala Harris ο μουσικός διευθυντής της Metropolitan Opera της Ν. Υόρκης Yannick Nezet-Seguin.
Maestro Claudio Abbado (έφυγε από τη ζωή 20 Ιανουαρίου του 2014) και Antonín Dvořák από τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου (αρ.9 σε μι ελάσσονα, έργο 95) με Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου.
Το τραγούδι ως μέσο έκφρασης μιας κοινότητας. Πριν από 800 χρόνια, η Αγία Κλάρα, ακόλουθος του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ίδρυσε το τάγμα των φτωχών γυναικών, που αργότερα μετονομάστηκε σε Τάγμα των Κλαρισσών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγραψε μοναστικό κανόνα.
Στις μέρες μας, οι φτωχές Κλαρίσσες του Arundel στον Νότο της Αγγλίας, θεωρούν το τραγούδι ως σημαντικό κομμάτι του μοναστικού τους βίου, που τις βοηθά να προσευχηθούν και ενδυναμώνει τις σχέσεις τους. Τον περασμένο Οκτώβριο, κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ με τις ηχογραφήσεις τους. Έχει τον τίτλο Light for the World, και βρίσκεται στην 1η θέση του Classical Artist Album Chart και του Classical Specialist Album Chart και είναι πρώτο σε πωλήσεις στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης της κλασικής μουσικής για το 2020.
Ο Iván Fischer (γενέθλια σήμερα, κλείνει τα 70 του χρόνια ο ούγγρος μαέστρος) διευθύνει την Ορχήστρα της εποχής του Διαφωτισμού, στην Εισαγωγή της όπερας «Έτσι κάνουν όλες» του W.A Mozart, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Glyndebourne.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει τον νέο κύκλο Σολίστ της Κ.Ο.Α του οποίου η πρώτη συναυλία έχει τον τίτλο «Από ασυνήθιστα έως Ανεκτίμητα έργα».
Στο πρόγραμμα της μαγνητοσκοπημένης συναυλίας που παρουσιάζεται στις 23.1 διαδικτυακά, το Κοντσερτίνο για φλάουτο της Cecile Chaminade, το 3ο Κοντσέρτο για βιολί του Μότσαρτ και η Σουίτα Άμλετ του Σοστακόβιτς. Σολίστ: Μιχάλης Ραμός Michael Ramos, φλάουτο, Απόλλωνας Γραμματικόπουλος βιολί. Διευθύνει ο Ρωμανός Παπάζογλου Romanos Papazoglou.
Ηχογράφηση με Mutter σε 1ο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Mozart.
Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο πιανίστα. Ο Πολωνός Josef Hoffman γεννήθηκε 20 Ιανουαρίου του 1867. Ερμηνεύει Etincelles/Moskowski και 3ο Scherzo Chopin.
Ποίημα του Ernest Chausson (ο γάλλος συνθέτης γεννήθηκε 20 Ιανουαρίου του 1855) για βιολί και ορχήστρα με σολίστ την Akiko Suwanai και Philharmonia/Dutoit.
Το 2021 τιμώνται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η μουσική καλείται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο το Ίδρυμα Θεοχαράκη προσφέρει διαδικτυακά (21.1) το μουσικό αναλόγιο «Μουσικοί διάλογοι με την Ιστορία: Η θρυλική Καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα» σε επιμέλεια/παρουσίαση Μάγδας Μαυρογιάννη Magda Mavrogianni.
Τα τραγούδια σε στίχους/μουσική Ελλήνων και φιλελλήνων ερμηνεύει η σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου Christina Giannakopoulou με τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο. Caballé σε Πολιορκία της Κορίνθου/Rossini.
Πρεμιέρα για την όπερα La Wally του Alfredo Catalani στις 20 Ιανουαρίου του 1892 στο Μιλάνο. Μαρία Κάλλας.
Οι 2 Ραψωδίες για πιάνο, το έργο 79 του Johannes Brahms πρωτοακούστηκαν 20 Ιανουαρίου του 1880. Gerhard Oppitz.

Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες.