21Μαρ2017 «Τρίτη και 3 στο Τρίτο»  Ρεσιτάλ Πιάνου της Λορέντας Ράμου με έργα Νίκου Σκαλκώτα – Studio Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ώρα έναρξης 15:00

Triti+3-Logos-  Skalkotas2

Ρεσιτάλ πιάνου της Λορέντας Ράμου με έργα Νίκου Σκαλκώτα                                        

Τρίτη & 3 στο Τρίτο, 21 Μαρτίου στις 15.00 στο Στούντιο Ε

Οι Κυρίες σε πρώτο πλάνο τον Μάρτιο για το Τρίτο Πρόγραμμα και όλες τις Τρίτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο του κύκλου «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» φιλοξενούνται γυναίκες ερμηνεύτριες.
Την Τρίτη, 21 Μαρτίου, στις 3 το μεσημέρι, ρεσιτάλ πιάνου της Λορέντας Ράμου, αποκλειστικά με έργα του Νίκου Σκαλκώτα, στο Στούντιο Ε του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή (Λ. Μεσογείων 432), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και απευθείας ραδιοφωνική και διαδικτυακή μετάδοση στο webradio.ert.gr/trito                         

Πρώτη ημέρα της Άνοιξης και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου και προσκεκλημένη στο Στούντιο Ε η ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη που επιλέγει και διαβάζει έργα σημαντικών Ελλήνων ποιητών (Σαπφώ, Σολωμός, Καβάφης, Ρίτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Δημουλά) και το δικό της «Οι Έξι Μέρες»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ρεσιτάλ πιάνου Λορέντας Ράμου
Ν ί κ ο υ    Σ κ α λ κ ώ τ α :

Σουίτα (1924)
15 Μικρές παραλλαγές (1927)
Σύντομες παραλλαγές σ’ ένα βουνίσιο θέμα – από τα 32 κομμάτια (1940)
Τανγκό- από τα 32 κομμάτια (1940)
Σουίτα αρ. 3 (1940-1941)
Andante religioso – από τα 32 κομμάτια (1940)
Largo – από τη Σουίτα αρ. 2 (1940-1941)
Τράτα και Χορός των κυμάτων – από τη σουίτα μπαλέτου Η γη και η θάλασσα της Ελλάδας (1948)

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος 

 Για να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία από κοντά, χρειάζεται κράτηση θέσεων με ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] 

Η Ελληνική Ραδιοφωνία στηρίζει τη σύγχρονη κλασική σκηνή, συνθέτες και ερμηνευτές, δίνοντας την ευκαιρία σε καταξιωμένους σολίστ, αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ρεπερτόριο χωρίς σύνορα εποχής, ύφους και φόρμας, με τη φροντίδα του τμήματος ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Διαδικτυακά: webradio.ert.gr/trito 
Η Μουσική σας περιμένει, στο Τρίτο.

Λορέντα Ράμου

Το ρεπερτόριο της Λορέντας Ράμου εκτείνεται από την κλασική εποχή μέχρι τον 21οαι, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα Ελληνων συνθετών. Τα ρεσιτάλ της χαρακτηρίζονται από πρωτότυπη θεματολογία με εικαστική, ποιητική ή θεατρική διάσταση. Έχει δώσει συναυλίες, μεταξύ άλλων, στην αίθουσα Concertgebouw (Άμστερνταμ), τη Cité de la Musique και το Hôtel des Invalides (Παρίσι), το TSAI Performance Center (Βοστώνη) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard (Βοστώνη/Ναύπλιο), σε πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία) και έχει κάνει περιοδεία στις ΗΠΑ και τη Χιλή, όπου εμφανίστηκε ως επίσημη εκπρόσωπος της Ελλάδα στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.

Η κριτική έχει επαινέσει την «μεγάλη δημιουργικότητα» και την «ιδιαίτερα ουσιώδη συμβολή» της στην ελληνική μουσική σκηνή, όπως επίσης και το παίξιμό της: «γεμάτο ζωντάνια» (Gramophone), «θαυμαστό» (International Record Review), «με αυθεντική ενέργεια και κύρος» (American Record Guide).

Έχει ηχογραφήσει έργα της Κωνσταντίας Γουρζή (ECM), έργα μπαλέτου για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα (ΒΙS) – Recommended recording του περιοδικού Gramophone, τα πιανιστικά άπαντα του Δημήτρη Δραγατάκη (NAXOS), έργα Σκαλκώτα και Γιάννη Κυριακίδη για φαγκότο και πιάνο (Spektral), μουσική δωματίου του Γιάννη Ιωαννίδη (Μουσική Εταιρεία Αθηνών), καθώς και σολιστικά έργα των Δημήτρη Ανδρικόπουλου, Ιωσήφ Βαλέτ και Μανώλη Μανουσάκη. 

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί υπό τη διεύθυνση των David Robertson, Θόδωρου Αντωνίου, Μίλτου Λογιάδη και Αλέξανδρου Μυράτ ενώ ήταν επί σειρά ετών μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής και συνιδρύτρια του συνόλου Παλμός. Έχει συνεργαστεί με τον Γάλλο συγγραφέα Pascal Quignard, τους συνθέτες Maurice Ohana, George Crumb, Mauricio Kagel και Frederic Rzewski; καθώς και με πολλούς Έλληνες συνθέτες που της έχουν αφιερώσει έργα τους. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το Conservatoire de Paris (CNSMDP), το City University και τo Guildhall School του Λονδίνου και το New England Conservatory της Βοστώνης, με υποτροφίες της Γαλλικής Κυβέρνησης, της Ακαδημίας Αθηνών, του British Council και των Ιδρυμάτων Fulbright, Meyer και Λεβέντη. Μελέτησε κοντά στους Τώνη Γεωργίου, André Gorog, Claude Helffer, Marie-Françoise Bucquet, Denis Pascal και Steve Drury ενώ συμμετείχε σε σεμινάρια με τους Dimitri Bashkirov, Jean-Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard, Pierre Boulez και το Ensemble Intercontemporain.

Παράλληλα με την πιανιστική της δραστηριότητα και τη διδασκαλία σεμιναρίων με θέμα κυρίως το σύγχρονο ρεπερτόριο του οργάνου, συνεργάζεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση: συνδιοργάνωση των Open Days αφιερωμένες στον John Cage (2012) και τον Mauricio Kagel (2013) (σε επιμέλεια Ανάργυρου Δενιόζου), διδασκαλία του σεμιναρίου «Ακούστε την εποχή σας» (2014-2016) και υπεύθυνη του project «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού», σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο (2015-). Έχει επίσης σημαντική ερευνητική δραστηριότητα γύρω από την ελληνική μουσική με αρθογραφία και συμμετοχή σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια, ενώ έχει επιμεληθεί την κριτική έκδοση των πιανιστικών απάντων του Δραγατάκη (Νάκας). Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Conservatoire de Paris (CNSMDP) με θέμα τα πιανιστικά έργα του Νίκου Σκαλκώτα. Μετά από προσωπική της ιδέα και υπό την καλλιτεχνική της διεύθυνση έχουν γυριστεί το ντοκιμαντέρ «Δημήτρης Δραγατάκης: εικόνες από ένα ημερολόγιο» (2008) σε παραγωγή του Συλλόγου φίλων Δ. Δραγατάκη και το βίντεο «Γκόγια-Μπετόβεν: δρόμοι σιωπής» (2011) σε παραγωγή της Στέγης ως μέρος ρεσιτάλ με τον ίδιο τίτλο.

 

 

 

21Μαρ2017 «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» Ρεσιτάλ Πιάνου της Λορέντας Ράμου με έργα Νίκου Σκαλκώτα – Studio Ε της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ώρα έναρξης 15:00