21Οκτ2020 Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα -ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης/ Giorgos Markakis

Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα
Τετάρτη 21-10-20, ώρα 24:00-01:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης
Είναι γνωστό ότι η μουσική γεφυρώνει συνθέτες που προέρχονται από τελείως διαφορετικές πορείες και πρακτικές. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ συγκαταλέγονται σε διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και σχολές το παράγωγό τους μοιάζει να είναι εμπνευσμένο από τον σημερινό αποσπασματικό τρόπο σύνθεσης που κυριαρχεί με τη βοήθεια της παντοδυναμίας της μεγάλης και της μικρής οθόνη μέσα στην ζωή μας. Πολλά από αυτά τα μουσικά σχήματα θυμίζουν συνθέσεις για το χώρο της διαφήμισης των ντοκιμαντέρ ή και φιλμ θρίλερ. Και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε μια μεγάλη ομάδα μουσικών που είτε εργάστηκαν στο χώρο της διαφήμισης είτε επηρεάστηκαν ακόμα και εν αγνοία τους από αυτήν.
Ο Γιώργος Μαρκάκης σήμερα επιλέγει να παρουσιάσει το παράδειγμα του Ben Salisbury, μουσικού, που ειδικεύεται σε σύνθεση και παραγωγή ηχοτοπιων για επένδυση κυρίως σε ντοκιμαντέρ.
Όπως για παράδειγμα η καταπληκτική πρόσφατη σειρά του BBC “Blue Planet” με τον κορυφαίο ερευνητή του είδους Richard Attenborough.
Ο Salisbury έσμιξε με τον Geoff Barrow -ιδρυτικό στέλεχος των βρετανών Portishead- και ηχογράφησαν πάνω σε αυτό τον μουσικό καμβά. Η μουσική ‘πλάτη’ σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι που παρουσιάζεται στην εκπομπή μοιάζει τόσο με τον αντίστοιχο τρόπο σύνθεσης ενός συγκεκριμένου κομματιού του Αυστριακού σχήματος Brot & Sterne που απαρτίζεται από τους Matthias Loibner (Hurry Gurdy ή Viele La Roux), Peter Rosmanith (κρουστά) και Franz Hautzinger (καθηγητή μουσικής ακαδημίας /σύνθεσης του Graz και της Βιέννης) , που όπως ο ίδιος λέει, δεν τον ενδιαφέρουν τόσο οι νότες όσο η αναπνοή μέσα από την τρομπέτα του και πώς αυτή η σμίγει με τις υπόλοιπες πηγές ήχων.
Οι καθημερινοί ήχοι δεν υπάρχουν μόνο γύρω μας στη ζωή μας αλλά γίνονται αναπόσπαστο, λειτουργικό μέρος των συνθέσεων.
Οι πηγές των ήχων της καθημερινότητας είναι το αρτεσιανό πηγάδι. Η ανεξάντλητη πηγή που τροφοδοτεί συνεχώς με ήχους και χρωματίζει εμάς τους σύγχρονους ακροατές .
webradio.ert.gr/trito
(Geoff Barrow and Ben Salisbury)