22Δεκ2020 «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου – με αφιέρωμα στη μορφή της κιθάρας τον Δημήτρη Φάμπα (γενν. 21/12/1921) και πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση της Aria vocalise του Δημήτρη Μαραμή με σολίστ τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου » σε απευθείας μετάδοση Παραγωγή-παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 και Όλα τα Πρωινά του Τρίτου. Στο β’ μέρος τους (10.00 π.μ. – 12.00, Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο και τις μουσικές επιλογές σε απευθείας μετάδοση) ακούγονται:
Σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση η Aria vocalise για φωνή και έγχορδα του Δημήτρη Μαραμή που σήμερα έχει τα γενέθλιά του, με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και απόσπασμα από τη «Μουσική της Ροτόντας» για φωνές και έγχορδα του Δημήτρη Μαραμή που θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ3 την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου 2020) και ωρα 20.15, μια ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (Διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου) και Κωσταντίνος Παυλάκος (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Μυρτώ Ταλακούδη (τσέλο), Μιχάλης Σαπουντζής (κοντραμπάσο).
Σκηνοθετική επιμέλεια – σχεδιασμός φωτισμών του Αθανάσιου Κολαλά και κινηματογράφιση του Στέργιου Φουρκιώτη.
Έμπνευση του συνθέτη είναι το ομώνυμο αρχιτεκτόνημα της Θεσσαλονίκης, σύμβολο της διαδρομής τριών αυτοκρατοριών και προστατευμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Σονάτα σε σολ μείζονα για βιόλα ντα γκάμπα του Karl Friedrich Abel, γερμανού συνθέτη που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1723. Ηχογράφηση του 1974 με τον Bengt Ericson.
Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ.3 σε ρε ελάσσονα του J. Brahms που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα το 1888 στη Βουδαπέστη. Ηχογράφηση με Anne Sophie Mutter και Alexis Weissenberg.
Ηχογράφηση από παλιότερο ρεσιτάλ της Ντόρας Μπακοπούλου σε 3 Πρελούδια για πιάνο του Σ. Ραχμάνινωφ (έργο 23 αρ.2, έργο 32 αρ.5 και έργο 23 αρ.7).
Αποσπάσματα από όπερες του Giacomo Puccini, του ιταλού συνθέτη που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1858.
Το περίφημο Πρελούδιο στο Απομεσήμερο ενός Φαύνου του Claude Debussy πρωτοακούστηκε σαν σήμερα το 1894. Ακούμε πρόσφατη ηχογράφηση μεταγραφής του για φλάουτο και πιάνο με Ναταλία Γεράκη, φλάουτο και Τίτο Γουβέλη, πιάνο.

Εκτεταμένο αφιέρωμα στον εμβληματικό κιθαριστή και συνθέτη Δημήτρη Φάμπα που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1921. Πέθανε στις 3 Μαΐου του 1996. Ακούγεται ο ίδιος σε συνθέσεις δικές του (Ισπανικό Εμβατήριο, Αναπόληση, Σπουδή σε λα ελάσσονα, Ποίημα, Φανταστικός Χορός), αλλά και έργα του σε ερμηνείες της (κόρης του) Εύας Φάμπα (3 Μικρά Ρομαντικά Πρελούδια και Πορτρέτο του Σεγκόβια/Eva Fampas plays Fampas, Βαλς και Σούστα/NAXOS 2014), Ελευθερίας Κοτζιά (Η Χώρα των Κενταύρων/Mandala 2006), Λεωνίδα Κανάρη- Γιώργου Φουντούλη (Φαντασία για 2 κιθάρες/ Subways Music 2005, σε επιμέλεια ηχογράφησης του Άγη Γυφτόπουλου.

Τον ήχο φροντίζει ο Σωτήρης Παναγιώτου.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες.