22Μαΐ2020 «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου» Έργα R. Wagner (γεννήθηκε σαν σήμερα το 1813) και Henri Dutilleux (πέθανε σαν σήμερα το 2013) και R. Strauss (με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ) Παραγωγή-παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος (Audio)

 

 

Καλημέρα Παρασκευής με Όλα τα Πρωινά του Τρίτου σε απευθείας μετάδοση και σήμερα. Στο β’ μέρος τους (10.00 π.μ. – 12.00, Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο και τις μουσικές επιλογές), ακούγονται:
Η άρια Cruda sorte! από την όπερα Η Ιταλίδα στο Αλγέρι του G. Rossini που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα το 1813 στη Βενετία. Ερμηνεύει η αμερικανίδα μέτζοσοπράνο Marilyn Horne με την Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας του Covent Garden που διευθύνει ο Henry Lewis.
Burlesque για πιάνο και ορχήστρα (1885) του Richard Strauss με σολίστ την γαλλίδα πιανίστα Marcelle Meyer που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1897, σε ηχογράφηση του Μαΐου του 1943 με την Orchestre de la Societe des Concerts du Conservatoire που διευθύνει ο Andre Cluytens.
Τα «4 Τελευταία Τραγούδια» του Richard Strauss έκαναν πρεμιέρα σαν σήμερα το 1950, στο Λονδίνο, μετά τον θάνατο του συνθέτη.
Ηχογράφηση από συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στις 28 Φεβρουαρίου 2020 στο Στούντιο C του Ραδιομεγάρου (είχε μεταδοθεί απευθείας ραδιοφωνικά από τα Πρωινά του Τρίτου), με σολίστ τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη Myrsini Margariti.
Διευθύνει η Ζωή Ζενιώδη Zoe Zeniodi. Ακούγεται και η ελληνική μετάφραση των ποιημάτων των Hesse και Eichendorff, που έκανε ειδικά για την εκπομπή και τη συγκεκριμένη μετάδοση η ποιήτρια, μέτζοσοπράνο και ραδιοφωνική παραγωγός του Τρίτου Λένια Ζαφειροπούλου Lenia Safiropoulou
Ο Richard Wagner γεννήθηκε σαν σήμερα το 1813 στη Λειψία. Wesendonk lieder στην εκδοχή για φωνή και ορχήστρα (Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου – Sir Colin Davis) και η άρια Liebestod: «Mild und leise, wie er lächelt» από το φινάλε της όπερας Τριστάνος και Ιζόλδη (London Philharmonic – Klaus Tennstedt) με τη σοπράνο Jessye Norman.
Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα «Tout in monde lointain…» (Ένας κόσμος μακρινός, 1970) του γάλλου συνθέτη Henri Dutilleux που πέθανε σαν σήμερα το 2013 στα 97 του χρόνια.
Ηχογράφηση με σολίστ τον Mstislav Rostropovich και την Orchestre de Paris που διευθύνει ο Serge Baudo, συντελεστές που έκαναν και την πρεμιέρα του έργου.

Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες.
Διαδικτυακά: https://webradio.ert.gr/trito/