22Μαρ2021 «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού» Παραγωγή-παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος (Audio)

Δευτέρα 22 Μαρτίου και «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου» σε απευθείας μετάδοση. Στο β’ μέρος τους (10.00 π.μ. – 12.00, Διονύσης Μαλλούχος
στο μικρόφωνο και τις μουσικές επιλογές) ένα αφιέρωμα σε μουσικά έργα με έμπνευση από το υδάτινο στοιχείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, δύο Scherzi από έργα που πρωτοπαρουσιάστηκαν σαν σήμερα και μουσική δύο σπουδαίων συνθετών του μιούζικαλ που έχουν τα γενέθλιά τους.
Ακούγονται:
Το πασίγνωστο παραδοσιακό «Θαλασσάκι/Μια βαρκούλα στο φεγγάρι» στην εκδοχή που παρουσίασαν στο CD «Εαρινή Ισημερία» (EMI 2012) o Χρήστος Ζερμπίνος, ακορντεόν και ο Μίλτος Λογιάδης Miltos Logiadis, πιάνο.
Αριστοτέλη Κουντούρωφ (1896-1969): «Παραμύθι της Θάλασσας» με την Έφη Αγραφιώτη Effie Agrafioti στο πιάνο.
«Μες στου Αιγαίου τα νερά» από τα 5 Νησιώτικα για ορχήστρα εγχόρδων (Irida Classical 2005) του Γιάννη Δροσίτη Yiannis Drositis.
«Ο Ποταμός», παραδοσιακό τραγούδι από τη Μακεδονία ενωμένο με έναν χορό (Polka piquée) από την Auvergne της Γαλλίας με το σύνολο Carousel (l.a.m.b.ltd., Ciuri-Ciuri). Mάκης Παπαγαβριήλ (τραγούδι, κρουστά, τσαμπουνάκι) – Φαίνη Νούσια Feni Noussia
– Νίκος Ψαριανός- Μαριλένα Σπίνουλα, τραγούδι – Γιάννης Γεωργαντέλης, ακορντεόν και Αποστόλης Καλτσάς, ηλεκτρικό μπάσο.
«Οπάλιο του Νερού» από το έργο του αυστραλού συνθέτη Philip Houghton «Opals» με το κιθαριστικό κουαρτέτο Aquarelle που έχει βάση το Λονδίνο σε ηχογράφηση του 2005.
«Entre dos Aguas» (Ανάμεσα σε δυο Νερά) του Paco de Lucia με τον Μιχαηλάγγελο Τουμανίδη στις δυο φλαμένκο κιθάρες (Καθρέφτης 2017).
Βαρκαρόλα αρ.5 για πιάνο σε φα δίεση ελάσσονα (έργο 66) του Gabriel Fauré με τον Pierre-Alain Volondat να ερμηνεύει σε ηχογράφηση του 1995.
«Au bord d’une source» (Δίπλα σε μια πηγή) από το πρώτο έτος (Ελβετία) του πιανιστικού κύκλου «Χρόνια Προσκυνήματος» του F. Liszt με τη Ναταλία Μιχαηλίδου Natalia Michailidou να ερμηνεύει από το CD «Λάλον Ύδωρ» (LYRA 2001).
Maurice Ravel: «Jeux d’eau» (Παιχνιδίσματα Νερού) με τον Robert Casadesus στο πιάνο σε ηχογράφηση του 1951.
Ο Aldo Ciccolini ερμηνεύει στο πιάνο τον κύκλο «In the mists» (Στην ομίχλη) του τσέχου συνθέτη Leoš Janáček σε ηχογράφηση του 1999.
Scherzo από την 9η Συμφωνία («Μεγάλη») του Franz Schubert, έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε σαν σήμερα το 1839 στη Λειψία, σε ηχογράφηση συναυλίας του 2011 με την Ορχήστρα Mozart που διευθύνει ο Claudio Abbado.
Scherzo για το αριστερό χέρι από το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.2, το έργο 39 του Alberto Ginastera που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα το 1973 σε ηχογράφηση με Dora De Marinis σολίστ στο πιάνο και Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Σλοβακίας που διευθύνει ο Julio Malaval.
Γενέθλια για τον αμερικανό συνθέτη («Comedy Tonight» από το μιούζικαλ «From a funny thing happened on the way to the forum») και λιμπρετίστα («Tonight» από το «West Side Story») Stephen Sondheim (91).
Γενέθλια (73) για τον άγγλο συνθέτη και σύγχρονο βασιλιά του μιούζικαλ Andrew Lloyd Webber (αποσπάσματα από «Cats» και «Φάντασμα της Όπερας»).
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Κωνσταντίνος Λούβαρης.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες.
https://youtu.be/l0Hyq4Xc7Q8