Έμμα Ρέγιες: Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας (α’ μέρος) 

Η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες (1919–2003) έγινε γνωστή στο Παρίσι τη δεκαετία του ‘60, έκανε εκθέσεις σε διάφορες πόλεις του κόσμου, συγχρωτίστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Ντιέγκο Ριβέρα και διανοούμενους όπως η Έλσα Μοράντε και ο Αλμπέρτο Μοράβια.
Πριν απ’ όλα αυτά, μεγάλωσε υπό σκληρές συνθήκες, αγράμματη, σε ένα καμαράκι ενός σκουπιδότοπου στη Μπογκοτά, κι έπειτα βρέθηκε έγκλειστη σε μοναστήρι μέχρι που δραπέτευσε, έκανε οτοστόπ αρχίζοντας το ταξίδι της στον κόσμο.

Στη ραδιοφωνική μεταφορά μας, μες στο ηχητικό τοπίο φόβου, μυστικισμού κι εγκλεισμού του μοναστηριού, αποδίδουμε κάποιες απ’ τις συγκλονιστικές αυτοβιογραφικές επιστολές τις οποίες έστειλε μεταγενέστερα στον φίλο της Χερμάν Αρσινιέγας. Αποδίδουμε κάποιες λυρικές στιγμές της παιδικής αθωότητας, την πρώτη φιλία, ατελείωτες ώρες προσευχής, μετάνοιας, σκληρής δουλειάς. Κέντημα, σφουγγάρισμα, σκούπισμα, μαντάρισμα. Μα πάνω από όλα, ώρες σιωπής, γονυκλισίες, εξευτελισμούς κι εκμετάλλευση από τις μοναχές, ρέκβιεμ για τους νεκρούς συγγενείς, ροζάρια και φόβο για το Διάβολο που κρύβεται παντού.
Η διήγηση των παιδικών της χρόνων, ακριβής, αστεία, τρομακτική, ειρωνική, γίνεται μέσα από τα παιδικά μάτια και όπως συμβαίνει συχνά με τις παρατηρήσεις των παιδιών σε κάνει κατά στιγμές να χαμογελάς εν μέσω αφηγήσεων σκληρών γεγονότων.
Οι επιστολές εκδόθηκαν μετά τον θάνατό της και σύμφωνα με την επιθυμία της, τα χρήματα απ’ τις πωλήσεις δόθηκαν δωρεά σε ορφανοτροφείο στην Κολομβία.
Ένα διαμάντι κι ένας ύμνος για τη ζωή η οποία κερδίζεται.

Επιμέλεια, παραγωγή, παρουσίαση: Afroditi Kosma
Σχεδιασμός ήχου: Agis Gyftopoulos
Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης
* Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Μάριος Στροφαλης (Strofalis Marios)
*Emma Reyes Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας
Μτφ. Maria Palaiologou
Επιμέλεια- διόρθωση: Dimitris Papakostas
Εκδόσεις Ίκαρος – Ikaros Publishing, Αθήνα, 2017

23Ιαν2018 Μικρές Δεξαμενές Μελάνης, Έμμα Ρέγιες: Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας (α’ μέρος)