23Ιουν2019 Μουσικές αφηγήσεις «Το αλάτι της γης» της Φρανσουάζ Εριτιέ

Κυριακή 23-06-19 ώρα 9 το πρωί
Μουσικές αφηγήσεις
«Το αλάτι της γης» της Φρανσουάζ Εριτιέ
Επίτιμη καθηγήτρια στο Κολέγιο της Γαλλίας, όπου υπήρξε πρόεδρος του τμήματος συγκριτικής μελέτης των αφρικανικών κοινωνιών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, διευθύντρια σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, η ανθρωπολόγος και εθνολόγος Φρανσουάζ Εριτιέ (γεν. 1933) μαθήτευσε στο πλευρό του Κλωντ Λεβί Στρως, τον οποίο και διαδέχτηκε το 1982 στο Κολέγιο της Γαλλίας. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και με τον μεγαλοσταυρό του Γαλλικούς Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής. Έφυγε απ’τη ζωή το 2017.
Στο βιβλίο της «Το αλάτι της γης» η Εριτιέ αναρωτιέται τι θα μας έλειπε περισσότερο απ’τη ζωή μας αν ήταν να χαθεί για πάντα, συνθέτοντας σταδιακά ένα μωσαϊκό μικρών προσωπικών «τίποτε».
« Αυτό το γραπτό ενδέχεται να εκπλήξει όσους με γνωρίζουν από τις ανθρωπολογικές μελέτες μου. Δηλώνω λοιπόν εξαρχής ότι πρόκειται για ένα ταπεινό «παιχνίδι» πένας και φαντασίας…. Ν’ακούς ευλαβικά τον Μότσαρτ … Να μιλάς ψιθυριστά στο τηλέφωνο. Να κλείνεις ένα ραντεβού χρόνια πριν. Να λιώνεις με την κορμοστασιά του Ρόμπερτ Μίτσαμ, το περπάτημα του Χένρυ Φόντα, το χαμόγελο του Μπραντ Πιτ, τη ρομαντική ομορφιά της Τζην Τίρνευ ή της Μισέλ Φάιφερ, την αφέλεια της Μέριλυν Μονρό, τη χάρη της Ωντρευ Χάμπορν. Να απολαμβάνεις μια coppa del nonno στη Φλωρεντία. Να μοιράζεσαι μια καρύδα ή μια πλάκα σοκολάτα. Να φοβάσαι στον κινηματογράφο. Να προσπαθείς να νιώσεις τη στιγμή πριν βυθιστείς στον ύπνο. Να νιώθεις το βάρος του κατάκοπου κορμιού σου πάνω στο κρεβάτι. Να περνάς εξετάσεις. Να κοιμάσαι πάνω σε έναν ώμο. Να συμμετέχεις στη χαρά του πλήθους. Τα ωραία πυροτεχνήματα. Η φωνή της Κάλλας ή η βουή του ανέμου ή τα τρίξιμο του χαλαζιού….»
Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή

23Ιουν2019 Μουσικές αφηγήσεις «Το αλάτι της γης» της Φρανσουάζ Εριτιέ