23Οκτ2018 Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου» με τον Γιώργο Φλωράκη , ώρα 08:00-10:00

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι  

«Όλα τα Πρωινά του Τρίτου  με τον Γιώργο Φλωράκη» , ώρα 08:00-10:00

Το καλοκαίρι του 1978 άκουσα συμπτωματικά τον Μάνο Χατζιδάκι να λέει σ’ ένα από τα σχόλια του Τρίτου: «Εφ’ όσον ο συνοικισμός των Πετραλώνων ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νύχτα με χιλιάδες έρημα λαμπιόνια μετέωρα σαν σταλακτίτες ή σαν χαμόγελα μικρών παιδιών…». Δεν άκουσα τη συνέχεια.

Αλλά επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Πετράλωνα (κι εκεί κατοικώ ακόμα) αποφάσισα ότι αυτός ο άνθρωπος μιλάει για μένα (ή μιλάει σε μένα – ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων). Έτσι χώθηκα μέσα στη μουσική του και την άκουσα και την ξανάκουσα και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να γίνω συνθέτης και να επηρεαστώ από εκείνον. Όμως, φευ, μου έλειπε το ταλέντο. Αλλά μπορούσα να επηρεαστώ και αλλιώς από εκείνον. Έτσι, αγάπησα το Τρίτο εκείνης της εποχής όσο τίποτα, γιατί πίστευα ότι μιλούσε για μένα (ή μιλούσε σε μένα – ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων). Ακούγοντας το Τρίτο του Χατζιδάκι, αγάπησα το ραδιόφωνο συνολικά.


Βρέθηκα στο Τρίτο 25 χρόνια μετά το 1978 και σήμερα, 93 χρόνια μετά τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, θα αποτύχω για άλλη μια φορά να μεταφέρω στον αέρα όσα νιώθω για εκείνον.
Καλημέρα, Καλημέρα, Καλή ακρόαση!