24Αυγ2019 «Η Όπερα στο  Τρίτο» – Christoph Willibald Gluck Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

Η ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

Σάββατο 24-08-19 στις 20.00

Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

CHRISTOPH WILLIBALD GLUCK : ALCESTE Wq. 37

Όπερα σε τρεις πράξεις. Λιμπρέτο του Ranieri de’ Calzabigi, βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1767 στο Burgtheater της Βιέννης.

 

Στον απόηχο του “Ορφέας και Ευριδίκη”, ο μεγάλος συνθέτης από τη Βοημία επιχειρεί εδώ έναν ακόμη διάλογο με το θάνατο. Εμπνευσμένος από τον Ευριπίδη, χτίζει ένα μουσικό ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, στη διάρκεια του οποίου ο θνητός τραγουδιστής διεκδικεί για άλλη μια φορά το δικαίωμα της επιλογής: να δώσει τη δική του ζωή για να σώσει κάποιον άλλο. Η Άλκηστη ετοιμάζεται να πεθάνει στη θέση του αγαπημένου της, αφού ο έρωτάς της είναι πιο δυνατός από το θάνατο. Όπως από έρωτα θα πεθάνει επί σκηνής 100 χρόνια μετά και η Ιζόλδη με το “Liebestod”, όχι στη θέση, αλλά μαζί με τον αγαπημένο της.

Καθόλου τυχαίο λοιπόν που διαλέξαμε αυτό το Σάββατο να ακούσουμε την “Άλκηστη” τραγουδισμένη από μια κορυφαία “Ιζόλδη” του 20ου αιώνα, την KirstenFlagstad. Μαζί της ο εξαίρετος RaoulJobin στο ρόλο του Άδμητου, υπό τη διεύθυνση του GeraintJones, ο οποίος επιμελήθηκε και τη συγκεκριμένη έκδοση του έργου, βασισμένη στην πρώτη «ιταλική» εκδοχή του 1767, για τη Βιέννη.

24Αυγ2019 «Η Όπερα στο Τρίτο» – Christoph Willibald Gluck Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας