24Μαρ2019 ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Διονύσιος Σολωμός « Γυναίκα της Ζάκυθος»

ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ
Διονύσιος Σολωμός
« Γυναίκα της Ζάκυθος»

Δραματοποιημένη αφήγηση-Επιμέλεια : Ολύνα Ξενοπούλου
Τεχνική επεξεργασία: Θανάσης Βουτέρης
Τρίτο Πρόγραμμα

Τιμώντας την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου η εκπομπή «Ένα διήγημα μια ανάσα» την Κυριακή 24-03-2019, παρουσιάζει ένα από τα κορυφαία έργα του νεοελληνικού λόγου, την «» του Διονυσίου Σολωμού (1826 – 1833).
Η αινιγματική μορφή της Γυναίκας της Ζάκυθος και η βιβλική μορφή του Ιερομόναχου Διονυσίου, η αριστουργηματική αφήγηση των οραμάτων και των εφιαλτικών εικόνων που βλέπει, η σάτιρα που στηλιτεύει το άσχημο και το άδικο που είναι διάχυτο παντού καθώς μαίνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η αμεσότητα του προφορικού λόγου, το πάθος της έκφρασης και ταυτόχρονα το ποιητικό του ύφος, συνθέτουν ένα νεοελληνικό έργο εξαιρετικής δύναμης και το καθιστούν έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής αξίας στην παγκόσμια λογοτεχνία, τοποθετώντας τον Εθνικό Έλληνα ποιητή Διονύσιο Σολωμό, στο Πάνθεον των μεγαλύτερων λογοτεχνών της ιστορίας.

 

O Εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1798, από αριστοκρατική οικογένεια. Το 1808 στάλθηκε στην Ιταλία για σπουδές και σπούδασε νομικά. Μετά από δέκα χρόνια επιστρέφει στη Ζάκυνθο με γερή φιλολογική μόρφωση. Εκείνη την εποχή γίνεται δεκτός σε μια φιλολογική οργάνωση όπου αναγνωρίζεται ως στιχουργός. Στο τέλος του 1828 εγκαταλείπει τη Ζάκυνθο και εγκαθίσταται στη Κέρκυρα για να αφοσιωθεί στην ποίηση. Το 1833 ένα σοβαρό οικογενειακό γεγονός τον ταράζει, ο ετεροθαλής αδελφός του δηλώνει στις λιμενικές αρχές την κληρονομιά από τον πατέρα του και τη διεκδικεί. Όλα τα χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα. Όταν γύρισε από την Ιταλία, έφερε μαζί του ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Αργότερα δημιουργεί αυτοσχέδια σονέτα και τέλος λυρικά ποιήματα. Το πρώτο εκτενές ποίημα του είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» γραμμένος σε τετράστιχες στροφές. Πέθανε το Φεβρουάριο του 1857. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν σε ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου. Ως ποιητής απέκτησε φήμη από τα νεανικά του χρόνια και με το πέρασμα των δεκαετιών το ποιητικό του έργο δεν ξεπεράστηκε ποτέ.

24Μαρ2019 ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Διονύσιος Σολωμός « Γυναίκα της Ζάκυθος»