24Μαρ2021 «Παράθυρο στον Κόσμο – Μουσική με έμπνευση από την Εθνική Παλιγγενεσία» – Παραγωγή-παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη – Διονύσης Μαλλούχος (audio)

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 και «Παράθυρο στον Κόσμο» σε απευθείας μετάδοση, Τζουλιέττα Καρόρη και Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο και τις επιλογές θεμάτων και μουσικής από 10.00 π.μ. – 12.00, στο πλαίσιο «Όλων των Πρωινών του Τρίτου».
Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 24η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα για το Δικαίωμα στην Αλήθεια σχετικά με τις Κατάφωρες Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για την Αξιοπρέπεια των Θυμάτων. Ο Χαρίλαος Νικολαΐδης, λέκτορας Δημοσίου Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Essex στη Μεγάλη Βρετανία, δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2021 (Εκδόσεις Πόλις) την ποιητική συλλογή «Ανθρώπινο Δικαίωμα». Διαβάζονται τα ποιήματά του «Απαγόρευση των διακρίσεων», «Ελευθερία του συνέρχεσθαι», «Ελευθερία έκφρασης», «Ποινή άνευ νόμου» και «Προσωπική ελευθερία και ασφάλεια», σε αντίστιξη με 5 από τα Παιχνίδια (Játékok), τη συλλογή/έργο ζωής κομματιών για πιάνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς που έχει ξεκινήσει από το 1973 ο 95χρονος σήμερα ούγγρος συνθέτης György Kurtág. Eρμηνεύει στο πιάνο ο Βρετανός Thomas Adès.
Παραμονή της Εθνικής Εορτής και ακόμα πιο σημαντική φέτος η επέτειος αφού τιμώνται τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, που συγκίνησε και ενέπνευσε Έλληνες και Ευρωπαίους καλλιτέχνες.
Μια μικρή περιήγηση σε συναυλίες και εκδηλώσεις που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες με αφορμή την επέτειο, αλλά και σε μουσικά έργα που εμπνεύστηκαν ή αναφέρονται στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.
Δέσπω και Ελληνικοί χοροί/Παύλος Καρρέρ – Νίκος Σκαλκώτας. Σπονδυλωτή παράσταση όπερας και χορού. Αποσπάσματα από τη νέα παραγωγή θα προβληθούν για πρώτη φορά στο site και στα social media της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 25 Μαρτίου στις 20.00. Από τους 12 (36) Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα: Σιφνέικος, Ηπειρώτικος, Χωστιανός, Κλέφτικος, Τσάμικος και Μαζωχτός σε ηχογράφηση του 1957 με τον Gregory Millar (Γρηγόριο Μανούσο) να διευθύνει τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα του San Francisco σε επεξεργασία στερεοφωνικού ήχου με τη φροντίδα Νικόλαου Σαμαλτάνου  για τη Label Melism(2019).
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επίσης στις 25 Μαρτίου, ώρα 22.00:
Διονύσιος Λαυράγκας: Πρελούδιο και Φούγκα πάνω σε δύο ελληνικά θέματα Μανώλης Καλομοίρης: «Η καταστροφή των Ψαρών»
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55 («Ηρωική»). Διευθύνει η Ζωή Τσόκανου.
Στη γεμάτη απρόοπτα περίοδο που διανύουμε, η συναυλία που είχε ανακοινώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για τη σημαντική φετινή επέτειο, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τον Χορό του ’21, παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Κωνσταντία Γουρζή. Θα ακολουθούσε η «Ηρωική Σκηνή» από την Ελληνική Επανάσταση του Εκτόρ Μπερλιόζ και τέλος η «Συμφωνία της Λεβεντιάς» του Μανώλη Καλομοίρη. Αντ’ αυτών παρουσιάζονται από μαγνητοσκοπήσεις αρχείου, η Δέκατη Συμφωνία σε μι ελάσσονα, έργο 93 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, με τον Βλαντίμιρ Ασκενάζυ στο πόντιουμ, το Κοντσέρτο για βιολί και Ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα, με σολίστ τον Ιόνιαν Ηλία Καντέσα Jonian Ilias Kadesha και τον Έκτορα Ταρτανή να διευθύνει και τέλος οι «Επτά Αθάνατες Αρετές» του Γιώργου Κουρουπού – παραγγελία για την επετειακή συναυλία των 75 χρόνων της Ορχήστρας (4 Μαΐου του 2018). Διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής.
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών Athens Philharmonia Orchestra τιμά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ελευθερίας παρουσιάζοντας σε σειρά μαγνητοσκοπημένων συναυλιών μια ανθολογία ελληνικής μουσικής, αντιπροσωπευτική της ιστορικής πορείας της μουσικής δημιουργίας κατά την περίοδο των 200 χρόνων της Νεότερης Ελλάδας.
Ο Μάριος Βάρβογλης (1885-1967), γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και έζησε τα νεανικά του χρόνια στο Παρίσι, γι’ αυτό και η γαλλική αισθητική απηχείται στα περισσότερα έργα του. Το σύντομο έργο για αγγλικό κόρνο και έγχορδα «Να ζει το Μεσολόγγι», με θρηνητικό και νοσταλγικό χαρακτήρα και ιμπρεσιονιστική αισθητική, γράφτηκε στην Αθήνα το 1933.
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας
Σολίστ: Χρήστος Τσόγιας-Ραζάκοβ Christos Tsogias-Razakov, αγγλικό κόρνο Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις», 15 Ιανουαρίου 2021.
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε δύο έργα του Μανώλη Καλομοίρη από συναυλία που έγινε στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» στις 22 Μαρτίου του 2017 σε διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή και με τις Χορωδίες Ambitus και Εθνικού Ωδείου: « Ο Θρήνος της Κωνσταντινουπόλεως» σε δημοτική ποίηση και «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (Διονυσίου Σολωμού με σολίστ τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου.
Ακούγεται επίσης ο «Θούριος» και το 3o μέρος «Κλεφτουριά» της Συμφωνίας «1821» για μικτή χορωδία και ορχήστρα του Νίκου Αστρινίδη. Έργα που έχει φωτίσει ο ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας, συνθέτης και πιανίστας του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., Ηλίας Χρυσοχοΐδης, τον οποίο και η εκπομπή ευχαριστεί για τις πληροφορίες. Ηχογραφήσεις με Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης / Χορωδία Δήμου Θεσσαλονίκης και Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που διευθύνει ο Άλκης Μπαλτάς Alkis Baltas.
Δόμνα Σαμίου. Από την ηχογράφηση τραγουδιών με τίτλο «Ιστορικά-κλέφτικα τραγούδια» που κυκλοφορεί από τον Καλλιτεχνικό σύλλογο δημοτικής μουσικής Δόμνα Σαμίου, ακούμε το τραγούδι «Του Ανδρούτσου η μάνα» με τη χορωδία του συλλόγου και σημαντικούς μουσικούς συνεργάτες της Δόμνας.
Από το δρώμενο «Ρήγας – Σολωμός» που παρουσίασε το Τρίτο Πρόγραμμα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 1998, ακούμε «Το χάραμα πήρα» από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού, σε μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη. Ερμηνεύουν η σοπράνο Μάρθα Αράπη, η Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης (διεύθυνση Σταύρος Μπερής Stavros Beris), η Παιδική Χορωδία του Τρίτου (διεύθυνση Μιχάλης Πατσέας) και η Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών. Διευθύνει ο συνθέτης.
Τον Φεβρουάριο του 2021 (Εκδόσεις Πόλις) παρουσίασε ο Θανάσης Χατζόπουλος / Thanassis Hatzopoulos το ποιητικό τρίπτυχο «Υπό Κατασκευήν Σημαίες», με τις ενότητες «Χάραμα στον Κεράτιο» (Άλωση και αρχή Τουρκοκρατίας), «Κοινοί Θνητοί» (πεζά με θεματική από την Τουρκοκρατία μέχρι την Επανάσταση και την ίδρυση του ελληνικού κράτους) και «Απόδειπνο στη Νεμπόισα» (αναφορά στον Ρήγα Βελεστινλή, τον πύργο έξω από το Βελιγράδι όπου κρατήθηκε την προηγούμενη μέρα της δολοφονίας του και τον Θούριο). Τραυματικές στιγμές στην ιστορία της εθνικής ελληνικής οντότητας, απεικονίζονται ποιητικά, κατασκευάζοντας σύμβολα, όπως οι σημαίες.
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης.