25Ιαν2021 Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Παρουσίαση 2 νέων CD – «Ήχοι από το Συρτάρι» της Έφης Αγραφιώτη (IRIDA) και «Kaleidoscope» με έργα Γιώργου Κοντογιώργου (NAXOS) – Αφιέρωμα στον πολωνό συνθέτη Witold Lutoslawski. Παραγωγή-παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και Όλα τα Πρωινά του Τρίτου σε απευθείας μετάδοση. Το β’ μέρος τους (10.00 π.μ. – 12.00, Διονύσης Μαλλούχος στο μικρόφωνο και τις μουσικές επιλογές) ξεκινά με G. Rossini και με ένα Rien από τις μικρές πιανιστικες «αμαρτίες του γήρατος» του ιταλού συνθέτη που δισκογράφησε ( Da Vinci Classics 2019) ο Μάριος Παντελιάδης Marios Panteliadis και απόσπασμα από την όπερα Η Σταχτοπούτα με τη φωνή της Marilyn Horne.
Όπερα και στη συνέχεια με την Εισαγωγή απο τον Ελεύθερο Σκοπευτή του C.M.von Weber και τον Wilhelm Furtwängler να οδηγεί τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου. Ο σπουδαίος γερμανός μαέστρος που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1886 οδηγεί τη φημισμένη ορχήστρα και στο Finale της 6ης Συμφωνίας του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.
Concerto για ορχήστρα του Witold Lutoslawski που οδηγεί και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πολωνίας σε ηχογράφηση του 1976. Ακολουθούν το «Grave_- Μεταμορφώσεις» για βιολοντσέλο και έγχορδα (σολίστ ο Rafal Kwiatkowski) και τα «2 Παιδικά Τραγούδια» για φωνή και ορχήστρα δωματίου (σοπράνο Urszula Kryger) του σημαντικού πολωνού συνθέτη που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913, με την ίδια ορχήστρα (διευθύνει σε ηχογράφηση του 2001 ο Antoni Wit).
Το μικρό αφιέρωμα στον Witold Lutoslawski κλείνει με το δημοφιλές έργο του «Paganini Variations» για 2 πιάνα που ερμηνεύουν Beata Pincetic και Χρήστος Σακελλαρίδης Christos Sakellaridis (Irida Classical 2008).
Δυο πολύ πρόσφατες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δισκογραφικές παραγωγές εισάγει το ποίημα με τίτλο «Όλα τα Πρωινά του Κόσμου» από τη συλλογή «Νυχθημερόν» που εξέδωσε το 2020 η Μαριγώ Αλεξοπούλου (Εκδόσεις Πόλις): Κυκλοφορούν από σήμερα στα δισκοπωλεία οι » Ήχοι από το Συρτάρι» (Irida Classical) που ερμηνεύει στο πιάνο η Έφη Αγραφιώτη Effie Agrafioti και μας συστήνει μεταξύ άλλων το Intermezzo αρ.1 του Μεξικανου Manuel Ponce, το φοξτρότ «Schirschi-Batschi» του περίφημου πιανίστα και συνθέτη Walter Gieseking, αλλά και δύο έργα ελλήνων συνθετών συνδεδεμένων με πολύ σπουδαία συγκροτήματα του παρελθόντος: Άλκης Παπαδόπουλος (Πυξ Λαξ) – «2046» και Βασίλης Μπακόπουλος (Forminx) – «Postlude».
Βραβευμένο ήδη το πολύ πρόσφατο επίσης CD Καλειδοσκόπιο – Kaleidoscope που κυκλοφόρησε στη σειρά Greek Classics της NAXOS (2020) με συνθέσεις για κιθάρα (ερμηνεύει ο Παύλος Κανελλάκης Pavlos Kanellakis) του Γιώργου Κοντογιώργου George Kontogiorgos που εκτός από κορυφαίος διεθνώς ιατρός παθολογοανατόμος και σπουδαίος ενορχηστρωτής (οικείος ο «ήχος του» και στα παλαιότερα άλμπουμ «12+1 Τραγούδια» του Μάνου Χατζιδάκι και «Το Περιβόλι του Τρελού» του Διονύση Σαββόπουλου), αλλά και τραγουδοποιός της εποχής του Νέου Κύματος, παρουσιάζει μεταξύ άλλων και το (ομώνυμο του CD) έργο του «Καλειδοσκόπιο» (2006) βασισμένο σε μνήμες και μελωδίες ποπ κ ροκ επιτυχιών των δεκαετιών του 1960 και ’70 (ακούγεται για παράδειγμα το γνωστό θέμα με τις 4 νότες από το «Shine on you crazy diamond» των Pink Floyd).
Τον ήχο σήμερα φροντίζει ο Σπύρος Ηλιάδης.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες.
Πρεμιέρα σαν σήμερα το 1909 στη Δρέσδη για την όπερα Ηλέκτρα του Richard Strauss.