25Νοε2020 «Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα» Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

ΠΙΝΕΛΑ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Τετάρτη 25-11-20, ώρα 24:00-01:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης/ Giorgos Markakis

Οι πολιτικές παραστάσεις των αμερικανοσοβιετικών Ψυχροπολεμικών μονόπρακτων κυριαρχούσαν για δεκαετίες και φυσικά οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κόντρας αποτυπώνονταν στο παγκόσμιο “θέατρο¨. Tο σιδερένιο απλωμένο rideau του Ψυχρού πολέμου κατά μήκος της ανατολικής Ευρώπης έκρυβε και την καλλιτεχνική θέαση. Ένας συνθέτης που έχει επενδύσει μουσικά 133 κινηματογραφικά φιλμ σίγουρα θα έπρεπε να μας ήταν έστω και λίγο γνωστός, εκτός βέβαια αν οι προβολές των ταινιών για τις οποίες δούλεψε γίνονταν σε ¨θέατρο¨ και η ¨κουρτίνα¨ της σκηνής δεν άνοιγε. Με αυτόν τον τρόπο και τα έργα αλλά και ο συνθέτης άγνωστοι για το πλατύ κοινό, εξαιρουμένων των απανταχού σινεφίλ βέβαια. Ο γεωργιανός συνθέτης αρμενικής καταγωγής Μikael Tariverdiev μάλλον έπεσε σε αυτήν κατηγορία των καλλιτεχνικών γενικών παράπλευρων “κατάψυχρων” απωλειών μια και η πρώτη σοβαρή Λονδρέζικη έκδοση της δουλειάς του έγινε το 2015.
Ο Peter Whitehead θα μπορούσε να εκδώσει ένα μουσικό έργο με μαγειρικά σκεύη -όργανα για αυτόν- που θα έβρισκε στην κουζίνα ενός εστιατορίου Το να συνθέτεις και να παρουσιάζεις την μουσική σου με όργανα ιδιοκατασκευές μπορεί να ακούγεται εφικτό σε μια μόνιμα φανταστική παιδική πραγματικότητα που μάλλον ζήσαμε όλοι μας σαν πιτσιρίκια από τη στιγμή που τεντώναμε ένα παλλόμενο λαστιχάκι πιέζοντας το ένα άκρο στη βάση του αυτιού μας, αλλά είναι τελικά απλό το να συνθέτεις μόνιμα με κινητήρια συνθετική δύναμη το ένστικτο που δύσκολα εμφιαλώνεται;
Το όνομα του μουσικού θεατρικού σχήματος Elifantree (Anni Elif Egecioglu, Pauli Lyytinen and Olavi Louhivuori ) είναι παγκοσμίως άγνωστο. Αν υπήρχε έπαθλο που θα μπορούσε να απονέμει η εκπομπή ¨Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα¨ για πραγματικά νέες ενδιαφέρουσες αφίξεις μουσικών σχημάτων, θα ήταν υποψήφιοι ….
Ο Ingmar Bergman αν θα ξαναέβγαινε σε ανανεωμένη σύγχρονη εκδοχή στην Στοκχόλμη σήμερα θα πρόκρινε την αισθητική άποψη που έχει η Anni Egecioglu *. Η έμμετρη θεατρική αναπνοή και μονόλογοι της είναι συναρπαστικοί!
Στην πρόσφατη ιντερνετική συζήτηση που είχε μαζί της ο Γιώργος Μαρκάκης του μίλησε για την έκδοση της νέας τους δουλειάς -τον Φλεβάρη του 2021 στο Ελσίνκι.- που θα’ ναι 12 κομμάτια μουσικά που έχουν ηχογραφηθεί σε διαφορετικά studios /μέρη στον πλανήτη (Βερολίνο Βιέννη Τόκιο κλπ) με διαφορετικό καλεσμένο μουσικό που παίζει τα κρουστά !
* { Φαντασία : η ψυχική ικανότητα της αναπαράστασης γεγονότων ή πραγμάτων. }

Καλή ακρόαση.
(φωτό: ANNI ELIF EGECIOGLU)