25Σεπ2020 «Μια νέα Πατρίδα έξω από το Παράθυρό μου» μέσα από το βιβλίο του Τζέραλντ Ντάρελ «Η οικογένεια μου και άλλα ζώα» Παραγωγή: Τζουλιέττα Καρόρη Παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος -Τζουλιέττα Καρόρη (Audio)

Παρασκευή 25-09-20, ώρα 21:00-22:00

Μια εκπομπή διαφορετική, χωρίς καλεσμένο στο στούντιο, ακολουθώντας τα ίχνη του Gerald Durrell -για τον οποίο η Κέρκυρα της δεκαετίας του 30 υπήρξε μια νέα Πατρίδα έξω από το παράθυρό του- μέσα από το βιβλίο του «Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΖΩΑ»(Εκδόσεις Άμμος 1985 – Μετάφραση: Μαρίνα Δημητρά και Δήμητρα Σίμου).
Στη δεκαετία του 1930 η ιδιόρρυθμη οικογένεια Ντάρρελ εγκαταλείπει την βροχερή Αγγλία και εγκαθίσταται στην Κέρκυρα. Αποτελείται από τη μητέρα και τέσσερα παιδιά, δύο εκ των οποίων έγιναν αργότερα συγγραφείς: Ο Λώρενς Ντάρρελ που έγραψε μεταξύ άλλων και το περίφημο Αλεξανδρινό Κουαρτέτο και ο Τζέραλντ Ντάρρελ (1925 – 1995), που έγινε ένας από τους πιο αφοσιωμένους και σημαντικούς μελετητές της ‘Αγριας Ζωής. Το πιο γνωστό βιβλίο του έχει τον τίτλο: Η οικογένειά μου και άλλα ζώα. Σε αυτό, ο συγγραφέας αφηγείται σπαρταριστά τα χαρωπά χρόνια στην Κέρκυρα του Μεσοπολέμου. Ήρωές του είναι εκκεντρικοί συγγενείς που επισκέπτονται τους Ντάρρελ, εκλεκτοί φίλοι, μεταξύ των οποίων ο Henry Miller, αλλά και εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου που εγκαθιστά στο σπίτι του ο μικρός Τζέρυ: σκυλιά, νερόφιδα, κουκουβάγιες, σκορπιοί, καρακάξες, χελώνες και γλάροι.
Ο Διονύσης Μαλλούχος και η Τζουλιέττα Καρόρη, διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο και ιχνηλατούν την εποχή του συγγραφέα και τις σχέσεις του με μια εκλεκτή παρέα προσωπικοτήτων που έζησαν και σχετίζονται, όπως ο Laurence Durrell, ο Henry Miller, ο Κολοσσός του Μαρουσιού Γιώργος Κατσίμπαλης, o Γιώργος Σεφέρης και ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας.

Ακούγονται έργα Νικόλαου Μάντζαρου σε ερμηνεία Ρόζας Πουλημένου

Rosa Cappon Poulimenou

και Μίλτου Λογιάδη Σπύρου Μάζη (ερμηνεία Έλενας Λαζαρέτου), Χρύσανθοu Μουζακίτη, Κωνσταντίνου Αγουρίδη, Παύλου Βεντούρα (σε ερμηνεία Μάιρας Μηλολιδάκη και Γιούλης Βεντούρα), Γιώργου Κουμεντάκη (ερμηνεία Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου), Κατερίνας Φωτεινάκη, Bob Dylan σε ερμηνεία Μαρίας Μαρκεσίνη και Γιώργου Δαραβέλη (ερμηνεία Σωκράτη Άνθη και Βίκυς Στυλιανού).