27Ιαν2021 Παράθυρο στον Κόσμο «Μότσαρτ ο … Έλληνας !» Παραγωγή-παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη – Διονύσης Μαλλούχος

Μότσαρτ ο … Έλληνας !
Μότσαρτ ο ταλαντούχος, ο γενναιόδωρος, ο σοβαρός και χαρωπός, ο μυστικιστής και ο ανοιχτόκαρδος, συνθέτης της μουσικής που ρέει και της μουσικής που καθηλώνει.
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, 265 χρόνια από τη γέννηση της συνθετικής ιδιοφυΐας Wolfgang Amadeus Mozart και το «Παράθυρο στον Κόσμο» (10.00 π.μ. – 12.00, με τον Διονύση Μαλλούχο Διονύσης Μαλλούχος και την Τζουλιέττα Καρόρη Julietta Karori στα μικρόφωνα και τις μουσικές επιλογές) ανοίγει στα έργα του αυστριακού μουσουργού ερμηνευμένα από Έλληνες!
Ακούγονται, μαζί με αποσπάσματα από την «Αλληλογραφία» (Εκδόσεις Ερατώ, 2001) σε επιλογή, μετάφραση, σχολιασμό του Νίκου Σαραντάκου:
Rondo σε ντο μείζονα K 485 για πιάνο με τον Μάνο Κιτσικόπουλο Manos Kitsikopoulos.
Alleluia από το «Exsultate Jubilate» K 165 με τον κόντρατενόρο Άρη Χριστοφέλλη και το Ensemble Seicentonovecento/Flavio Colusso Ensemble Seicentonovecento
/ Flavio Colusso.
«Laudate Dominum» από το «Vesperae solennes de Confessore» Κ 339 με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα (Ε.Ρ.Τ.) – Greek Radio Symphony Orchestra στην πρόσφατη (2020) χριστουγεννιάτικη ηχογράφησή της (μαέστρος ο Γιώργος Πέτρου / George Petrou), μαζί με τη Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία Αγγελική Πλόκα Angeliki Ploka) και σολίστ τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη Myrsini Margariti.

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σι ύφεση μείζονα Κ 595 (μέρος ΙΙΙ) με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα (Ε.Ρ.Τ.) – Greek Radio Symphony Orchestra που διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης Miltos Logiadis σε ηχογράφηση του Μαρτίου του 2016 με σολίστ τη Νεφέλη Μούσουρα Nefeli Mousoura.
Και μια πρόταση γνωριμίας με τον Μότσαρτ για τους πολύ μικρούς φίλους του Τρίτου, το βιβλίο «Ο Ρένος και ο Μότσαρτ» της Magali Le Huche σε μετάφραση Ελένης Μπακογεώργου (εκδόσεις Πατάκη – 2017), υπό τους ήχους των πιανιστικών Παραλλαγών του Mozart στην παιδική μελωδία «Ah vous dirais je maman» σε ντο μείζονα, Κ 265, σε ηχογράφηση από το ρεσιτάλ πιάνου που έδωσε η Νεφέλη Μούσουρα Nefeli Mousoura στο πλαίσιο του κύκλου «Τρίτη και 3 στο Τρίτο» στις 29 Νοεμβρίου 2016.Μενουέτο (μέρος ΙΙΙ) από την 41η Συμφωνία («του Διός») K 551, με τον Βασίλη Χριστόπουλο να διευθύνει την Südwestdeutsche Philharmonie της Konstanz.
«Nehmt meinen Dank», άρια κοντσέρτου Κ 383 με τον Βασίλη Χριστόπουλο να διευθύνει την Südwestdeutsche Philharmonie της Konstanz και σολίστ τη σοπράνο Geraldine Casey (ηχογράφηση που έχει τιμηθεί με το Golden Orpheus της Academie internationale du disque lyrique στο Παρίσι ως καλύτερη ηχογράφηση Μότσαρτ για το 2009).

10 Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Gluck, το έργο για πιάνο Κ 455, με τη Χαρά Ιακωβίδου Chara Iacovidou (Lyrinx, 2007)
Αποσπάσματα από την όπερα «Γάμοι του Φίγκαρο» K 492 με τη Musica Aeterna που διευθύνει ο Teodor Currentzis – Θεόδωρος Κουρεντζής με τη σοπράνο Φανή Αντωνέλου Fanie Antonelou ως Susanna και τη μετζοσοπράνο Μαίρη Έλεν Νέζη Mary-Ellen Nesi ως Cherubino (SONY 2014)

Φαντασία του J.N. Hummel για πιάνο πάνω στην άρια «Non piu andrai» της όπερας «Γάμοι του Φίγκαρο», ερμηνεύει ο Δημήτρης Ανούσης Dimitris Anousis
(AN ART Artistry 2016). 
Άρια από την όπερα Don Giovanni – Δημήτρης Τηλιακός, Δημήτρης Τηλιακός βαρύτονος, με την ορχήστρα Musica Aeterna που διευθύνει ο Teodor Currentzis – Θεόδωρος Κουρεντζής (SONY 2016).
«Der Hölle Rache», άρια της Βασίλισσας της Νύχτας από την όπερα «Μαγικός Αυλός» με τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση Christina Poulitsi (ηχογράφηση από Semperoper της Δρέσδης – 29 Οκτωβρίου 2013).
Σονάτα για πιάνο σε σι ύφεση μείζονα Κ 333 με τη Μαρία Ευστρατιάδη Maria Efstratiadis (Μουσική Εταιρία Αθηνών 2009).
Lied der Trennung (του Χωρισμού), K.519 από βίντεο που ανάρτησε πριν λίγες ώρες ο Γεράσιμος Χοϊδάς Jerassimos Coidan σε παραγωγή καραντίνας με τον ίδιο σε φορτεπιάνο Walter after Paul McNulty και μαζί του τη σοπράνο Αναστασία Συμεωνίδου.
Κοντσέρτο αρ.2 σε ρε μείζονα Κ 211 (μέρος ΙΙΙ, Rondeau) για βιολί και ορχήστρα με Λεωνίδα Καβάκο και Camerata Salzburg.
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα με Λεωνίδα Καβάκο και Camerata Salzburg κατ’ επιλογή των ακροατών (μέρος/κοντσέρτο, προτάσεις στα σχόλια).

Τον ήχο φροντίζει ο Κωνσταντίνος Λούβαρης
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και τις κατά τόπους συχνότητες.
Και στο Διαδίκτυο.
Photo credits  Nikos Dimitratos