28Απρ2019 ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Πασχαλινά Διηγήματα Ελλήνων Συγγραφέων

ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ
Πασχαλινά Διηγήματα Ελλήνων Συγγραφέων

Η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος « Ένα διήγημα μια ανάσα» την Κυριακή 28 Απριλίου 2019 ανήμερα του Πάσχα στις 16.30, θα παρουσιάσει δύο διηγήματα από την συλλογή «Πασχαλινά Διηγήματα Ελλήνων Συγγραφέων» με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Gutemberg.
«Ανάσταση» Ανδρέας Καραντώνης
«… Ο τιμονιέρης του καραβιού, ορθός κι ασάλευτος σα μοίρα, κρατώντας με τα δυο χέρια του τη ρόδα, κάρφωνε τα μάτια του στον ορίζοντα, εκεί που ένα κατακόκκινο φεγγάρι στάλαζε στο πέλαγος το αίμα της Μεγάλης Πέμπτης».
Αναπτύσσει μιαν υπόθεση σύγχρονη. Στην ευχάριστη ανάγνωση συνεισφέρει εκτός από το θέμα και ο προσωπικός τόνος της αφήγησης.
«Μαριάμ» Αιμιλία Δάφνη
Ένα από τα γνωστότερα κείμενα της θρησκευτικής μας λογοτεχνίας. Αναπλάθει τα γεγονότα του Πάθους από τα Ευαγγέλια και τη δημοτική μας ποίηση και φωτίζει το πεπρωμένο του σταυρικού θανάτου για τον Ιησού μέσ’ απ’ το μητρικό φίλτρο της Παναγίας.
«Γλυκιά ήταν εκείνο το ανοιξιάτικο απομεσήμερο στη μακρινή συνοικία της Ιερουσαλήμ. Η Μαριάμ, αφού περιμάζεψε το σπίτι της, κάθισε στην ανέμη, έφερε βόλτα στα καλάμια τα κόκκινα γνέμα και στάθηκε συλλογισμένη. Χθες ακόμα ο Ιησούς της έστειλε τον κούρσορα το Φωεές, για να την κατασυχάσει.
– Λίγη υπομονή, Κυρά, και μια από τούτες της ημέρες θα ‘ρθει ο Διδάσκαλος να σε δει».

Δραματοποιημένη αφήγηση—επιμέλεια εκπομπής: Ολύνα Ξενοπούλου
Επεξεργασία ήχου: Κατερίνα Λιοντή
Τρίτο Πρόγραμμα

28Απρ2019 ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Πασχαλινά Διηγήματα Ελλήνων Συγγραφέων