28η Οκτωβρίου: Το Τρίτο τιμά την επέτειο του «Όχι»

28η Οκτωβρίου: Το Τρίτο τιμά την επέτειο του «Όχι»
Πρόγραμμα εκπομπών ειδικά αφιερωμένων:
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου
«Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα», ώρα 20:10-21:05
Παραμονή της επετείου ο Κώστας Καναβούρης, διαβάζει αποσπάσματα ενός από τα πιο εμβληματικά έργα της ελληνικής ποίησης, το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη. Ένα ποίημα αντιπολεμικό, που επικεντρώνεται στην απώλεια και το θρήνο του ενός, για να αναδείξει όσο γίνεται πληρέστερα τον αντίκτυπο του πολέμου.
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου
«Όλα τα πρωινά του Τρίτου», ώρα 08:00-12:00
Την ημέρα της εθνικής επετείου, ο Γιώργος Φλωράκης 08:00-10:00, ο Πάρις Μέξης 10:00-11:00 και ο Γιώργος Κωνσταντίνου 11:00-12:00, φιλοξενούν γαλανόλευκες παρτιτούρες που υπογράφουν ο Μανώλης Καλομοίρης, ο Αλέκος Ξένος, ο Νίκος Σκαλκώτας, o Χρήστος Χατζής, καθώς και έργα ξένων συνθετών που μελοποιούν τη μνήμη.
«Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη», ώρα 13:00-14:00
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει την επική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για τη βραβευμένη ταινία του Stipe Delić, «Τίτο-H Μάχη της Sutjeska». Μουσική γεμάτη από μελωδίες γνωστών αντιστασιακών τραγουδιών και δικών του τραγουδιών της εξορίας και του πολιτικού του, αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.
«Όλος ο κόσμος…μια λυρική σκηνή», ώρα 14:00-15:00
Ο Νίκος Ξανθούλης μας μεταφέρει στη Ρωσία με την Καντάτα για τον Αλέξανδρο Νιέφσκι.
Τον Νοέμβριο του 1938, και όχι τυχαία, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν παρουσιάζει την εμβληματική ταινία «Αλεξάντρ Νιέφσκι» με την εξαίσια μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ. Τόσο η ταινία όσο και η μουσική καλούν με πατριωτικό ενθουσιασμό τους Ρώσους να αντισταθούν στο γερμανικό ιπποτικό τευτονικό τάγμα, που εισέβαλε τον 13ο αιώνα στη Ρωσία. Η ιστορική αντιστοιχία που υπονοεί τον επικείμενο πόλεμο, συμβολοποιεί την ταινία και η μουσική του Προκόφιεφ εισέρχεται στην ιστορία ως η σημαντικότερη κινηματογραφική μουσική του ρω-σικού κινηματογράφου που περνάει στο συμφωνικό χώρο ως ανεξάρτητο έργο.
Μουσικές στιγμές στο χρόνο», ώρα 15:00-17:00
Η Κάτια Καλλιτσουνάκη στο ίδιο κλίμα μας οδηγεί στην Αθήνα του πολέμου και της κατοχής με μουσική και μαρτυρίες μιας τετραετίας, από την κήρυξη του πολέμου ως την απελευθέρωση.
Έργα με αναφορές στο Αλβανικό Έπος, στην Κατοχή και στην Αντίσταση των Γιώργου Καζάσογλου, Θεόδωρου Καρυωτάκη, Αντίοχου Ευαγγελάτου, Αλέκου Κόντη, Μενέλαου Παλλάντιου, Αλέκου Ξένου και Μίκη Θεοδωράκη. Ανάμεσά τους μαρτυρίες των:
-Γιώργου Θεοτοκά για την Αθήνα της 28ης Οκτωβρίου 1940,
-Οδυσσέα Ελύτη για το θάνατο του Γιώργου Σαραντάρη και για την εμπειρία του στο Μέτωπο, πηγή έμπνευσής του ποιήματός του «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας». Διαβάζουν στην πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση της 28-10-1954 ο Θάνος Κωτσόπουλος, η Άννα Συνοδινού και ο Μήτσος Λυγίζος με μουσική επένδυση του Μάνου Χατζιδάκι και σκηνοθεσία του Νίκου Γκάτσου,
-Αλέξη Μινωτή για την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, του Ασημάκη Πανσέληνου για την κηδεία του Κωστή Παλαμά,
-Άγγελου Τερζάκη για τους νέους της γενιάς του στον πόλεμο και
-Του δημοσιογράφου του Ελλ. Τμήματος του BBC Γιώργου Αγγέλογλου για τη μυστική μεταφορά του σήματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών στο Λονδίνο και την επιστροφή του στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1944.
«Σημείο Art» ώρα 17:00-18:00
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Δημήτρης Τρίκας, φιλοξενεί στο στούντιο του Τρίτου Προγράμματος τη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη για το βιβλίο της “Η στρατιωτική ζωή στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. 19ος-21ος αιώνας”.
«10 λεπτά ακόμη…», ώρα 20:00-20:10
Η Βάσια Χατζηγιαννάκη, μεταφέρει τους μικρούς φίλους μας «κάπου στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 1940, όπου ένα αγόρι συναντά την Ιστορία και πορεύεται μαζί της…». Με το παραμύθι της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου «Όταν παίζαμε για τη νίκη Καραγκιόζη μου», από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.
«Η Συμφωνική Ψυχή των Ελλήνων» ώρα 21:10-23:00
Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη στο πνεύμα της ημέρας, μεταδίδει συμφωνικά έργα εμπνευσμένα από τους αγώνες της αδούλωτης ελληνικής ψυχής. Θα ακουστούν τα έργα του Μανώλη
Καλομοίρη Συμφωνία της Λεβεντιάς και Τρίπτυχο για ορχήστρα, του Αλέκου Ξένου η Συμφωνία αρ.2 (της Ειρήνης) και του Δημήτρη Δραγατάκη η Συμφωνία αρ.6 (Το Χρέος).
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα!
Live Streaming: www.trito.gr

28η Οκτωβρίου: Το Τρίτο τιμά την επέτειο του «Όχι»