28Μαρ2018 Η Νεανική Ορχήστρα Julius Stern Orchestra από το Βερολίνο σε μια μοναδική εμφάνιση μαζί με την ελληνική The Underground Youth Orchestra στο Στούντιο C του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και σε απ’ ευθείας μετάδοση, ώρα 21:00

Η Νεανική Ορχήστρα Julius Stern Orchestra από το Βερολίνο σε μια μοναδική εμφάνιση μαζί με την ελληνική The Underground Youth Orchestra την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 ώρα 21.00 στο Στούντιο C του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και σε απ’ ευθείας μετάδοση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
L. V. Beethoven: Εισαγωγή Κοριολανός (JSO-UYO)
Ελευθέριος Βενιάδης: Πενθεσίλεια (JSO-UYO)
J. S. Bach: Κονσέρτο για δύο βιολιά σε Ρε Μινόρε BWV 1043
Σολίστ: Julia Kasprzak και Maya Kasprzak (9 και 12 ετών)

R. Vaughan-Williams: Fantasia on Greensleeves
E. Grieg: Σουίτα Holberg
G. Bizet: Σουίτα Carmen No 1 (JSO-UYO)

Διεύθυνση Catherine Larssen-Maguire
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Κώστας Ηλιάδης Costas Eliades, Prof. Anita Rennert
Παρουσίαση: Αλίνα Γιαλίνη
Ηχος: Μιχαλης Συγλετος – Βασίλης Χανιώτης – Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Underground Youth Orchestra & Ορχήστρα Julius Stern

Το Ινστιτούτο Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της Γερμανίας με σκοπό την προώθηση ιδιαίτερα ταλαντούχων νέων μουσικών. Το πρώην Ωδείο Στέρν, το οποίο οφείλει την ύπαρξή του στον Εβραίο μαέστρο και μουσικοπαιδαγωγού Julius Stern, εντάχθηκε στο Πανεπισήμιο Τεχνών του Βερολίνου το 1966. Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμματου για νέους μουσικούς το κατέστησε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα του είδους του στην Ευρώπη. Στους πρόσφατους απόφοιτους συμπεριλαμβάνονται ο τσελίστας Alban Gerhardt, η βιολονίστα Viviane Hagner και ο πιανίστας Severin von Eckardstein.
Στο Ινστιτούτο Julius Stern, μαθητές από τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης λαμβάνουν μουσική κατάρτηση μέχρι να φθάσουν στην ηλικία για κανονικές μουσικές σπουδέςστο Πανεπιστήμιο Τεχνών. Διδάσκονται από διάσημους καθηγητές και καθηγήτριες από το UdK με πλούσια εμπειρία στη διδασκαλία προικισμένων παιδιών και νέων. Εκτός από τα δικά τους ατομικά μαθήματα, οι μαθητές έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να παίζουν μουσική δωματίου, καθώς και να συμμετέχουν στην ορχήστρα Kammerorchester Julius Stern.

Οι τακτικές δημόσιες συναυλίες – είτε ως μέρος συναυλιών είτε ως βραδιές στο πανεπιστήμιο ή σε εθνικά και διεθνή μουσικά φεστιβάλ – επιτρέπουν στους νέους μαθητές να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και εμπειρία στην εκτέλεση μπροστά σε ακροατήριο και να προετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο για μια μελλοντική μουσική σταδιοδρομία. Οι νεαροί φοιτητές υποστηρίζονται εδώ και πολλά χρόνια από τους Ευρωπαίους Φίλους του Ινστιτούτου Julius Stern.

Η Catherine Larsen-Maguire γεννήθηκε στο Μάντσεστερ και ζει στο Βερολίνο. Μετά από δέκα χρόνια ως πρώτο φαγκότο στην KomischeOper Berlin, όπου επίσης διηύθυνε συναυλίες και οπερατικές παραστάσεις, άρχισε από το 2012 να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διεύθυνση ορχήστρας.
Το ρεπερτόριο της Catherine Larsen-Maguire κυμαίνεται από το μπαρόκ μέχρι τον 21ο αιώνα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική και έχει διευθύνει τις πρώτες εκτελέσεις πολλών έργων. Έκανε το ορχηστρικό ντεμπούτο της στο KomischeOper το 2009, διευθύνοντας τη γερμανική πρεμιέρα της «Die Rote Zora» της Elisabeth Naske. Η παραγωγή μαγνητοσκοπήθηκε το 2011 και διατίθεται σε DVD.
Στις σημαντικότερες εμφανίσεις της την σεζόν του 2016/2017 περιλαμβάνονται το ντεμπούτο της με την DeutschesKammerorchester Berlin, την ορχήστρα της Σλοβενίας, το Klangforum Wien, το OFUNAM στην Πόλη του Μεξικού, το Yun Ensemble στη Νότια Κορέα, το φεστιβάλ Buzzards Bay στη Μασαχουσέτη, και τοSunflower Music Festival στο Κάνσας. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο διάσημο διαγωνισμόBesançon 2017 για νέους μαέστρους. Στις μελλοντικές εμφανίσεις της περιλαμβάνονται αρκετές συναυλίες με τη Σλοβενική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας, μαθήματα με την Εθνική Ορχήστρα Νέων της Σκωτίας, συμμετοχή στοΦεστιβάλ Σύγχρονης Ιρανικής μουσικής με το Ensemble United Berlin, διδασκαλία και διεξαγωγή συναυλιώνστο Φεστιβάλ Femusc της Βραζιλίας καθώς και την παραγωγή της όπερας «La Bohème» στο ίδιο Φεστιβάλ.

H Underground Youth Orchestra και το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου Universität der Künste συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νεανικών ορχηστρών . Στο πλαίσιο αυτής η νεανική ορχήστρα του Ινστιτούτου Julius Stern ( ορχήστρα Julius Stern,) θα συμπράξει με την Underground Youth Orchestra υπό τη διεύθυνση της κ. Catherine Larsen-Maguire.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής που περιλαμβάνει αμοιβαίες επισκέψεις των δύο ορχηστρών σε Ελλάδα και Γερμανία, αντιστοίχως, και την πραγματοποίηση μιας κοινής συναυλίας σε κάθε χώρα. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεότητας και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

28Μαρ2018 Η Νεανική Ορχήστρα Julius Stern Orchestra από το Βερολίνο σε μια μοναδική εμφάνιση μαζί με την ελληνική The Underground Youth Orchestra στο Στούντιο C του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και σε απ’ ευθείας μετάδοση, ώρα 21:00