28Οκτ2020 Πινέλα Για Χρώματα & Ορχήστρα – Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

ΠΙΝΕΛΑ ΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Τετάρτη 28-10-20, ώρα 24:00-01:00
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης
Στη σημερινή εκπομπή παρουσιάζεται μεταξύ άλλων θεμάτων, μια ιδιότυπη μουσική γέφυρα από το παραδοσιακό όργανο που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετούς αιώνες στην Ψαλτική τέχνη των Βαλτικών χωρών.
Ο Ansins Jansons από την Μουσική Ακαδημία της Ρίγα παίζει το όργανο Kokles της Λετονίας που δε διαφέρει και πολύ από το Εσθονικό Kanel, το Kankles της Λιθουανίας, το Φιλανδικό Kantele ή το Ρωσικό Gugli. Μακρινοί συγγενείς του Qanun, αυτού του Παραδοσιακού οργάνου που εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε σαν κανονάκι. Η λέξη κανονάκι (η ονομασία προέρχεται από το αραβικό «qanun», νόμος, δανεισμένη από το αρχαιοελληνική λέξη «κανών») είναι παραδοσιακό όργανο της Μέσης Ανατολής, γνωστό στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως τρίγωνο ή επιγόνειο και τους βυζαντινούς ως ψαλτήρι.
Όλες οι ανωτέρω παραλλαγές μοιάζουν τόσο πολύ στο όργανο που σαν κατασκευή ομόηχα απαντάται ως Kecapi , Kecapi Indung 18-20 χορδών που λαϊκά είναι γνωστό στην Ινδονησία σαν η “μαμα’ με μπάσα “φωνή” ή Kecapi Rincik “το παιδί “ με πιο ψηλό ήχο και λιγότερες χορδές. Τα μακρινά ξαδερφάκια αυτού του οργάνου ονομάζονται: Guzheng στην Κίνα, Koto στην Ιαπωνία, Gayageum στην Κορέα, Dan Tranh στο Βιετνάμ και Yatga στην αχανή στέπα της Μογγολίας.
Ακούγεται επίσης ένα απόσπασμα από την ενδιαφέρουσα δουλειά του Βόσνιου Mirza Ramic που εμπνευσμένος από το βιβλίο της Viet Thanh Nguyen “The Refugees” ονόμασε το μουσικό σχήμα του “Saigon Would Be Seoul” μια και η εύλογη απορία του είναι μέρος της σύνθεσης και της δουλειάς του που εστιάζεται πάνω στο ερώτημα πως θα ήταν η πρωτεύουσα του Βιετνάμ σήμερα, η Saigon , που ονομάζεται εδώ και πολλά χρόνια Hồ Chí Minh cit, αν δεν είχε ισοπεδωθεί από τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Δεν θα έμοιαζε με την πρωτεύουσα της Κορέας Σεούλ ; Προφανώς ερώτημα παραπλήσιο, σχετικό με το πως θα έδειχνε η πατρίδα του η Βοσνία αν δεν είχε κομματιασθεί από τον πόλεμο.