29Μαΐ2020 Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ Παρασκευή 29-05-20, ώρα 10:00 Παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ
Παρασκευή 29-05-20, ώρα 10:00
Παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος
Ένας νέος κύκλος ραδιοφωνικών συναυλιών της ΕΣΟ/Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα (Ε.Ρ.Τ.) – Greek Radio Symphony Orchestra σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 και σε live stream από το webtv της ΕΡΤ.

Θα παρουσιαστεί η πρώτη συναυλία από το Studio C της ΕΡΑ. Ξεκίνημα με δύο έργα για κουιντέτο ξύλινων πνευστών, τα οποία θα ηχογραφηθούν μία μέρα πριν για λόγους ασφάλειας των μουσικών και θα μεταδοθούν για πρώτη φορά:

-Το έργο Πέντε Παλιοί Ουγγρικοί Χοροί για κουιντέτο ξύλινων πνευστών του Ferenc Farkas (1905 – 2000), συνθέτη του οποίου η μουσική αντικατοπτρίζει τις λαϊκές και χορευτικές παραδόσεις της γενέτειράς του χώρας. Οι πέντε χοροί, που είναι αρκετά σύντομοι και ρυθμικά έντονοι, γράφτηκαν για να ντύσουν μουσικά μία δραματική ταινία της δεκαετίας του 1940.
Παίζουν οι μουσικοί:
Νίκος Δημητράτος -φλάουτο
Κώστας Γιοβάνης – όμποε
Αγγελος Πολίτης – κλαρινέτο
Βασίλης Πριόβολος- φαγκότο
Γιώργος Μιχαήλ – κόρνο

-O J.S.Bach μετέγραψε ως κοντσέρτο για εκκλησιαστικό όργανο (BWV 593) το κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα του Antonio Vivaldi (RV 522). Στη συναυλία θα ακουστεί η εκδοχή για κουιντέτο ξύλινων πνευστών (φλάουτο όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο και κόρνο) που έχει κάνει ο Mordechai Rechtman.
Παίζουν οι μουσικοί:
Μελίνα Μακρή – φλάουτο
Κώστας Γιοβάνης- όμποε
Αγγελος Πολίτης – κλαρινέτο
Θεόδωρος Καλογερόπουλος – φαγκότο
Γιώργος Μιχαήλ- κόρνο

Στη συνέχεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν, ηχογραφημένα και αυτά την προηγούμενη της ραδιοφωνικής μετάδοσης ημέρα, από σύνολο χάλκινων και κρουστών της Ορχήστρας, τα παρακάτω έργα:

– Αναγεννησιακοί Χοροί του Tylman Susato (1510 – 1570)
Παρότι η γενέτειρα του Susato παραμένει άγνωστη, θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της φλαμανδικής σχολής της αναγεννησιακής περιόδου και οι χοροί του μια εξαιρετική εισαγωγή στο στιλ της εποχής.

– Σαραμπάντα του G.F. Händel (1685 -1759) σε μεταγραφή για χάλκινα του Jerome Naulais
Η Sarabande είναι ένας χορός που ξεκίνησε από την Κεντρική Αμερική τον 16ο αιώνα κι έγινε δημοφιλής στις ισπανικές αποικίες πριν φτάσει στην Ευρώπη, όπου καθιερώθηκε και είναι πανταχού παρών στις σουίτες της περιόδου του μπαρόκ.

– Καπρίτσιο αρ.24 του Nicolo Paganini (1782- 1840) σε μεταγραφή του Jerome Naulais
Πρόκειται για το τελευταίο και πιο δημοφιλές από τα 24 Καπρίτσια για σόλο βιολί, έργο 1 του Nicolο Paganini σε μεταγραφή για χάλκινα του Γάλλου τρομπονίστα και συνθέτη Jerome Naulais.

– Funiculi Funicula του Luigi Denza (1846 – 1922) σε μεταγραφή του Jerome Naulais
Το γνωστό ναπολιτάνικο τραγούδι Funiculi Funicula γράφτηκε από τον Ιταλό συνθέτη Luigi Denza το 1880 σε ανάμνηση του πρώτου τελεφερίκ προς τον κρατήρα του Βεζούβιου.

Παίζουν οι μουσικοί
Τρομπέτες : Σπυρίδων Αρκούδης, Σοφία Σιωρά, Σωτήρης Πέπελας
Κόρνα : Αντώνης Λαγός, Έλενα Άνθη
Τρομπόνια : Γεώργιος Κρίμπερης, Δημήτριος Πέτσας, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής
Τούμπα : Αναστάσιος Μυρώνης
Κρουστά : Κωνσταντίνος Μποτίνης

Τέλος, σε απευθείας μετάδοση από το στούντιο C του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ τα έγχορδα της Συμφωνικής Ορχήστρας θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο γνωστά έργα του Τσέχου συνθέτη Antonin Dvorak, τη Σερενάτα για έγχορδα, έργο 22, η οποία γράφτηκε μέσα σε μόλις 12 ημέρες, από τις 3 ως τις 14 Μαΐου του 1875 και πρωτοπαρουσιάστηκε, έναν χρόνο αργότερα, το 1876, στην Πράγα.
Τα έγχορδα της ΕΣΟ διευθύνει ο Στάθης Σούλης.

Συντονιστείτε στο Τρίτο!

29Μαΐ2020 Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ Παρασκευή 29-05-20, ώρα 10:00 Παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος