ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
Κυριακή 29.11.20 ώρα 09:00-10:00
παραγωγή-παρουσίαση: Αννα Σακαλή/ Anna Sakali
Μάθημα Μουσικής από την πιανίστα Έφη Αγραφιώτη

150 μαθητές από 36 χώρες είναι πρωταγωνιστές μιας θύμησης που θα παραμένει αξέχαστη στην πιανίστα (και συγγραφέα) Έφη Αγραφιώτη/. Effie Agrafioti. Από ένα μεγάλο Ελβετικό διεθνές σχολείο, με αφορμή μια συναυλία στη Λωζάννη, μερικά χρόνια πριν, της ζητήθηκε να μιλήσει στους εφήβους μαθητές για τη μουσική και τις δικές της μουσικές εμπειρίες και να τους παίξει πιάνο. Η συνέχεια είναι ελκυστική, γεμάτη ευαισθησία και γνώση.
«….Αλλά τι τέλος πάντων είναι Μουσική; Υπάρχει ένας κανόνας ή πολλοί για να την προσδιορίσουμε; Η λέξη είναι ελληνική, música επικρατεί πάνω κάτω να την λέτε στις πατρίδες σας έτσι δεν είναι; αλλά και με τη λέξη efhonia το ακούς σε κάποιες γλώσσες, που κι αυτή είναι λέξη ελληνική! Εκατοντάδες λαοί λένε μούζικα ή κάπως έτσι, την ελληνική λέξη μουσική. Αλλά οι Κινέζοι το αλλάζουν πολύ! Λένε yeraz hshtut’yun δηλαδή αυτό είναι το σύννεφο του Τουτ. Έχουμε συμμαθητή κινέζο εδώ; Μήπως θέλει να μας πει σχετικά; Οι κινέζοι μαθητές ήταν αρκετοί αλλά τους άρεσε να μείνουν ακροατές. Χρειάστηκε ένα λεπτό η μικροσκοπική κινεζούλα που καθόταν στη γωνία σε ένα όμορφο σκαμνάκι, μέχρι να μου δείξει νοηματικά ότι θέλει κάτι να πει: περίμενε να της δώσω το λόγο και σχεδόν…σαν να μας ζητάει συγνώμη, είπε: δεν ξέρω κάτι σημαντικό γιατί έχω γεννηθεί στην Ιταλία. Η λέξη πάντως σημαίνει όμορφο χάος και έχουμε παραμύθια που περιγράφουν το yeraz hshtut’yun, έχουμε γιορτή γι αυτό και υπάρχει μια ομάδα χορού επίσης, τυχαία το διάβασα όταν ήρθαν στο Τορίνο να χορέψουν. Δυστυχώς δεν γνωρίζω περισσότερα. Η κινεζούλα παρέπεμψε τη σκέψη μου στο υπέροχο κινέζικο παραμύθι που έχει τίτλο «Το λουλούδι της ειλικρίνειας». Φωτίστηκε από χαρά το προσωπάκι της όταν της το είπα. Της αφιέρωσα τα αποσπάσματα από τα παιδικά κομμάτια του Μάριου Βαρβογλη που ακολούθησαν και της προκάλεσα να μου πει μετα πόσο φιλικά ακούγονται στα αυτιά ενός παιδιού από την Κίνα. Το έκανε. Παρατήρησε ότι έχουν πολύ χιούμορ. Σαν να διασκεδάζει ο συνθέτης παίζοντας στο πιάνο για τα παιδιά του ή για τα εγγόνια του κάποια μέρα που συναντήθηκαν στο σπίτι του. Ο παππούς της το κάνει κι αυτός μερικές φορές παίζοντας βιολί. Του Μάριου Βάρβογλη λοιπόν το χιούμορ και την φαντασία ακούμε τώρα σε τρία χαριτωμένα κομμάτια: . 1.Ο Μικυ παίζει μοντέρνα μουσική, 2. μια υπερβατική σπουδή πάνω στο τραγουδάκι J’ai du bon tabac για να εκνευρίζονται οι γείτονες και 3.ένας χορός της κούκλας.
Εμείς παιδιά, όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του θα καλούμε πάντα στην παρέα μας τη Μουσική…»

webradio.ert.gr/trito

29Νοε2020 Μουσικές Αφηγήσεις – Μάθημα Μουσικής από την πιανίστα Έφη Αγραφιώτη Παραγωγή-παρουσίαση: Αννα Σακαλή, ώρα 09:00-10:00

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |