30Σεπ2018 « Ένα διήγημα μια ανάσα», η συλλογή διηγημάτων της Χρύσας Σπηλιώτη,  με τίτλο «Χαμένο Δίκιο», ώρα 16:30

Ένα διήγημα μια … ανάσα

 «Χαμένο Δίκιο» Χρύσα Σπηλιώτη

Δραματοποιημένη αφήγηση- επιμέλεια: Ολύνα Ξενοπούλου

Επεξεργασία ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 16:30 – 17:00, θα παρουσιαστεί στην εκπομπή « Ένα διήγημα μια ανάσα» του Τρίτου Προγράμματος, η συλλογή διηγημάτων της Χρύσας Σπηλιώτη,  με τίτλο «Χαμένο Δίκιο» από τις  Εκδόσεις Κέδρος.

Συγκεκριμένα θα ακουστούν τα διηγήματα: «Ο μπαρμπα-Λας» και «Με διαφορά στήθους».

 Η Χρύσα (Χρυσή) Σπηλιώτη  (12 Ιανουαρίου 1956 – 23 Ιουλίου 2018)

Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και θεατρική συγγραφέας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αποφοίτησε από  τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός. Από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη, και του «Θεάτρου της Άνοιξης». Δίδαξε υποκριτική στην δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη, στο Θέατρο των Αλλαγών και θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Είχε επίσης διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Ασχολήθηκε με την συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Περισσότερα από δέκα έργα της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ξένες γλώσσες και παρουσιάστηκαν σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού

Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δωδώνη, Καστανιώτης, Σοκόλης-Κουλεδάκης.

 Η συλλογή διηγημάτων της Χαμένο δίκιο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, πολωνικά, κροατικά, ολλανδικά, πορτογαλικά) και στην Πολωνία εμπεριέχεται στην Επίτομη Ανθολογία Ελληνικών Έργων Z Parnasu I Olimpu. Το Φωτιά και νερό έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει ανέβει στο θέατρο Tristan Bates Theatre της Αγγλίας.

Σκηνοθέτησε το Ποιος κοιμάται απόψε; Και το Αγκά-σφι και φι.

Σύζυγος του αθλητή και μουσικού Δημήτρη Τουρναβίτη. Υπήρξε όπως και ο σύζυγος της, ένα από τα τραγικά θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, στο Μάτι Αττικής.

Εργογραφία: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» (θεατρικό έργο, 1997), «Πού πήγε το φεγγάρι απόψε;» (της Βούλας Μάστορη, αφήγηση, 1999, «Σκωτσέζικο ντους (θεατρικό έργο, 2000), «Αγκά…σφί…και φί…» (θεατρικό έργο, 2003) ,«Με διαφορά στήθους (θεατρικό έργο, 2004), «Φωτιά και νερό» (θεατρικό έργο, 2007), «Χαμένο δίκιο» (συλλογή διηγημάτων, 2008), «Ποιος κοιμάται απόψε;» (θεατρικό έργο, 2010), «Το μάτι της τίγρης» (θεατρικό έργο, 2012), «Ο γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος» (θεατρικό έργο, 2014), «Η αληθινή σου ιστορία;» (θεατρικό έργο, 2014), «Πόρτες» (θεατρικό έργο, 2015), «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, διασκευή, 2017)

 

30Σεπ2018 « Ένα διήγημα μια ανάσα», η συλλογή διηγημάτων της Χρύσας Σπηλιώτη, με τίτλο «Χαμένο Δίκιο», ώρα 16:30

ΒΙΒΛΙΟ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |