8Ιολ2019 Σελίδες εθισμένες στη μουσική – «Αγαπώ, ρήμα αμετάβατο» (α’ μέρος)

Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 17:15- 18:00
:Σελίδες εθισμένες στη μουσική
«Αγαπώ, ρήμα αμετάβατο» (α’ μέρος)
https://webradio.ert.gr/trito/

Δεκαετία του ’20. Στο Σάο Πάολο κυριαρχούν οι νεόπλουτοι μεγιστάνες του καφέ. Γύρω τους προσπαθεί να επιβιώσει ένα κοσμοπολίτικο πλήθος Ευρωπαίων μεταναστών. Στο πλουσιόσπιτο ενός τέτοιου μεγιστάνα μπαίνει γκουβερνάντα η φροϊλάιν Έλζα, ετών 35. Ο πάτερ φαμίλιας της έχει αναθέσει, κρυφά απ’ όλους και επ’ αμοιβή, να μυήσει στον έρωτα τον δεκαεξάχρονο γιο του, τον Κάρλους. Σε δασκάλα και μαθητή θα αναπτυχθεί ειδύλλιο.. οι τροπικοί έχουν τον τρόπο τους να ξελογιάζουν.

«Η φροϊλάιν πνίγει σχεδόν μέσα της ένα αίσθημα τύψης, γιατί συλλαμβάνει τον εαυτό της να ονειροπολεί. Ο φυλακισμένος θεός κάνει παράπονα. Ο άνθρωπος της ζωής θέλει να διαλύσει τα νέφη και δηλώνει ορθά κοφτά πως ουδεμία σχέση έχει με όλα αυτά: το επάγγελμά της συνοψίζεται στη διδασκαλία των πρώτων βημάτων, πρέπει να βοηθήσει ν’ ανοίξουν τα μάτια, έτσι ώστε να προφυλάξει τους άπειρους από το δόκανο, από τα αγορίστικα χέρια. Και να αποτρέψει τις ασθένειες, που τόση δυστυχία επιφυλάσσουν στο μελλοντικό αντρόγυνο. Προφύλαξη. Στο σημείο αυτό ο άνθρωπος του ονείρου τινάζεται πάνω απότομα, εξεγείρεται ενάντια στις χοντράδες του κοινού νου και κραυγάζει: όχι προφύλαξη! »

45 λεπτά εθισμού με τη μουσική που ακούγεται στις σελίδες του μυθιστορήματος του Βραζιλιάνου μοντερνιστή πεζογράφου και μουσικού Μάριο ντε Αντράντε!

Επιμέλεια, παρουσίαση: Afroditi Kosma
Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

*Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: George Afentakis

Mario de Andrande
«Αγαπώ, ρήμα αμετάβατο»
Ειδύλλιο
Μτφ, επίμετρο, σημειώσεις: Νίκος Πρατσίνης
Εκδόσεις Ροές (Αθήνα, 2017)
Εκδόσεις Printa-Ροές / Printa-Roes Books Publishing Company

https://www.youtube.com/watch?v=J-qoaioG2UA