AVANTI MAESTRO!

AVANTI MAESTRO!
Το Τρίτο Πρόγραμμα με το νέο σχεδιασμό του, επιθυμεί να μοιραστεί ατόφια την υψηλή τέχνη της μουσικής και της λογοτεχνίας με το κοινό του, φιλοδοξώντας, παράλληλα, να το ανανεώσει προσεγγίζοντας νεότερες γενιές: Απευθύνεται στους ακροατές που επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί των νέων, διεθνών τάσεων στη δημιουργία και την εκτέλεση της μουσικής, της διαρκούς επανανακάλυψης των κλασικών αριστουργημάτων με νέες αναλύσεις υπό σύγχρονο πρίσμα. Και είναι συγκριτικά πολλοί αυτοί οι ακροατές, καθώς το Τρίτο κατέχει εδώ και 15 χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις ακροαματικότητας στη διεθνή κλίμακα των ομοειδών κλασικών ραδιοφωνικών σταθμών της Ευρώπης.
Στο νέο του πρόγραμμα, που αρχίζει τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, το Τρίτο θα συνεχίσει να παρουσιάζει την ποίηση, τη διεθνή λογοτεχνία όπως και το θέατρο, καθώς και τον κριτικό λόγο για τις άλλες τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική κλπ.) Εκπομπές που εστιάζουν στην Ιστορία και την Κοινωνιολογία συμπληρώνουν το πάζλ ενός ραδιοφώνου ιδιαίτερα πλουραλιστικού.
Το Τρίτο δεν είναι μόνο ένα ραδιόφωνο για την Τέχνη. Είναι, όταν το περιεχόμενο της εκπομπής το επιτρέπει, το ίδιο ως ραδιόφωνο μια αυτοδύναμη τέχνη. Συνθέτες, μουσικοί, δημοσιογράφοι, ποιητές, μεταφραστές, καθηγητές πανεπιστημίου, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ιστορικοί τέχνης, ακαδημαϊκοί, ηθοποιοί κ.α. περιλαμβάνονται στους μονίμους παραγωγούς και συνεργάτες του σταθμού. (Julietta Karori, Katia Kallitsounaki, Anna Sakali, Alina Gialini, Afroditi Kosma, Vassia Hadjiyannaki, Maria Hadzara, Βάνα Πανορμίου (Vana Panormiou), Κάτια Μάντζαρη, Mara Kaloudi, Evangelia Koulizaki, Lenia Safiropoulou, Katerina Zacharopoulou, Νικόλας Βιβλάκης, Μάρκος Μωυσίδης, Στέλιος Μούστος, Μιχάλης Μεσσήνης, Dimitris Trikas, Μπάμπης Καβροχωριανός, Κώστας Καναβούρης, David Nachmias, Διονύσης Μαλλούχος, Χρίστος Παπαγεωργίου, Giorgos Florakis, Θεόδωρος Λούστας, Nikos Xanthoulis, Γιώργος Κοροπούλης, Θάνος Σταθόπουλος, Emmanouil Koutsourelis, Γιώργος Μαρκάκης, Menelaos Karamaghiolis, Γιώργος Ευσταθίου (George Efstathiou), Yannis Efstathiadis, Yannis Filias, Απόστολος Διαμαντής, Σταμάτης Αθανάσουλας).

Στο νέο πρόγραμμα, εκτός από τη συνέχιση των επιτυχών μέχρι τώρα εκπομπών, επιχειρείται ένα φιλόδοξο σχέδιο επανέναρξης σημαντικών θεσμών.
1) Νέες παραγωγές «Θεάτρου στο Ραδιόφωνο». Καταγραφή των νεωτέρων ηθοποιών μας με καινούριες παραγωγές.
2) Νέες παρουσιάσεις πορτραίτων σημαντικών σύγχρονων ελλήνων συνθετών κλασικής μουσικής στη σειρά «Ο Συνθέτης της Εβδομάδας».
3) Εκπομπές σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα, όπου θα ηχογραφούνται έργα κλασικής μουσικής, κατόπιν παραγγελιών σε νέους έλληνες συνθέτες.
4) Αναγνώσεις βιβλίων «Μορφών της Ελληνικής Γλώσσας»: «Εμείς και οι Φράγκοι» του Τσιφόρου με τον Δημήτρη Πιατά, ο «Διγενής» το μεσαιωνικό επικό ποίημα με τον Γιώργο Κοροπούλη, «Η Αλληλογραφία του Βαν Γκογκ» με τον Άρη Ρέτσο, «Χαρακτήρες» μια παράλληλη παρουσίαση των ιδίων ανθρώπινων χαρακτήρων όπως τους περιέγραψαν διαφορετικοί συγγραφείς με ομάδα ηθοποιών και αργότερα «Ο Αφρός των Ημερών» του Μπορίς Βιάν, «Η μεγίστη σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» του Λεμπέση, ο «Σέρλοκ Χολμς σώζων τον Ελευθέριον Βενιζέλον” κ.α.
4) Εκπομπή για το Μιούζικαλ με τον Γιάννη Φίλια (Μια περιπλάνηση μύησης στην τέχνη και την τεχνική του Μουσικού Θεάτρου).
6) Ειδική εκπομπή για την Όπερα μέσα από το πρίσμα της Τραγωδίας με τον Γιάννη Φίλια/ Yannis Filias
5) Η, μετά από πολλά χρόνια, επανένταξη της world music, στις πολυδιάστατες συνδέσεις της με την τζαζ, την πειραματική κλασική και την ηλεκτρονική μουσική με τον Γιώργο Μαρκάκη.
6) Η επανένταξη στο πρόγραμμα της εκπομπής «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη» του Χρίστου Παπαγεωργίου. Μια πολυαγαπημένη εκπομπή των τελευταίων χρόνων.
Σε δεύτερη κίνηση δρομολογείται μια παιδική ζώνη Τρίτου Προγράμματος με θεατροποιημένες παιδικές εκπομπές (Φλου) ή εκπομπές παρουσίασης παιδιών με μουσικό ταλέντο σε παιδικό ακροατήριο (Τζ. Μανουσάκη) επεκτείνοντας τις ήδη υπάρχουσες παιδικές ζώνες, οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονται και σε ενηλίκους. Επίσης η επαναφορά της ραδιοφωνικής κριτικής μουσικών και άλλων μεγάλων γεγονότων με μια πολύ ενδιαφέρουσα φόρμα.
Παραμένει σταθερό το έμπρακτο ενδιαφέρον για τη ζωντανή μετάδοση των πιο σημαντικών Φεστιβάλ του κόσμου. Τη νύχτα συνεχίζεται το Notturno μέσω της σταθερής και πολύ επιτυχημένης συνεργασίας με το ΒΒC, παρακολουθώντας κατά πόδας, με ζωντανές ηχογραφήσεις, σε όλες τις μεγάλες αίθουσες του κόσμου, τις μεγαλύτερες ορχήστρες και τους σημαντικότερους σολίστες.
Συντονιστείτε στο Τρίτο!

AVANTI MAESTRO!

ΕΚΠΟΜΠΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |