Δευτέρα 15 Ιουνίου έως και Σάββατο 20 Ιουνίου, Μουσικοί απόηχοι καλοκαιρινών Φεστιβάλ της EBU, στο Τρίτο. Επιμέλεια – Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Μουσικοί απόηχοι καλοκαιρινών Φεστιβάλ  της EBU, στο Τρίτο

Επειδή ο χρόνος της μουσικής δεν είχε ποτέ του «stop», ούτε καν «pause», επειδή, όπως με τους ανθρώπους που αγαπήσαμε, έτσι και με τους ήχους που απολαύσαμε, κάθε φορά είναι πρώτη φορά, κι επειδή οι βουτιές στο παρελθόν είναι τελικά οι πιο δροσερές, φέτος το καλοκαίρι θα βουτήξουμε παρέα με το Τρίτο στα Μουσικά Φεστιβάλ που προκάλεσαν τον ενθουσιασμό μας, τη χαρά και τη συγκίνησή μας στο παρελθόν.

Με μια σειρά από επισκέψεις στα καλοκαιρινά Φεστιβάλ του χθες, το Τρίτο αλλάζει τη ροή του χρόνου στους δέκτες μας και ακολουθεί τις νότες – όχι πια τα ρολόγια. 

Συντονιστείτε. Γιατί ποτέ το χθες δεν ήταν πιο σήμερα!

 Αναλυτικά για την εβδομάδα από Δευτέρα  15-06 έως και Σάββατο 20-06-20:

Δευτέρα 15-06-2020 ώρα 21:10-22:30

Ο Μάλερ έγραφε για το σύμπαν. Ο Σούμπερτ για δωμάτια. Σε μια χρονιά που το δωμάτιό μας, έγινε για λίγο ολόκληρο το σύμπαν μας, δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο δίδυμο για να κόψει την κορδέλα των μεταδόσεων του Τρίτου. Ζωντανών; Όχι. Αιώνιων, ναι. Γιατί φέτος το καλοκαίρι, το Τρίτο παύει να κοιτάζει τα ρολόγια και τα ημερολόγια. Με τις νότες μόνο, ως τέλεια μονάδα μέτρησης του χρόνου, ταξιδεύουμε στα καλοκαιρινά Φεστιβάλ του παρελθόντος, και μοιραζόμαστε μαζί σας τις ίδιες συγκινήσεις με τότε, σα να συμβαίνουν τώρα. 

Τα έργα: Franz Schubert: Συμφωνία αρ.5 σε σι ύφεση μείζονα

               Gustav Mahler: Συμφωνία αρ. 4 σε σολ μείζονα

Οι συντελεστές: Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου

                          Bernard Haitink, μαέστρος

                          Camilla Tilling (σοπράνο)

Πρώτη μετάδοση: RAH Φεστιβάλ Proms 16 Αυγούστου 2014

 

Τρίτη 16-06-2020 ώρα 14:00-15:00

Ένας J.S.Bach διαφορετικός, έτσι όπως δεν τον έχουμε συνηθίσει, έτσι όπως το «άκουσαν» τα αυτιά και η πένα άλλων συνθετών. Ταξιδεύοντας στη Μεγάλη Βρετανία του 2012, θα απολαύσουμε ενορχηστρώσεις έργων του Bach, που έγιναν από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας. Ενορχηστρώσεις που εκείνο το βράδυ της 28ης Αυγούστου γέμισαν το Royal Albert Hall του Λονδίνου. Ίσως λοιπόν η καταστροφή του κόσμου να μη συντελέστηκε το 2012, όπως προέβλεψαν οι Maya, συντελέστηκε όμως αυτή η θαυμάσια συναυλία που θα μας (ξανα)συγκινήσει αυτή την Τρίτη, στο Τρίτο. 

Τα έργα:

 • Leopold Stokowski: ενορχήστρωση στην Τοκάτα και Φούγκα σε ρε ελάσσονα του Γ.Σ.Μπαχ
 • sir Henri Wood : «Πρελούδιο και Φινάλε» από την 6η Ορχηστρική Σουίτα, βασισμένη σε μουσική του Μπαχ
 • Tarik O’Regan: «Latent Manifest»
 • Alissa Firsova : «Bach Allegro»
 • William Walton: “The Wise Virgins” σουίτα μπαλέτου

Οι συντελεστές: Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα (Andrew Litton, μαέστρος)

 

Τετάρτη 17-06-2020 ώρα 14:00-15:00

Ο λαμπερός κόσμος των γαλλικών μελωδιών, κάποιες φορές μοιάζει παραμελημένος, στη σκιά των ισχυρών γερμανικών Lied. Η μηχανή του χρόνου όμως θα μας ταξιδέψει αυτή την Τετάρτη στο 2012 και συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου, στο Φεστιβάλ Proms. Το θέμα που κυριαρχεί στη συναυλία αυτή είναι οι σκέψεις αγάπης, που ενέπνευσαν Γάλλους συνθέτες να γράψουν μικρά αριστουργήματα. Καμία άλλη μουσική, σε καμία άλλη γλώσσα, δε θα περιέγραφε τόσο γλαφυρά τις γλυκόπικρες αποχρώσεις του έρωτα. 

Τα έργα:

 • Francis Poulenc : Voyage a Paris
 • Gabriel Fauré: «Poèmes d’un jour», «En sourdine», «Au bord de l’eau», «Les roses d’Ispahan», «Le secret», «Notre amour».
 • Charles Gounod: Au Printemps
 • Camille Saint-Saëns: Aimons-nous
 • Reynaldo Hahn: «L’enamourée», «Fumée», «Dans la nuit», «L’heure exquise»
 • Erik Satie: Je te veux
 • Francis Poulenc «Les chemins de l’Amour», «Hotel», «C’est ainsi que tu es»

 Οι συντελεστές: Alice Coote (μέτζο σοπράνο) – Julius Drake (πιάνο).

 

Πέμπτη 18-06-2018 ώρα 21:10-23:00

Η συναυλία αυτής της Πέμπτης μας μεταφέρει σ’ ένα μεταμορφωμένο Royal Albert Hall, το οποίο στις 27 Αυγούστου του 2012 – τότε έγινε η συναυλία που θα ακούσουμε – ντύθηκε για μια νύχτα με τους ήχους του Broadway. Για χάρη των Leonard Bernstein, George Gershwin, Richard Rodgers, Jerome Kern και πολλών ακόμα, ο John Wilson και η ορχήστρα του ταξίδεψαν στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στους συνθέτες του πιο γνωστού θεάτρου της Νέας Υόρκης, συνοδεύοντας επί το έργον γνωστούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Συντονιστείτε και μετρήστε μαζί μας: “five-six-seven-eight..”

 

Σάββατο 20-06-2020 ώρα 09:00-10:00

Το Σάββατο 20 Ιουνίου στο Τρίτο Πρόγραμμα, αίρονται στις 09.00 το πρωί – για λίγο τουλάχιστον – τα μέτρα των αποστάσεων ασφαλείας στο χορωδιακό τραγούδι: τα φωνητικά σύνολα BBC Singers και Sinfonye θα γεμίσουν με τον ιδιαίτερο, ανθρώπινο κι όμως τόσο «οργανικό» ήχο τους, τους δέκτες και την καρδιά μας. Γιατί το “A cappella” χορωδιακό τραγούδι έρχεται από την καρδιά, και μόνο με την καρδιά μπορεί να ακουστεί. Ειδικά όταν έχει να κάνει με μυστηριακούς μεσαιωνικούς απόηχους, που εμπνέουν ακόμη και σήμερα στους ακροατές το δέος. Εσείς όμως μη φοβηθείτε να συντονιστείτε στο Τρίτο, για μια αξέχαστη χορωδιακή εμπειρία.

Τα έργα: – Hildegard von Bingen : «Symphonia armonie celestium revelationum»

               – Benjamin Britten : «Ιερό και Βέβηλο» χορωδιακός κύκλος τραγουδιών

               – Stevie Wishart : «Out of this World»

 

Επιμέλεια – Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Δευτέρα 15 Ιουνίου έως και Σάββατο 20 Ιουνίου, Μουσικοί απόηχοι καλοκαιρινών Φεστιβάλ της EBU, στο Τρίτο. Επιμέλεια – Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη