«ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ» με τον Δημήτρη Πιατά Από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα έως και Παρασκευή στις 18.30

«ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ» με τον Δημήτρη Πιατά
Από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου
και κάθε Δευτέρα έως και Παρασκευή στις 18.30
Το σατιρικό «ιστορικό» διήγημα του Νίκου Τσιφόρου «Εμείς και οι Φράγκοι» ξεκινά στο Τρίτο Πρόγραμμα σε ειδική ραδιοφωνική προσαρμογή 47 επεισοδίων. Απολαυστικός αναγνώστης του έργου ο απαράμιλλος κωμικός μας ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα στο έργο του τόσο ιδιαίτερου αυτού συγγραφέα: με κλειδιά την λαϊκή θυμοσοφία, γλώσσα και χιούμορ, ο Τσιφόρος ξαναγράφει την ιστορία των Σταυροφοριών στη «λαϊκή ελληνική». Αποτέλεσμα, η εκρηκτική αμεσότητα, η διασκεδαστική μεταδοτικότητα της ιστορίας και της κριτικής ματιάς του συγγραφέα. Με την πένα του Τσιφόρου, η ιστορία ακούγεται σαν ένα σκωπτικό ρεμπέτικο ή ένα σπουδαίο λαϊκό τραγούδι, όμως στο μέγεθος ενός έπους!

Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Δύση και με την Ανατολή γίνεται ανά τίς δεκαετίες όλο και πιο φλέγον. Οι αναδρομές στην Ιστορία δίνουν και παίρνουν. Η κωμική αυτή καταγραφή μοιάζει σα μια ουδέτερη, φιλοσοφημένη βουτιά στο ελληνικό λαϊκό υποσυνείδητο αναζητώντας τα ταραγμένα χρόνια των Σταυροφοριών που οδήγησαν την Ελλάδα στην Φραγκοκρατία και τελικά στην υποταγή στους Οθωμανούς.
Το έργο αυτό εντάσσεται στην ομάδα των ραδιοφωνικών μας αναγνώσεων, μαζί με άλλες γοητευτικές μορφές της ελληνικής γλώσσας: Εμμανουήλ Ροϊδης (ανάγνωση Γιώργου Κοροπούλη), Στρατηγός Μακρυγιάννης (Ανάγνωση Τζίμης Πανούσης), Ζυράνα Ζατέλη (ανάγνωση από την ίδια), Κωνσταντίνος Χρηστομάνος (Ιφιγένεια Αστεριάδη).

Πρόκειται για ένα είδος εκπομπών που το ανάγουμε σε μια μορφή «ραδιοφωνικής τέχνης», ενός «ραδιοφωνικού σινεμά» – αν επιτρέπεται μια τέτοια παραδοξολογία. Εκεί ακριβώς όμως βρίσκει και νόημα ο όρος «ραδιοσκηνοθέτης» (Γιώργος Ευσταθίου).

Με την υποκριτικών απαιτήσεων ανάγνωση και την επιλογή της πλέον κατάλληλης φωνής (Δημήτρης Πιατάς), την κινηματογραφικού επιπέδου ηχητική επεξεργασία (Θάνος Καλέας και Γιάννης Λαμπρόπουλος), τη μουσική επιμέλεια (Δημήτρης Αρσενόπουλος) που παίρνει τις διαστάσεις ενός soundtrack, καλούμε τον αναγνώστη να προσθέσει με την φαντασία του απλά την εικόνα. Και φυσικά τα ακριβότερα σκηνικά και την καλύτερη φωτογραφία τα παράγει μόνο η ελεύθερη φαντασία του ακροατή, χάρις στην χαμηλού μπάτζετ αλλά πολύ ακριβή ραδιοφωνική τέχνη!

«ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ» με τον Δημήτρη Πιατά Από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα έως και Παρασκευή στις 18.30