Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Με ειδικές εκπομπές, συναυλίες θρησκευτικής μουσικής και εκπομπές λόγου, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταφέρει στους ακροατές του την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Με ειδικές εκπομπές, συναυλίες θρησκευτικής μουσικής και εκπομπές λόγου, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταφέρει στους ακροατές του την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αναλυτικά :

Ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα
Καθ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στη ροή του προγράμματος θα μεταδίδονται εγκώμια και ύμνοι από τη Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη.

Σάββατο του Λαζάρου 24-04-21, ώρα 07:00-08:00
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Τροπάριο της Κασσιανής: Η ιστορία της μετανιωμένης πόρνης που άλειψε κλαίγοντας τα πόδια του Ιησού με μύρο, ενέπνευσε την Κασσιανή, μία αινιγματική μελωδό, να γράψει τον 9ο αιώνα ένα από τα γνωστότερα βυζαντινά ποιήματα, το δοξαστικό «Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις». Στην εκπομπή θα μεταδοθούν τέσσερις διαφορετικές μελοποιήσεις του τροπάριου: μία μεσαιωνική βυζαντινή, μία νεοβυζαντινή του 18ου αιώνα, μία στην αρχαία σλαβονική εκκλησιαστική γλώσσα και μία πολυφωνική του 19ου αιώνα. 
Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος
Επιστημονικός συνεργάτης: Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σάββατο του Λαζάρου 24-04-21 ώρα 14:30-16:00
ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ
Θα παρουσιαστεί μια παραγωγή με τίτλο «Ο την φύσιν ωραΐσας του παντός» με έργα θρησκευτικής έμπνευσης και ύφους που οργάνωσε γύρω από την άρπα της η Λίλια Εσίποβα, μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η οποία και έχει κάνει τις μεταγραφές όπου χρειαζόταν. Μαζί της, οι συνάδελφοι στην Ορχήστρα, Ιρίνα Σαλένκοβα, βιολί – Ρενάτο Ρίπο, βιολοντσέλο – Αγγελική Πουλημένου, κόρνο – Σπύρος Αρκούδης, τρομπέτα και Γιώργος Κρίμπερης, τρομπόνι. Έκτακτη συμμετοχή της σοπράνο Μαρίνας Ρετσκάλοβα. Ακούγονται έργα Bach, Caccini, Schubert, Gounod, Saucier, Fauré , Saint-Saëns , Donizzeti, Britten,  Dowland και Piazzolla.
Επιμέλεια παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Σάββατο του Λαζάρου 24-04-21  και Μ. Σάββατο 01-05-21, ώρα 21:00-23:00 
OPERA OMNIA 
Arrigo Boito: «Nerone» (α’ και β’ μέρος)
Το Σάββατο 24-04-21 καθώς και το Μεγάλο Σάββατο 01-05-21, ο Γιάννης Φίλιας θα παρουσιάσει το έργο του Arrigo Boito «Νέρων», που μας μεταφέρει στη Ρώμη τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Θα απολαύσετε τις εξαιρετικές ερμηνείες της IlonaTokody, Klára Takács, János Β. Nagy, Lajos Miller και πολλών ακόμη, υπό τη διεύθυνση της αμερικανίδας μαέστρου Eve Queler.
‘Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

Κυριακή των Βαΐων 25-04-21, ώρα 07:00-08:00
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
«Του δείπνου σου» και «Pange lingua»  
Εκπομπή αφιερωμένη σε δύο ύμνους της Μεγάλης Πέμπτης, έναν βυζαντινό κι έναν λατινικό, που αναφέρονται στο Μυστικό Δείπνο και στον εγκαινιασμό της Θείας Ευχαριστίας από τον ίδιο τον Ιησού. Πρόκειται για το κοινωνικό «Του δείπνου σου του μυστικού» και το ποίημα του Θωμά Ακινάτη «Pange lingua», αντίστοιχα. 
Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος
Επιστημονικός συνεργάτης: Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Κυριακή των Βαΐων 25-04-21, ώρα 09:00-10:00
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Καλεσμένη στην εκπομπή της Άννας Σακαλή, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Διαβάζει αποσπάσματα από τον Ακάθιστο Ύμνο και τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Από το : «Ύμνος Άπας Ηττάται» του Ακαθίστου ‘Ύμνου, στο τροπάριο της Κασσιανής της Μεγάλης Τρίτης, ή στα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής αλλά και στους ύμνους της Κυριακής του Πάσχα όπως και στην Α΄ επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου, την επιστολή που υμνεί την Αγάπη .
Μέσω της ποίησης των Ιερών κειμένων και της πνευματικότητας της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ παρακολουθούμε το Θείο Πάθος και την δύναμη του συμβολισμού της Ανάστασης.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Άννα Σακαλή
_______________________________________________________________________

Κυριακή των Βαΐων 25-04-21 ώρα 20:00-22:00
ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΟΠΕΡΑ
Giuseppe Verdi: «Messa da Requiem» – Αισχύλου: «Χοηφόροι»
«Et lux per petua lucea teis»
Ιερή όπερα με πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο έχει χαρακτηριστεί η Λειτουργία της Αναπαύσεως, ή αλλιώς Requiem του Giuseppe Verdi. Με το «αιώνιο φως» της, τον πένθιμο κι όμως ελπιδοφόρο ήχο της στην ερμηνεία του Riccardo Muti του 1990, θα προσεγγίσουμε ένα άλλο φως, αυτό που έρχεται από τις επίσης πένθιμες λαμπάδες των «Χοηφόρων» του Αισχύλου. Ζωντανή ηχογράφηση του 1972, παράστασης του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο, εκεί όπου ο Χρήστος Πολίτης και η Ελένη Χατζηαργύρη ερμήνευσαν τα τραγικά παιδιά του Αγαμέμνονα, Ορέστη και Ηλέκτρα, που μόνα εναντίον όλων, αγωνίζονται να προσφέρουν τη γαλήνη στο πνεύμα του πατέρα τους, με χέρι οπλισμένο από τη θεία δίκη.
Έρευνα – Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

Μ. Δευτέρα έως και Μ. Παρασκευή, ώρα 08:00-10:00
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ
Στο πλαίσιο της εκπομπής, όλη την Μεγάλη Εβδομάδα παρουσιάζονται έργα που υμνούν το Θείο Πάθος, των Henryk Gorecki, Arvo Part, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Benjamin Britten, Valentin Silvestrov, Giovanni Battista Pergolesi, Joseph Haydn, Johann Sebastian Bach, AntonioVivaldi και Giuseppe Verdi.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης

Μ. Δευτέρα έως και Μ. Παρασκευή ώρα 10:00-12:00
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ (β’ μέρος)
Έργα στο πνεύμα των ημερών. Θα ακουστούν το χορωδιακό a cappella για 8 φωνές «Έβδομος Λόγος» της Μαριέλλης Σφακιανάκη με μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ που διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου, τα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής σε διασκευή και ερμηνεία στο πιάνο του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, το Stabat Mater του G. Rossini η περίφημη Missa Solemnis του Beethoven, το εμβληματικό έργο του Ρώσου Alexander Knaifel πάνω στον βιβλικό Πεντηκοστό Πρώτο Ψαλμό, το μεταφυσικής αίσθησης ορχηστρικό «Η Σινδόνη» του Εσθονού  Arvo Pärt, τις φωνητικές θρησκευτικές συνθέσεις που έγραψε πριν 4 αιώνες ο William Byrd και τη Συμφωνία των Ψαλμών του Στραβίνσκι, έργο που εκθειάζει με πολλά θαυμαστικά στο Ημερολόγιό του (1932) ο Γιώργος Σεφέρης!
Παραγωγή-Παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Μ. Δευτέρα έως και Μ. Παρασκευή, ώρα 12:00-13:00
ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΩΔΕΙΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Θρησκευτικές συνθέσεις από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας, που αφορούν στο Θείο Πάθος.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Μάρκος Μωυσίδης

Μ. Δευτέρα 26-04-21 ώρα 13:00-14:00
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ
Αριστουργήματα κυρίως σύγχρονων αλλά και παλαιότερων δημιουργών που πηγάζουν από την εσώτερη δύναμη της προσευχής και της ενδοσκόπησης. Ακούγονται συνθέσεις των Σάββα Καραντζιά, Νέστορα Ταίηλορ, Φέργκιους Κάρι, Σεργκέι Τανέγιεφ, Γκίγια Καντσέλι, Κήθ Τζάρετ κ.α
Παραγωγή-Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου

Μ. Δευτέρα 26-04-21 έως και Μ. Τετάρτη 29-04-21, ώρα 14:00-15:00
Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ
Τρίπτυχο αφιέρωμα, με έργα εμπνευσμένα από τη θρησκευτική, την εικαστική, τη λογοτεχνική και τη φιλοσοφική προσέγγιση του θανάτου.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Θεόδωρος Λούστας

Μ. Δευτέρα 26-04-21, ώρα 17:00-18:00
ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μουσικές ματιές στις γωνιές της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας.
Θρησκευτική Χορωδιακή μουσική και Ύμνοι αντηχούν σε μία από τις ομορφότερες εκκλησίες της Σόφιας, που ανεγέρθηκε τον 10ο αιώνα, τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής. Ερμηνεύουν τα μέλη της Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Κυριακής ( την παλαιότερη χορωδία της Βουλγαρικής πρωτεύουσας) υπό τη διεύθυνση του Miroslav Popsavov.
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Από Μ. Δευτέρα 26-04 έως και Μ. Παρασκευή 30-05-21, ώρα 18:25
«ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ, ΩΣ ΦΩΤΑ ΣΩΣΤΙΚΑ»
Η Μεγάλη Εβδομάδα μέσα απ’ τους ύμνους, τα ιερά κείμενα αλλά και την ποίηση.
Πεντάλεπτα θέματα για κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Με τα κείμενα αυτά θα αναβιώσουμε την υπέρτατη θυσία του Ιησού, θα τον ακολουθήσουμε από τον Μυστικό Δείπνο μέχρι την προδοσία, τη Σύλληψη και τη Σταύρωση. Νοερά μεταφερόμαστε στην Παλαιστίνη. Ανταποκριτές των γεγονότων είναι οι Απόστολοι. Σχολιαστές είναι οι Υμνογράφοι, οι Μελωδοί και οι Ποιητές.
Επιλογή κειμένων και μουσικής : Άννα Σακαλή
Διαβάζουν οι: ‘Αγης Γυφτόπουλος και Άννα Σακαλή
______________________________________________________________________

Μ. Δευτέρα 24-04-21, ώρα 21:10-22:30
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ
Βρετανία: Εκκλησία Μαρίας Μαγδαληνής, Τόουντον
Η σύνθεση του 1982, «Passio» ή αλλιώς τα Κατά Ιωάννην Πάθη του Arvo Pärt παρουσιάζονται σχετικά σπάνια καθώς, αντίθετα από τα περισσότερα θρησκευτικά έργα του 18ου και 19ου αιώνα, το συγκεκριμένο εκφράζει λιγότερο το εκτυλισσόμενο δράμα και δίνει μεγαλύτερο βάρος στην δημιουργία επίγνωσης μέσα από την οποία θα αναλογιστούμε τα θεία μυστήρια.
Ερμηνεύουν: Jimmy Holliday, (μπάσος) Ιησούς, Gareth Treseder, (τενόρος) Πιλάτος, Rebecca Lea (σοπράνο) – Eleanor Minney (άλτο) – Christopher Bowen (τενόρος) – JamieWHall (μπάσος) Κουαρτέτο Ευαγγελιστών.
Συνοδεύουν: Richard Pearce (όργανο), Helena Wood (βιολί), Laura Sansom (όμποε), Chris Rawley (φαγκότο), Morwenna DelMar (τσέλο).
Τους BBC Singers διευθύνει Ο Eric Whitacre.
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Μ. Τρίτη 27-04-21 και Μ. Πέμπτη 29-04-21, ώρα 13:00-14:00 (και σε επανάληψη στις 23.00)
Η ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ MUSICAL
Andrew Lloyd Webber: «Jesus Christ Superstar»
Μεγάλη Εβδομάδα. Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του βρετανού συνθέτη Andrew Lloyd Webber, ένα έργο που δίχασε το κοινό, ταυτόχρονα όμως γεφύρωσε πνεύματα και συνειδήσεις – όπως ακριβώς και η ιστορική μορφή του πρωταγωνιστή του. Με μουσική σχεδία την ηχογράφηση του 1996, το αγγλικό cast της αναβίωσης στο West End και τον μοναδικό Steve Balsamo στο ρόλο του Ιησού, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Πέμπτη η ωραιότερη ιστορία του κόσμου, με το «Jesus Christ Superstar”.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

Μ. Τρίτη 27-04-21, ώρα 15:00-17:00
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
θα μεταδοθεί το Ορατόριο Τα Κατά Ιωάννην Πάθη του J.S. Bach.
Ερμηνεύουν οι: Gwilym Bowen, τενόρος, Ευαγγελιστής
David Soar, μπάσος, Ιησούς – Elizabeth Watts, τενόρος – William Towers, κόντρα-τενόρος – Nick Pritchard, τενόρος – Ashley Riches, μπάσος
Την Εθνική Χορωδία και την Εθνική Ορχήστρα του BBC Ουαλίας , διευθύνει ο John Butt.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Μιχάλης Μεσσήνης

Μεγάλη Τρίτη 27-04-21, ώρα 19:00-20:00
«ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ»
Agnus Dei. Ερμηνεύουν παραδοσιακοί μουσικοί  από την Κορσική υπό τη διεύθυνση του Marcel Peres. Επίσης θα μεταδοθεί θρησκευτική μουσική για τη Μεγάλη Εβδομάδα από την Ιταλία του 16ου και του 17ου αιώνα των Alessandro Della Ciaia, Giovani Legrenzi, Mauricio Cazzati. 
Παραγωγή-Παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη   

Μ. Τρίτη 27-04-2021 ώρα 21:10-22:30
ΔΩΜΑΤΙΟ 432
«Επιτάφιος Θρήνος»
Γερμανία: Στουτγάρδη – Φράιμπουργκ
Φιλοξενούμενοι στο Δωμάτιο 432 : η Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ με το φωνητικό σύνολο Vox Luminis υπό τη διεύθυνση του Lionel Meunier και η Μπαρόκ Ορχήστρα La Cetra της Βασιλείας με το φωνητικό σύνολο Orlando υπό τη διεύθυνση του Laurent Gendre.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα:
Heinrich Ignaz Franz von Biber : Requiem
JeanGilles : Requiem
(σολίστ: Miriam Feuersinger σοπράνο – Vincent Lièvre-Picard , κόντρατενόρος – Valerio Contaldo , τενόρος – Christian Immler , μπάσος) Όργανο: Yves Bilger. Επιμέλεια – Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Μ. Τετάρτη 28-04-21, ώρα 10:00-12:00
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Έργα που υμνούν το Θείο Πάθος:
Agostino Steffani: Stabat Mater 1ο μέρος
Heinrich Ignaz Franz von Biber: Requiem
Gabriel Faure: Requiem, έργο 48
Φίλιππος Τσαλαχούρης: Οι επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού πάνω στον Σταυρό έργο 65, αρ.3 για κουαρτέτο εγχόρδων
Παραγωγή-Παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη

Μ. Τετάρτη 28-04-21, ώρα 13:00-14:00
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ
«Ω, Γλυκύ Μου Έαρ»
Οι διαφορετικές εκδοχές μέσα στο χρόνο του πασίγνωστου ύμνου της Μεγάλης Εβδομάδας.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου
_______________________________________________________________________
Μ. Τετάρτη 28-04-21 ώρα 15:00-17:00
ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μουσικές ματιές στις γωνιές της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας
«Ο Θλιμμένος Προφήτης»
Οι «Θρήνοι του Προφήτη Ιερεμία» μέσα από την ματιά δύο συνθετών της Μπαρόκ εποχής, του Marco Antonio Ingegneri και του Joseph-Hector Fiocco.
Αναλυτικά:
Marco Antonio Ingegneri: «Θρήνοι του Προφήτη Ιερεμία»
Ερμηνεύει το φωνητικό σύνολο De Labyrintho υπό τη διεύθυνση του Walter Testolin. Σολίστ: Andrés Montilla-Acurero , τενόρος – Massimo Altieri , τενόρος – Riccardo Pisani , τενόρος – Walter Testolin , μπάσος. (Βατικανό 11/01/2021)
Joseph-Hector Fiocco: «Θρήνοι του Προφήτη Ιερεμία»
Ερμηνεύει το Μπαρόκ Σύνολο της Ρίγα. (Λετονία 14/04/2019)
Επιμέλεια – Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Μ. Τετάρτη 28-04-21 ώρα 19:00-20:00
ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ
Θα μεαδοθούν έργα θρησκευτικού χαρακτήρα ειδικά προορισμένα για τις Ημέρες, για φωνή και μικρό οργανικό σύνολο (Bach, Caccini, Schubert, Saint-Saens), σε συνδυασμούς οργάνων και από διαφορετικές εποχές και είδη μουσικής (Donizetti, Chaussier, Britten, Dowland, Piazzolla), το περίφημο Stabat Mater του Giovanni Pergolesi σε ηχογράφηση τέλους Μαρτίου του 2021 με σολίστ τη σοπράνο Σταυρούλα Γιαννακοπούλου και τη μέτζοσοπράνο Ευδοκία-Ειρήνη Ρεβίδη, (μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ) και τον Θάνο Μαργέτη στο πιάνο
Επιμέλεια παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Μ. Τετάρτη 28-04-21, ώρα 20:10-21:05
ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ
Διαφορετική έφτασε και φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα. Η ανθρωπότητα μοιάζει να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά, τη δική της Οδό του Μαρτυρίου, μέχρι το θαύμα της Ανάστασης. Η ανθρωπότητα φέτος πενθεί και αγωνίζεται. Δεν είναι η πρώτη φορά. Με την ποίηση, πολύτιμο δημιούργημα της ένθεης όρασης του ανθρώπου, να βρίσκεται πάντα δίπλα στο μαρτύριο, δίπλα στον αγώνα, δίπλα στο θαύμα. Η ποίηση που όπως η ανθρωπότητα θρηνεί και αγωνίζεται.
Σ’ αυτή την ποίηση για την Μεγάλη Εβδομάδα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα». Εξαίσια ποιήματα για την εβδομάδα του μεγάλου πένθους. Με μουσικές εξαίσιες.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Κώστας Καναβούρης

Μ. Τετάρτη 28-04-21, ώρα 23:00-24:00
INTERCITY
MEΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΟ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Όταν οι ιστορίες της καθημερινής ζωής συναντώνται με την Μεγάλη Εβδομάδα δίνοντάς μας την αφορμή να σκεφτούμε και κατανοήσουμε καλύτερα τον μέσα και τον έξω μας κόσμο. Μια διαδρομή στις γειτονιές του κόσμου (από την Ελλάδα ως την Αμερική , περνώντας από Ιταλία, Γαλλία, Κορσική , Καταλονία, Σικελία και αλλού), μιλώντας για Δάκρυα, Πάθη, όνειρα σε έναν κόσμο άνω-κάτω , για αγκαλιές που στήνουν γέφυρες πολιτισμού και για άλλες ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας όπως καταγράφτηκαν μέσα από μουσικές, τραγούδια και λέξεις που μας συντροφεύουν χρόνια τώρα. Με τις φωνές των Μάνου Κατράκη, Petru Guelfucci, Voce Di Corsica , Nένας Βενετσάνου, A Filetta, Ι Muvrini , Giovanna Marini, Amina Alaoui, Voce di Corsica, Φλέρης Νταντωνάκη, Luis Llac, Radio Tarifa, Blaine L Reininger, Odetta , Giovanna Daffini, Nine Rain, κ.α.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Φουργιώτης

Μ. Πέμπτη 29-04-21, ώρα 15:00-17:00
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΙΝ MEMORIAM
Συμφωνίες, ελεγείες, ραψωδίες, ωδές, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου και τραγούδια που έγραψαν στη μνήμη συνθετών και μουσικών, φίλοι, θαυμαστές και μαθητές τους.
Τη Μ. Πέμπτη το πρώτο μέρος του αφιερώματος περιλαμβάνει τα έργα που έγραψαν οι Gaetano Donizetti, Piotr Ilyich Tchaikovsky, Franz Liszt,Camille Saint-Saens, Maurice Ravel, Frank Bridge, Blanche Selva και Ernesto Halffter στη μνήμη των Vincenzo Bellini, Nikolai Rubinstein, Richard Wagner, Franz Liszt, Claude Debussy, Ernest Farrar, Deodat de Severac και Maurice Ravel
Παραγωγή-Παρουσίαση: Κάτια Καλλιτσουνάκη

Μ. Πέμπτη  29-04-21, ώρα 19:00-20:00
ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ
Έργα που υμνούν το Θείο Πάθος.
Thomas Luis de Victoria:Tenebrae Responsories
Αντίφωνα για την Μεγάλη Εβδομάδα  
Giovanni Pierluigi da Palestrina : Libera mei Domine
Francisco Guerrero Missa:Maria Magdalene
Παραγωγή-Παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη

Μ. Πέμπτη 29-04-21 ώρα 21:10-23:00
Ο Αφηρημένος Ταχυδρόμος
«J.S.Bach: Κατά Ματθαίον Πάθη»»
Η Βασιλική Ορχήστρα του Concertgebouw του Άμστερνταμ μαζί με την Παιδική Χορωδία της Ολλανδίας και το Φωνητικό Σύνολο Collegium Vocale Ghent υπό τη διεύθυνση του Philippe Herreweghe  (από συναυλία που έγινε στις 13 Απριλίου του 2014) παρουσιάζει αποσπάσματα ενός εκ των κορυφαίων έργων της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, του Ορατορίου «Κατά Ματθαίον Πάθη» του J.S.Bach
Σολίστ: Maximilian Schmitt , τενόρος (Ευαγγελιστής) – Thomas E. Bauer , μπάσος, (Χριστός) Carolyn Sampson , σοπράνο – Damien Guillon , κόντρατενόρος – Benjamin Hulett , τενόρος – Peter Kooij , βαρύτονος.
Επιμέλεια – Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Μ. Παρασκευή 30-04-21, ώρα 13:00-15:00
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ
«Passion»: H μαγική πολυσυλλεκτική και αποκαλυπτική μουσική του John Debney πάνω στην αναφορική για την αληθοφάνεια και σκληρότητά της, αλλά και κλασική πλέον ταινία του Mel Gibson για τις τελευταίες μαρτυρικές ώρες του Χριστού.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου

Μ. Παρασκευή 30-04-21, ώρα 15:00-17:00
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΙΝ MEMORIAM (μέρος δεύτερο)
Συμφωνίες, ελεγείες, ραψωδίες, ωδές, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου και τραγούδια που έγραψαν στη μνήμη συνθετών και μουσικών, φίλοι, θαυμαστές και μαθητές τους.
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος περιλαμβάνει τα έργα που έγραψαν οι Roberto Gerhard, Ernst Krenek, Howard Hanson, Francis Poulenc, Evgeni Svetlanov, Alexandre Tansman, Arvo Pärt, Toru Takemitsu και Leo Brouwer στη μνήμη των Felipe Pedrell, Anton Webern, Serge Koussevitzky, Arthur Honegger, David Oistrakh, Darius Milhaud, Benjamin Britten, Olivier Messiaen και ToruTakemitsu
Παραγωγή-Παρουσίαση: Κάτια Καλλιτσουνάκη

Μ. Παρασκευή 30-04-21, ώρα 17:00-18:00
Στιγμές πριν την Ανάσταση
Μουσικές ματιές σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας
«300 χρόνια Συνοδική Χορωδία της Μόσχας»
Λίγο πριν το Πάσχα, η Συνοδική Χορωδία της Μόσχας, γιορτάζοντας 300 χρόνια από την ίδρυσή της, μας οδηγεί σε μια περιήγηση στην Ρωσική Ορθόδοξη παράδοση, ερμηνεύοντας ύμνους και χορωδιακά που μας διηγούνται την «ομορφότερη ιστορία» από την Γέννηση μέχρι την Ανάσταση.
Αναλυτικά:
Alexei Lvov : The Last Supper
Georgy Vasilevich Sviridov : Beheld an Incredible Christmas
Sergei Rachmaninov : Praise the Name of the Lord
Pyotr Ilyich Tchaikovsky :Dostoyno Est
Alexander Tikhonovich Gretchaninov : Cherubic Song
Nikolai Golovanov : We Sing to the Lord
Pavel Chesnokov : Commemoration
Hilarion (Metropolitan) Alfeev : Praise!
Επιμέλεια – Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Μ. Παρασκευή 30-04-21, ώρα 20:10-21:05
ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ»
Μεγάλη Παρασκευή. Η κορύφωση τη Μεγάλης Εβδομάδας. Και φέτος που η γη ολόκληρη κρέμεται από τα δάκρια των ανθρώπων ο κάθε θρήνος ακούγεται διαφορετικός.
Όπως ο θρήνος στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, μαζί με τα συγκλονιστικά ιδιόμελα του Ιωάννη του Δαμασκηνού από την Νεκρώσιμη Ακολουθία, μαζί με το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά σε Ηπειρωτικά μοιρολόγια. Όλα μαζί στην εκπομπή «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα». Γιατί ο θρήνος είναι ένας. Όπως και η ποίηση. Όπως και η μουσική.
Παραγωγή-Παρουσίαση : Κώστας Καναβούρης

Μ. Παρασκευή 30-04-21, ώρα 21:10-22:30
EBU. ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ
Στις 5 Μαρτίου του 2021 η Χορωδία και η Ορχήστρα του Teatro alla Scala του Μιλάνου υπό τη διεύθυνση του Myung-Whun Chung γεμίζουν το άδειο θέατρο La Scala με τους ήχους του αριστουργηματικού Stabat Mater του Gioachino Rossini και της Συμφωνία αρ. 44 σε μι ελάσσονα, της επονομαζόμενης «Πένθος» του Joseph Haydn.
Σολίστ: Rosa Feola , σοπράνο – Veronica Simeoni , μέτζο-σοπράνο – René Barbera , τενόρος – Alex Esposito , μπάσος.
Επιμέλεια – Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Μ. Παρασκευή 30-04-21, ώρα 23:00-24:00
«To Πάθος»
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό την μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, ερμηνεύει έργα J. Haydn και W.A. Mozart σε μια κατανυκτική συναυλία από το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Το ρόλο των σολίστ αναλαμβάνουν τέσσερεις από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές με σημαντική πορεία εντός και εκτός Ελλάδας:
Μυρσίνη Μαργαρίτη – Σοπράνο , Μαίρη Έλεν Νέζη – Μέτζο σοπράνο, Βασίλης Καβάγιας – Τενόρος, Πέτρος Μαγουλάς – Μπάσος
Μουσική διεύθυνση – Γιώργος Πέτρου
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
_______________________________________________________________________

M. Σάββατο 01-05-21, ώρα 07:00-08:00
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
«Σήμερον κρεμάται» και «Crux fidelis» 
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη σε δύο ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής, έναν βυζαντινό κι έναν λατινικό, που αναφέρονται στο γεγονός της Σταύρωσης του Χριστού. Πρόκειται για το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και το ποίημα του Βενάντιου Φορτουνάτου «Crux fidelis», αντίστοιχα. Οι μελοποιήσεις και των δύο στιχουργημάτων έχουν κοινό χαρακτηριστικό μία πένθιμη, ενίοτε θρηνητική διάθεση, ανάλογη της τραγικότητας του θανάτου του Θεανθρώπου. 
Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος
Επιστημονικός συνεργάτης: Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Μ. Σάββατο 01-05-21 ώρα 09:00-10:00
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
«Ύμνοι και θρήνοι στην Οδό των Δακρύων»
Η Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου μαζί με μαθήτριές της ηχογράφησαν για το Τρίτο Πρόγραμμα ύμνους, ψαλμούς και θρήνους για τη Μεγάλη Εβδομάδα :
Αγνή Παρθένε Δέσποινα , Εξομολογείσθε τω Κυρίω, Η ζωή εν τάφω, Αι γεννεαί πάσαι, Θεός Κύριος – Άξιον εστί, Σήμερα μαύρος ουρανός, Ο θρήνος της Παναγίας
Τον νυμφώνα σου βλέπω
Μαζί με τη Σόνια Θεοδωρίδου ερμηνεύουν οι μαθήτριές της:
Έλενα Παπαηλία, Αλίνα Κοζατσόκ, Βασιλική Καρρά, Δέσποινα Περάκη, Αλεξάνδρα Τυμπανίδου.
Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Αννα Σακαλή

Μ. Σάββατο 01-05-21 ώρα 10:00-11:00
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Από την αίθουσα Alexandrovsky στη Μόσχα, η Masters of Choral Singing υπό τη διεύθυνση του Lev Kontorovich, ερμηνεύουν θρησκευτική μουσική, του Ρώσου Pavel Grigorievich Chesnokov.
Από το Μόναχο η Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Florian Helgath, ερμηνεύει το Ρέκβιεμ για a capella χορωδία του Ildebrando Pizzetti.
Επιμέλεια – Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη

Μ. Σάββατο 01-05-21, ώρα 11:00-12:00
ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ
Jan Dysmas Zelenka : Requiem   
Παραγωγή-Παρουσίαση: Τζουλιέττα Καρόρη

Μ. Σάββατο 01-05-21 ώρα 14:30-16:00
ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
Εαρινές Προσευχές
Από τα Πάθη στην Ανάσταση του Χριστού
Η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση της καταξιωμένης μαέστρου Αγγελικής Πλόκα, υμνεί τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση σε μια μοναδική συναυλία με συνθέσεις χορωδιακής μουσικής και εκκλησιαστικούς ύμνους.
Ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο συνδέοντας τα βιβλικά κείμενα με τη χορωδιακή μουσική και τους ύμνους. Συνοδεύει στο πιάνο και στο όργανο ο Θάνος Μαργέτης
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει:
– J. Brahms – Selig sind die da Leid tragen για μικτή χορωδία και πιάνο- Β. Καραγκεζίδης – Secret Supper για μικτή χορωδία a cappella .
– G.B.Martini – In monte Oliveti για 9μελή ανδρική χορωδία- C. Franck – Deus Meus για μικτή χορωδία και όργανο
– H.Schütz – Musikalische Exequien I για μικτή χορωδία, σολίστες και όργανο.
– K. Nystedt – Immortal Bach για μικτή χορωδία a cappella
– Αι γενεαί πάσαι σε διασκευή του Κανάρη Κεραμάρη για μικτή χορωδία. – F. Liszt – O Filii et filiea για γυναικεία χορωδία και όργανο.
– Χριστός Ανέστη σε διασκευή της Αγγελικής Πλόκα για μικτή χορωδία.
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Με ειδικές εκπομπές, συναυλίες θρησκευτικής μουσικής και εκπομπές λόγου, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταφέρει στους ακροατές του την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.