01Σεπ2019  Μουσικές Αφηγήσεις «Η νέα παιδαγωγική» του Νίκου Καζαντζάκη, ώρα 9:00 το πρωί

Κυριακή 01-09-19 ώρα 9 το πρωί
Μουσικές Αφηγήσεις
«Η νέα παιδαγωγική» του Νίκου Καζαντζάκη
Τον Σεπτέμβριο ανοίγουν τα σχολεία. Οι σημερινές Μουσικές Αφηγήσεις, θα είναι λοιπόν αφιερωμένες σ’όλους τους μαθητές.
Ακούστε ένα απόσπασμα απ’το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο» (1961) που δημοσιεύτηκε μετά το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.
Θ’ακούσετε ένα απόσπασμα απ’το πέμπτο κεφάλαιο του έργου, το οποίο αναφέρεται στις εμπειρίες του νεαρού Ν. Καζαντζάκη (τις περισσότερες φορές ήταν επώδυνες) από το δημοτικό σχολείο. Τέλη του 19ου αιώνα και οι εφαρμοζόμενες παιδαγωγικές μέθοδοι ήταν ιδιαίτερα αυταρχικές. Στο απόσπασμα αυτό θα γνωρίσουμε πως ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο για τον νεαρό μαθητή αλλά και οι αναμνήσεις του απ’τον δάσκαλο της τετάρτης τάξης που ήταν και η τελευταία αφού το δημοτικό ήταν τότε τετρατάξιο.
«Στην Τετάρτη Τάξη βασίλευε και κυβερνούσε ο Διευθυντής του Δημοτικού. Κοντοπίθαρος, μ’ένα γενάκι σφηνωτό, με γκρίζα πάντα θυμωμένα μάτια, στραβοπόδης. «Δε θωράς, μωρέ, τα πόδια του», λέγαμε ο ένας στον άλλο σιγά να μη μας ακούσει, «δε θωράς, μωρέ, πως τυλιγαδίζουν τα πόδια του? Και πως βήχει? Δεν είναι Κρητικό». Μας είχε έρθει σπουδασμένος από την Αθήνα κι είχε φέρει, λέει, μαζί του τη Νέα Παιδαγωγική. Θαρρούσαμε πως θα’ταν καμιά νέα γυναίκα και την έλεγαν Παιδαγωγική. Μα όταν τον αντικρίσαμε για πρώτη φορά ήταν ολομόναχος. Η Παιδαγωγική έλειπε, θα’ταν σπίτι. Κρατούσε ένα μικρό στριφτό βούρδουλα, μας έβαλε στη γραμμή κι άρχισε να βγάζει λόγο. Έπρεπε, λέει, ό,τι μαθαίναμε να το βλέπαμε και να το αγγίζαμε ή να το ζωγραφίζαμε σ’ένα χαρτί γεμάτο κουκκίδες. Και τα μάτια μας τέσσερα, αταξίες δε θέλει, μήτε γέλια, μήτε φωνές στο διάλειμμα. Και σταυρό τα χέρια. Και στο δρόμο, όταν δούμε παπά, να του φιλούμε το χέρι. «Τα μάτια σας τέσσερα, κακομοίρηδες, γιατί αλλιώς, κοιτάχτε εδώ!», είπε και μας έδειξε το βούρδουλα. «Δε λέω λόγια, θα δείτε έργα!» Κι αλήθεια είδαμε. Όταν κάναμε καμιά αταξία ή όταν δεν ήταν στα κέφια του, μας ξεκούμπωνε, μας κατέβαζε τα πανταλονάκια και μας έδερνε κατάσαρκα με το βούρδουλα. Κι όταν βαριόταν να ξεκουμπώσει, μας έδινε βουρδουλιές στ’αυτιά, ωσότου έβγαινε αίμα.
Μια μέρα έδεσα κόμπο την καρδιά μου, σήκωσα το δάχτυλο.
Πού είναι, κυρ δάσκαλε, ρώτησα, η Νέα Παιδαγωγική? Γιατί δεν έρχεται στο σκολειό?
Τινάχτηκε από την έδρα, ξεκρέμασε από τον τοίχο το βούρδουλα.
Έλα εδώ αυθάδη, φώναξε, ξεκούμπωσε το πανταλόνι σου!……»

Παραγωγή – παρουσίαση:  Άννα Σακαλή

01Σεπ2019 Μουσικές Αφηγήσεις «Η νέα παιδαγωγική» του Νίκου Καζαντζάκη, ώρα 9:00 το πρωί

ΒΙΒΛΙΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |