13Φεβ2020 Tο Τρίτο  Πρόγραμμα  τιμά την Παγκόσμια Ημέρα  Ραδιοφώνου

ΤΟ ΤΡΙΤΟ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  TIMA   ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ                                   

Tο  Τρίτο  Πρόγραμμα  την  Πέμπτη 13  Φεβρουαρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  Ραδιοφώνου παρουσιάζει μια σειρά  αφιερωματικών εκπομπών.   

 Τα πρώτα «Πρωινά του Τρίτου» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Φλωράκης  εκπέμπουν ζωντανά από τις 8:00πμ έως τις 10:00  από το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, όπου στήνεται ένα μικρό pop up ραδιοφωνικό studio για να υποδεχθεί έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης μεταξύ αυτών και το  Τρίτο Πρόγραμμα 90.9

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Φλωράκης « Με την ευκαιρία αυτή,  τα πρώτα πρωϊνά του Τρίτου  , σκοπεύουν  να εμβαθύνουν σ’ αυτό που δοκιμάζουν να κάνουν τα τελευταία τρία χρόνια: να φέρουν στο κοινό που ακούει κλασική μουσική, νέα ποιοτικά ενδιαφέροντα μη λόγια ακροάματα και στο κοινό που σχετίζεται με την ποιοτική μη λόγια μουσική, την κλασική παράδοση. Με δεδομένο ότι ο πολιτισμός –βασικός πυλώνας του Τρίτου Προγράμματος- είναι μια διαδικασία δυναμική, μια ζώσα κατάσταση που εμπλουτίζεται διαρκώς από την Τέχνη που παράγεται καθημερινά, άρα και από τη μουσική που παράγεται καθημερινά, τολμήσαμε να συνδέσουμε τον Beethoven με τον Glass, τον Haydn με τον Nyman και σε αρκετές περιπτώσεις προχωρήσαμε ακόμη πιο πέρα: προτείναμε τραγούδια του Dylan, της Baez, του Brassens, του Cohen. Κι αν αυτό το εγχείρημα έμοιαζε μερικά χρόνια νωρίτερα πολύ προχωρημένο και κατά συνέπεια καταδικασμένο να αποτύχει, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τα πήγε περίφημα. Η εκπομπή της Πέμπτης, λοιπόν, θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή, με γνώμονα την ποιότητα των μουσικών παραδειγμάτων: ο Beethoven ο Rachmaninov, ο Chopin, ο Satie, ο Schubert, ο Bach, o Mozart και ο Shostakovich συναντούν τον Bryan Ferry, τον Sting, τη Laurie Anderson, τον Nick Drake, τη Sandy Denny, τη Marianne Faithfull, τον Leonard Cohen και τον Nick Cave. Δεν είναι διόλου πρωτότυπο, όμως αξίζει κάποιες φορές να το αναφέρει κανείς, ότι θα ήταν χρήσιμο να χωρίζουμε τη μουσική –πριν από οποιαδήποτε άλλη κατηγοριοποίηση- σε σημαντική και ασήμαντη μουσική.

Η Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου θα είναι μια διαφορετική, μια όμορφη μέρα. Σας περιμένουμε ζωντανά στις 8:00 από το Μουσείο Γουλανδρή».

Αμέσως μετά  στο β’ μέρος Ολων των Πρωϊνών του Τρίτου από τις  10:00πμ έως τις 12:00 και σε απευθείας μετάδοση  ο Διονύσης Μαλλούχος  φιλοξενεί τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής και Ηθικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε.), συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό του Τρίτου (εκπομπή «Αναπάντητο Ερώτημα») Γιώργο Μανιάτη, ο οποίος προτείνει για ακρόαση σημαντικές μουσικές στιγμές που μεταδόθηκαν παλαιότερα από την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Ακούγονται, μεταξύ άλλων, συζήτηση του Μάνου Χατζιδάκι με τη σολίστ πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ και τον μαέστρο Μιλτιάδη Καρύδη και μετάδοση του 5ου Κοντσέρτου για πιάνο (Αυτοκρατορικού) του Μπετόβεν (1976), ο Αράμ Χατσατουριάν να διευθύνει το έργο του Χορός των Σπαθιών από συναυλία στο Ηρώδειο (1965), ο πρώτος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1955) Γιώργος Λυκούδης σε Μendelssohn και Όνειρο Καλοκαιριάτικης Νύχτας, ο Herbert von Karajan και η Φιλαρμονική του Βερολίνου από εμφάνιση στην Αθήνα το 1960, ο Ernest Ansermet να οδηγεί την Ορχήστρα της Ρωμανικής Ελβετίας από συναυλία στην Αθήνα την ίδια χρονιά, ο Antal Dorati την Ορχήστρα της Μinneapolis (από συναυλία στο Ηρώδειο του 1957), Βύρων Κολάσης (βιολί) και Κρινιώ Καλομοίρη (πιάνο) να ερμηνεύουν Manuel de Falla σε ηχογράφηση του 1956, δυο μεταδόσεις συναυλιών της Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στην Αθήνα, η πρώτη με τον Δημήτρη Χωραφά να διευθύνει τον Χορό του Μυλωνά του Manuel de Falla και η δεύτερη με μαέστρο τον André Cluytens και τον Samson Francois σολίστ στο πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Chopin, καθώς και τον Αντίοχο Ευαγγελάτο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡ (1956) να παρουσιάζουν το Επικό Τραγούδι του Θεόδωρου Καρυωτάκη.

Στην εκπομπή «Άλλος  πλανήτης, άλλη εκπομπή, άλλο τριαντάφυλλο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Γιανναράκος από τις 14:00μμ έως τις 15:00 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  Ραδιοφώνου,  καλεσμένος της εκπομπής ,ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης  Πετρίδης, ο οποίος  μας μιλά για την μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και η εκπομπή «Πέντε γραμμών  γράμματα» που μεταδίδεται  από τίς  18:00 μμ έως τις 19:00 σε Δημοσιογραφική  Επιμέλεια, Παραγωγή και  Παρουσίαση του  Μπάμπη ΚαβροχωριανούΘα μεταδοδεί  η πρώτη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΝΒC,υπό την  διεύθυνση τον Αρτούρο Τοσκανίνι.

Τέλος στην εκπομπή  “Τα Μήλα των  Εσπερίδων”από τις 19:00  έως τις 20:00 καλεσμένη της Τζουλιέτας Καρόρη ,τηλεφωνικά, η  Lucie Skeaping παραγωγός του «Early Music Show» της εκπομπής για την παληά μουσική στο ραδιόφωνο του BBC3, το αγγλικό Τρίτο Πρόγραμμα.
Μια συνέντευξη για την παληά μουσική και την ραδιοφωνική της παρουσίαση, μαζί με επιλογές της από το ρεπερτόριο που ερευνά, παίζει και τραγουδάει.
Με τα σύνολα The City Waites και Burning Bush

 Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες.

Διαδικτυακά: webradio.ert.gr/trito

 

 

13Φεβ2020 Tο Τρίτο  Πρόγραμμα  τιμά την Παγκόσμια Ημέρα  Ραδιοφώνου

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ |