Στο στούντιο με τους Beatles! – Get back εναντίον του ρατσισμού

Τον Ιανουάριο του ‘69, οι Beatles ηχογραφούν ένα από τα νέα τους τραγούδια. Τίτλος, Get back. Γύρνα πίσω. Όμως, σε ποιον απευθυνόταν;

Λίγους μήνες πριν, την άνοιξη του ‘68, ένας συντηρητικός Βρετανός πολιτικός, ο Ινοχ Πάουελ, είχε ξεσηκώσει χιλιάδες δημοκρατικούς συμπατριώτες του με έναν εμπρηστικό λόγο στον οποίο υποστήριζε ότι τόσο πολύ αλλοιώνεται ο βρετανικός πληθυσμός εξ αιτίας της μετανάστευσης, ώστε σε λίγες δεκαετίες «ποταμοί αίματος» θα πλημμύριζαν τη χώρα. Τραγουδώντας «Γύρνα πίσω», ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ σαρκάζει ακριβώς τη ρατσιστική φρενίτιδα του Πάουελ.

Get back τραγούδησαν οι Beatles και σtη συναυλία που έδωσαν απροειδοποίητα το ‘69 στην ταράτσα των γραφείων της εταιρείας τους, στο κέντρο του Λονδίνου. Αυτό δεν απέτρεψε την αστυνομία από το να τη διακόψει.

Λίγο πριν από το τέλος της συναυλίας που έμελλε να είναι η τελευταία του συγκροτήματος, ο Τζον Λένον ακούγεται να λέει: «Ελπίζω να περάσαμε την οντισιόν».

  • Ακούστε το Get back σε δοκιμαστική ηχογράφηση, από το επετειακό Let it be που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες. Μόνο στο Zeppelin 106,7.